Uusi Tampere -festivaali käynnistyi Lielahdessa betoniseinät kaikuen

Kaupunkifestivaalien uusimmassa tulokkaassa on kaikki hyvän ainekset. Toivoa saattaa, että se löytäisi vielä avauspäivää enemmänkin yleisöä.

Petri Huhtinen / Aamulehti
Uusi Tampere -festivaali käynnistyi Lielahdessa betoniseinät kaikuen

Rap-artisti Draama-Helmin keikka skeittiparkin tiloissa kuului Uusi Tampere -festivaalin avauspäivän kiinnostavimpiin esityksiin.

Jantso JokelinAamulehti

Taasko uusi kesätapahtuma, voisi joku kysyä. Vastahan tässä oli Valtteri-festivaali, ja ensi viikolla alkaakin jo Tammerfest. Tampereelta ei muutenkaan kaupunkitapahtumia varsinaisesti puutu.

Silti tähän viikonloppurakoon on mahtunut kasvamaan kaksipäiväinen Uusi Tampere, joka järjestetään ensimmäistä kertaa Kuivaamon teollisuustiloissa Lielahden Hiedanrannassa.

Uusi Tampere identifioituu ennen muuta urbaaniksi festivaaliksi, mikä on jossain määrin vakiintunut tarkoittamaan älykkäiden nuorten aikuisten tapahtumaa. Sellaista, jossa käyvät persoonallisten kangaskassien käyttäjät, partaöljyjen harrastajat ja ne, jotka tietävät mikä on Airbnb.

Siellä käyvät ne, eli me. Kaiken tämän sanonkin ennen muuta rakkaudella, viiteryhmän sisältä käsin. Tämä tapahtuma on ennen kaikkea minulle.

Petri Huhtinen / Aamulehti
Ulkolavalla oli myöhäisiltapäivästä vielä hillitysti väkeä. Puitteet uudelle kaupunkitapahtumalle ovat kuitenkin toimivat.

Ulkolavalla oli myöhäisiltapäivästä vielä hillitysti väkeä. Puitteet uudelle kaupunkitapahtumalle ovat kuitenkin toimivat.

Uusi Tampere on Kuivaamo-kulttuuritilan ensimmäinen laajemmalle yleisölle suunnattu tapahtuma, minkä vuoksi sen lavojen eteen odottaisi kerääntyvän muitakin kuin tietyn musiikkityylin skeneilijöitä. Esiintyjärosterissa on ennakkoluulottomasti kaikkea mahdollista nostalgisesta slacker rockista hiphopiin ja kokeilevampaan konemusiikkiin.

Tapahtuman järjestäjinä toimivat pop- ja rockmusiikin ohjelmatoimistoista taiteellisesti kunnianhimoisimpiin kuuluva Alt Agency & Management, audiovisuaalisen taiteen kulttuuriyhdistys SWÄG ja Tullikamariakin hallinnoiva Tampereen Kulttuurikamari Oy.

Tähdet ovat siis oikeissa asemissa tai ainakin erittäin liki. Toivoa saattaakin, että tulevaisuudessa myös suuri yleisö löytäisi paikalle. Perjantaina kymmeneen mennessä festivaali oli jo nimittäin päässyt vauhtiin useiden erinomaisten esiintyjien myötä, mutta yleisöä olisi mahtunut rientoihin moninkertainen määrä.

Entiseen sellutehtaan 2000 neliömetrin tiloihin hukkuu toki helposti suurempikin massa, mikä tekee ihmismäärän arvioimisesta vaikeampaa. Minkään sortin fiaskosta ei voi puhua, eikä väljyys millään tavalla fiilistä pilannut. Silti ei voinut olla pohtimatta, kaikuivatko sävelet hieman liikaakin betoniseinille.

Kolmesta esiintymispaikasta jännittävimmäksi osoittautui ehdottomasti Kuivaamon skeittiparkkiin orkestroitu kaarilava. Sinne sopi erityisesti hiphop-artisti Draama-Helmi, jonka unissa puhumista muistuttava aavemainen räppi ja esityksen kylkeen heijastetut videovisuaalit olivat illan vaikuttavinta antia. Yleisö seurasi piippuhyllylle noussutta artistia altaan pohjalta, ramppirakennelmien reunoilta ja kuka mistäkin kulmasta.

Kaarilava on liian outo paikka, jotta sitä voisi suoranaisesti intiimiksi sanoa, mutta omaperäinen ja uudella tavalla ajateltu se on ehdottomasti. Fiilis oli samaan aikaan yhteisöllinen ja totaalisen outo.

Petri Huhtinen / Aamulehti
Ghost World soitti sympaattista slacker rockia asenteella.

Ghost World soitti sympaattista slacker rockia asenteella.

Esiintyjäkaartissa paljoa kakkoseksi ei jäänyt päälavalla rennosti tykitellyt erikoiskokoonpano Yari & Se Tuntematon Numero, jossa takavuosikymmeniltä tutun Se-yhtyeen biiseihin puhalsi uutta virtaa Litku Klemetin yhtyeenä tunnettu raikas bändi.

Eittämättä tämä akti ja Motelli Skronkle houkuttelivat paikalle myös sitä paljonpuhuttua "urbaania" kävijää hieman "vanhempaakin" kuulijakuntaa. Pitkäikäisempien artistien läsnäolo toi myös yleisöön mukavaa monimuotoisuutta.

Puitteiden puolesta karun kaunis Kuivaamo on kuin nykyiselle festarisukupolvelle tehty. Jonkinlaiselta pienois-Flow'lta Uusi Tampere näyttääkin, mutta astetta hämärämmin ja kiinnostavammin. Harmaaseen betoniin heijastetaan psykedeelisiä visuaaleja, sisällä skeitataan ja vegesafka tuoksuu.

Kaikessa on pieni tahallisen kolkkouden ja hylätyn rakennuksen fiilis, mutta kuitenkin hipsterimäisen siistillä tavalla.

Ja tähän tulee sitten se lause, jossa mainitaan Berliini. Toisaalta Kuivaamon autiossa tunnelmassa mielessä kävi jopa konkurssiin mennyt Detroitin kaupunki, jonka tyhjissä halleissa kytee tiettävästi aivan uudenlainen kulttuuritoiminta.

Mitään katastrofia Tampereen takana ei toki ole. Silti Uusi Tampere -festivaalin soisi kasvavan manselaisittain omalla tavallaan hieman kieroon urbaanin Berliinin jo tallatulta tieltä. Ja jatkavan ilman muuta tulevina vuosina.

Ennen kaikkea yleisön soisi löytävän tulevaisuudessa paikalle avauspäivääkin rohkeammin.

Uusi Tampere jatkuu lauantaina, jolloin ovet aukeavat kello 14.30. Esiintymässä muun muassa Joose Keskitalo, Elias Gould, M, Rasmus Hedlund, Tähtiportti, Luke Vibert (UK).

Petri Huhtinen / Aamulehti
Ruusu Ulmanen ja Iiris Mäntymies tulivat katsomaan Yari & Se Tuntematon Numero -yhtyettä. "Se saatiin, mitä tultiin hakemaankin", Mäntymies totesi tyytyväisenä.

Ruusu Ulmanen ja Iiris Mäntymies tulivat katsomaan Yari & Se Tuntematon Numero -yhtyettä. "Se saatiin, mitä tultiin hakemaankin", Mäntymies totesi tyytyväisenä.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Kuinka betoniseinä kaikuu?
    Tuleeko jostain joukko hiljakseen heikkeneviä betoniseiniä.
    Äänihän kaikuu useana heikentyvänä äänenä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio