Elokuvat

Tyttöräppärillä on kova työ nousta alhaalta tähtiin – Väri, luokka, sukupuoli ja jopa paino tuntuvat olevan väärää lajia

Elokuva-arvio: Videomestarin esikoispitkä on räppiä rytmittävä tuhkimotarina Bruce Springsteenin kotiseudulta New Jerseystä. Elämässä on makunsa vaikka hyvä olo voittaakin.

Jeong Park
Tyttöräppärillä on kova työ nousta alhaalta tähtiin – Väri, luokka, sukupuoli ja jopa paino tuntuvat olevan väärää lajia

Danielle MacDonald on suvereeni oman elämänsä räppisankaritar elokuvassa Patti Cake$.

Kari Salminen

Hän on Killa P tai Patti Cake$, räppärihahmo, joka tahtoo edetä kohti mainetta, kunniaa ja rahaa. Hän tahtoo pois niistä oloista, joihin on syntynyt ja joissa on kasvanut.

Tytön oikea nimi on Patricia Dombrowski, jota esittää australialainen näyttelijä Danielle McDonald räiskyvässä läpimurtoroolissaan. Kun roolisuoritusta katsoo, ei tiedä missä Danielle loppuu ja Patricia omine roolihahmoineen alkaa. Ja sehän on hyvä asia.

Aussidraama on kerännyt kiitosta festivaaleilla raikkaalla otteellaan ja tyttöenergiallaan. Kun naiset tekevät elokuvia naisista, mukana tulevat koko suku, perhe ja kaverit myös.

Rosoista realismia

Mainosten ja musiikkivideoiden ekspertin Geremy Jasperin esikoispitkä noudattaa kaavaa. Elokuva ei ole kimmeltävää glamia vaan rosoista realismia katsomoon tunkeva kasvutarina, joka ei idealtaan eksy kauas videomaailmasta.

Mainosmaiseen estetiikkaan tottuneilla on kiitettävä tarve ohjata elokuvissa sillä tavalla, että ihmisten todellisuus pikemminkin kuin heidän haaveensa saavat visuaalisen hahmon.

Patti Cake$ on sukua elokuville 8 Mile ja Hustle & Flow. Se on painonvapautuksen sanomalla ja popkulttuurin ikuisella altavastaajan sinnittelymyytillä pelaava toivon draama.

Kateellisen kyynisen äiti-ihmisen tapa painaa tytärtään alas tekee pahaa, mutta se kertoo enemmän hänen omista vammoistaan kuin tyttärensä lahjoista. Patti-hahmo ei varsinaisesti olekaan laulaja tai edes svengiräppäri vaan sanojen asettelija, moottoriturpa, joka nyt sattuu olemaan nuori, valkoinen ja ylipainoinen nainen, oikeastaan tyttö vielä.

Ohjaaja säveltänyt biisejä

Bruce Springsteenin kotitanhuvilla New Jerseyssä tapahtuva draamakomedia on enemmän sittenkin surua ja sääliä tihkuvaa duunariluokan draamaa kuin komediaa, joskin elämä on joskus hauskaa vaikka on harmejakin. Tai ainakin sivullisin silmin se voi olla hauskaa.

Patti Cake$ -elokuvan parasta antia on sen sosiaaliluokan kuvaus ja miljöön tarkka taltiointi. Ohjaaja on itse säveltänyt jopa biisejä elokuvaansa, jossa hän sivuaa omia kokemuksiaan. Heikoimmissa osissa mennään nyyhkyn puolelle kuin jossain teinifantasiassa, jossa ankeat ajat ja olot on pakko kääntää kaverien kesken party-menoksi.

Ohjaaja-käsikirjoittaja on selvästi varonut vähän liikaa oman tiensä kulkemista, todellisuuden voimaa, jonka hän varmasti tuntee paremmin ihan nahoissaankin kuin uskaltaa elokuvassa esittää.

Patti Cake$

★★★

Ohjaus: Geremy Jasper.

Pääosissa: Danielle MacDonald, Bridget Everett, Siddharth Dhananjay, Mamoudou Athie, Cathy Moriarty, McCaul Lombardi, Patrick Brana.

Kesto: 1 h 49 min.

Ikäraja: K12.

Ensi-ilta: Niagara pe 20.30, to 20.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio