Novellit

Turkulainen pelikäsikirjoittaja voitti Tampereen scifi-novellikilpailun trillerillä, jossa hienosäädetään kevään 1918 sisällissodan kulkua

Janos Honkosen Sadan vuoden huuto on tyylikäs aikamatkatrilleri sisällissodan Jyväskylästä tähän päivään ja tähtiin.

Janos Honkonen
Turkulainen pelikäsikirjoittaja voitti Tampereen scifi-novellikilpailun trillerillä, jossa hienosäädetään kevään 1918 sisällissodan kulkua

Tampereen Science Fiction Seuran novellikilpailun voittaja Janos Honkonen on Turussa työskentelevä pelikäsikirjoittaja ja kirjailija.

Markus MäättänenAamulehti

Aikamatka menee spekulatiivisessa fiktiossa aina pieleen ja tuottaa odottamattomia seurauksia aikajatkumossa. Aikamatkatarinoita löytyy kirjallisuudesta tuhansia, mutta harvoin tulee eteen niin tyylikästä tarinaa kuin Sadan vuoden huuto.

Tämä Janos Honkosen kirjoittama novelli voitti perjantai-iltana Tampereen Science Fiction Seuran vuosittaisen novellikilpailun, joka järjestettiin jo 32. kertaa.

Sadan vuoden huudossa kaksi aika-agenttia lähetetään tulevaisuudesta Jyväskylään tammikuun 27. päivään vuoteen 1918. Agenttien tehtävänä on salamurhata Suomen sisällissodassa ja talvisotaa edeltävässä historiassa liian kovaksi tappajaksi ja kyydittäjäksi nouseva suojeluskuntalainen. Hänen uhreikseen sattuisi muuten liian moni tuleva tieteentekijä ja taiteilija. Tämä hidastaisi Suomen kehitystä.

Täsmäisku menee pieleen niin, että toinen agentti jää jumiin vuodesta 1918 jatkuvalle aikajanalle ja alkaa dementoitua vanhetessaan. Toinen taas tihkuu samalle aikajanalle lihanriekale kerrallaan, vuosikymmenten kuluessa, aikahypyissä käytetyn Everett-Roman-Krasnikovin sillan läpi.

Kunhan päivätöiltä ehtii

Sadan vuoden huuto toimii loistavasti novellina. Se toimisi hienosti myös romaanin starttina, tai kokonaisen uuden spekulatiivisen fiktiomaailman alkusoittona.

–Tuo novellihan on yhden hienon idean mittainen juttu. Minun päässäni tuo teki jo tehtävänsä. En ole ajatellut jatkaa sitä, voittaja toppuuttelee puhelimessa.

Janos Honkonen, 42, on Jyväskylästä kotoisin oleva, nykyisin turkulainen kirjailija, toimittaja ja pelintekijä. Tällä hetkellä hän elää vuoden kiireisintä aikaa.

–Päivätyönäni käsikirjoitan videopelejä Rival Gamesissa, Honkonen sanoo.

Turkulainen Rival Games tuottaa juuri muun muassa Thief of Thieves -peliä. Pelissä tehdään ryöstöjä erilaisia tarinalinjoin ja pelityylein. Robert Kirkmanin sarjakuviin perustuvan pelin ensimmäinen kausi julkaistaan neljässä osassa vuoden 2018 aikana.

Murjaistaan musta aukko

Kirjoittajana Honkonen on jo kokenut. Hänen esikoisromaaninsa Kaiken yllä etana (Osuuskumma) julkaistiin vuonna 2013. Romaani numero kakkonen tulee vielä.

–Olen pallotellut paria romaani-ideaa ja kirjoitan tietysti erilaisiin antologioihin. Kaikkialle ammutaan, missä maalitauluja on, mutta romaanihan on tietenkin kuninkuuslaji.

Honkonen nauttii itse eniten scifistä, jota lukiessa myös huomaamattaan oppii jotakin.

Sadan vuoden huudon aikamatkustustekniikka pohjaa tiettyyn tieteen laitapuolen fringe-teoriaan, jonka toteuttaminen vaatisi valtavan määrän energiaa. Niinpä novellissa aikamatkailun voimalaitokseksi on valjastettu V616 Monocreotis -musta aukko.

–Ajattelin, että kun mikään pienempi ei riitä, niin murjaistaan tähän sitten musta aukko, Honkonen sanoo.

Talous selvästi nousussa

Sadan vuoden huuto julkaistaan Tampereen Science Fiction -seuran Portti-lehdessä ensi vuonna. Porttia on vuosikymmenet päätoimittanut scifi-seuran sihteeri Raimo Nikkonen. Hänelle jo vuodesta 1986 järjestetty novellikilpailu avaa uusien maailmojen ohella myös sen, onko kansantalous nousussa vai laskussa.

–Aina kun taloudessa menee paremmin, novellien määrä kilpailussa vähenee. Kun taloudessa menee huonosti, kilpailuun tulee enemmän novelleja, Nikkonen sanoo.

Nyt taloudessa menee novellikilpailusta päätellen hyvin.

–Vuonna 2016 kilpailuun tuli 225 novellia. Tänä vuonna tuli vain 116, Nikkonen laskee.

Tampereen …scifi-seuran …novellikilpailu

Tampereen Science Fiction Seura ry:n järjestämä valtakunnallinen Tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu on järjestetty vuodesta 1986 alkaen 32 kertaa.

Pääpalkinnon, 2000 euroa, voitti turkulainen Janos Honkonen aikamatkanovellillaan Sadan vuoden huuto.

Toisen palkinnon sai tamperelainen Reetta Vuokko-Syrjänen novellillaan Kasvojen tanssi.

Kolmannen palkinnon voitti turkulainen Maarit Leijon novellillaan Puhallus.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Liisa Rantalaiho, Erkka Leppänen ja Raimo Nikkonen.

Kilpailuun saapui 116 novellia, yhteensä 2538 liuskaa.

Kaikkiaan kilpailuun on lähetetty 32 vuoden aikana novelleja yli 90 000 liuskaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio