Uusi näyttely antaa sanat transsukupuolisuudesta puhumiseen: "Haastatteluissa on menty todella nopeasti hyvin henkilökohtaisiin aiheisiin"

Sukupuolena ihminen -näyttelyssä 11 henkilön tarinat ja valokuvat paneutuvat ajankohtaiseen aiheeseen, sukupuolten monimuotoisuuteen.

Laura Okkonen
Uusi näyttely antaa sanat transsukupuolisuudesta puhumiseen: "Haastatteluissa on menty todella nopeasti hyvin henkilökohtaisiin aiheisiin"

Valokuvaaja Vesa Tyni asetteli teokset valmiiksi ripustamista varten.

Laura OkkonenValkeakoski

"Meidän maailma on niin mustavalkoinen. Mäkin elin mustavalkoisessa maailmassa pienenä, vaikka vanhemmat eivät sellaista tuputtaneet.

Nyt mä ymmärrän, että maailmassa on harmaan kaikki sävyt. Sukupuoli on hyvin... liukuva käsite. Maailmaan syntyy muitakin kuin ihan täysiä miehiä ja naisia, ihmisiä joilla on molempia sukupuolielimiä ja erilaiset kromosomit.

Meidän normit tekee tästä maailmasta mustavalkoisen. Mutta nyt me muutetaan se!"

Näin kuvailee tamperelainen Alexia. Hänen ja kymmenen muun transsukupuolisen ihmisen tarinat ovat nousseet Valkeakosken kirjaston seinille.

Sukupuolena ihminen -näyttely tarttuu ajankohtaiseen ja yhteiskunnalliseen aiheeseen, sukupuolen moninaisuuteen. Näyttely on osa samannimistä projektia, jonka tavoitteena on kuvin ja tarinoin kertoa, millaista on olla transsukupuolinen nykypäivän Suomessa.

–Aiheesta puhutaan nykyään enemmän kuin aiemmin. Maailmasta tulee hyvin ahdas, jos määritellään tiukasti, että meitä on pelkästään naisia ja miehiä, ja että tällainen on oikeanlainen nainen tai mies. Ahtaiden määritelmien kanssa kamppailevat kaikki. Haluamme laajentaa näitä käsityksiä keskustelemalla aiheesta vielä lisää, kertoo projektin tuottaja Maiju Ristkari.

Laura Okkonen
Valokuvaaja Vesa Tyni ja Vesa Rouvali kaupungin vahtimestaritiimistä ripustivat teokset esille. Jokaisen taulun vieressä on lyhyt teksti kuvatusta henkilöstä. Lisäksi kirjastolla on luettavissa kaikkien projektiin osallistuneiden transsukupuolisten kertomukset kokonaisuudessaan.

Valokuvaaja Vesa Tyni ja Vesa Rouvali kaupungin vahtimestaritiimistä ripustivat teokset esille. Jokaisen taulun vieressä on lyhyt teksti kuvatusta henkilöstä. Lisäksi kirjastolla on luettavissa kaikkien projektiin osallistuneiden transsukupuolisten kertomukset kokonaisuudessaan.

Projekti ja näyttely tarjoavat välineitä sukupuolen moninaisuuden käsittelemiseen. Näyttelyn avulla voi pohtia omaa sukupuolta ja se antaa eväitä ymmärtää, miten monenlaisia ihmisiä on.

Todellisten ihmisten tarinat tekevät aiheesta helpommin lähestyttävän.

Helsngistä Ivaloon ja itkusta nauruun

Tuottaja Ristikari ja valokuvaaja Vesa Tyni ovat kiertäneet tarinoiden ja kuvien perässä Suomen läpi aina Helsingistä Ivaloon asti. Kuvauspaikaksi valittiin jokaiselle kuvattavalle oma ja henkilökohtaisesti tärkeä paikka.

Jokainen kuvaus on ollut mieleenpainuva ja erilainen.

–Emme tunteneet kuvattavia aiemmin, eivätkä kuvattavat tunteneet meitä. Haastatteluissa on menty todella nopeasti hyvin henkilökohtaisiin aiheisiin, Vesa Tyni kertoo.

–Koskettavia hetkiä on ollut paljon ja naurettu on älyttömästi.

Sanat sukupuolen moninaisuudesta puhumiseen

Tyni kertoo, että aihe yhteiseen projektiin valikoitui lopulta helposti.

–Meidän mielestämme aiheella ei ole ollut riittävästi julkisuutta.

Henkilökohtaisten tarinoiden kautta aiheeseen voi tutustua helpommin. Lisäksi oikea tieto poistaa turhia ennakkoluuloja ja vääriä käsityksiä.

–Välillä, jos ihminen ei tiedä aiheesta tai pelkää erilaisuutta, hän saattaa puhua sukupuolen moninaisuudesta tiukkaan sävyyn ja kieltää, ettei sellaista ole olemassa. Toivomme, että projektin avulla lisäämme tietoa ja madallamme kynnystä tutustua aiheeseen, Ristkari toteaa.

Laura Okkonen
Valkeakosken kirjastolla on esillä Sukupuolena ihminen -näyttely, jossa on esillä 11 suomalaisen transsukupuolisen kuva ja kertomus.

Valkeakosken kirjastolla on esillä Sukupuolena ihminen -näyttely, jossa on esillä 11 suomalaisen transsukupuolisen kuva ja kertomus.

Viime vuonna projekti sai Setan Asiallisen tiedon omena -palkinnon. Nyt tekeillä on tietokirja sukupuolten moninaisuudesta. Se julkaistaan tämän vuoden syksyllä.

Lisäksi Sukupuolena ihminen -projektia on tänä vuonna hyödynnetty elämänkatsomustiedon ja terveystiedon oppimateriaaleissa. Näyttelyissä on vieraillut useita kouluryhmiä, ja Ristikari kutsuukin valkeakoskelaiset oppilaat opettajineen tutustumaan näyttelyyn.

–Aihe on sellainen, ettei siitä puhumiseen aina löydy sanoja. Näyttelyssä voi herätä kysymyksiä ja pohdittavaa, joista voi luokassa keskustella.

Sukupuolena ihminen -näyttely Valkeakosken kirjastossa 30.1. asti.

Sukupuolena ihminen

Sukupuolena ihminen -projekti on käynnistynyt keväällä 2015.

Projektissa dokumentoidaan 13 eri-ikäisen suomalaisen transsukupuolisen elämää ympäri maan.

Ensimmäisistä 11 haastattelusta ja kuvauksesta koostettiin syksyllä 2016 valokuvanäyttely, joka kantaa projektin nimeä.

Projektin pohjalta tehdään tietokirja nuorille transsukupuolisuudesta ja sukupuolen moninaisuudesta. Se julkaistaan syksyllä 2018. Teoksen käsikirjoitus voitti kustannusosakeyhtiö Tammen sekä Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen Ihan totta! -tietokirjakilpailun nuorten sarjan lokakuussa 2017.

Seta myönsi projektille Asiallisen tiedon omena -palkinnon kesällä 2017.

Projektin sisältöä on hyödynnetty Tabletkoulun elämänkatsomustiedon ja terveystiedon sähköisissä oppimateriaaleissa.

Projektin työryhmään kuuluvat valokuvaaja Vesa Tyni, tuottaja Maiju Ristkari ja kuraattori Nina Suni. Kirjaprojektissa mukana on myös toimittaja Veera Jussila.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Jutun mukaan sukupuolten moninaisuuden kieltävät joko eivät tiedä tai pelkäävät erilaisuutta. Voi myös ajatella tiedon varassa ja vailla mitään pelkoja, että tässä koko keskustelussa näkyy identiteettipolitiikka, ideologisesti värittynyt vallanhamuaminen, kun uudelleenmääritellään asioita omaan agendaan sopivasti. Toisaalta se, että jotkut hyvin harvat yksilöt eivät sovi sukupuolijakoon, ei tee valtaosaan sopivasta jaottelusta kelvotonta. Kaikissa asioissa on poikkeamia yleislinjasta: kyse on siitä, arvotetaanko näitä asioita (onko edes tarvetta?). Tai yritetäänkö ilmiöt määritellä marginaalien kautta (onko edes järkevää?).

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio