Tulenkantaja-palkinnon voittanut Magdalena Hai tietää, miltä tuntuu olla ahdistunut teini: "Varsinkin yläkouluikäiselle kirja voi olla paras ja ainoa kaveri"

Magdalena Hain Kurnivamahainen kissa on Aamulehden vientikirjallisuuspalkinnon, Tulenkantajan historian kuudes voittaja. Teemu Juhanin kuvittama lastenromaani syntyi välityönä samalla kun tuottelias lasten- ja nuortenkirjailija kirjoitti ysäripopin tahtiin kesällä ilmestyvää uutta urbaania fantasiasarjaansa.

Silja Viitala
Tulenkantaja-palkinnon voittanut Magdalena Hai tietää, miltä tuntuu olla ahdistunut teini: "Varsinkin yläkouluikäiselle kirja voi olla paras ja ainoa kaveri"

Magdalena Hain paras kirjakaveri nuorena oli Frans Kafkan romaani Linna. "Olin ahdistunut nuori, ja kauhu upposi minuun hyvin". Nykyään Hai kirjoittaa itse lapsille ja nuorille.

Nina LehtinenAamulehti

Tämänvuotinen Tulenkantaja-voittaja on viisas ja peloton saturomaani kissasta, jolla on itseään suurempi nälkä. Samalla se on tarina tytöstä, joka on sisäistä sielunkokoaan pienempi.

Kirjan kirjoittaja Magdalena Hai on ollut ehdolla lukuisille kirjallisuuspalkinnoille, mutta Tulenkantaja-vientikirjallisuuspalkinnon voitossa on lasten- ja nuortenkirjailijalle ylimääräistä riemun aihetta.

–Olen seurannut palkintoa siitä, kun Seita Vuorela voitti eli alusta asti. Se, että lasten- ja nuortenkirjailija voi voittaa samassa sarjassa aikuisten kirjailijoiden kanssa, on todella hienoa ja alalla harvinaista. Happi loppui, kun kuulin voitosta, sanoo Hai.

Tulenkantaja-voittaja 2018

Magdalena Hai (s. 1978 Jyväskylässä) on maskulainen fantasiakirjailija. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri.

Hai voitti Tulenkantaja-palkinnon kuudennella kirjallaan, lastenromaanilla Kurnivamahainen kissa (Karisto, 2017).

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden lisäksi Hai kirjoittaa lyhytproosaa aikuisille ja vaikuttaa Osuuskumma-kustannuksessa.

Saturomaanin pienten tyttöjen voimasta ja ahneuteensa hajoavasta maailmasta on kuvittanut lontoolaistunut kuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä Teemu Juhani.

Pakoton tarina

Tarina alkaa kuten sadut ainakin, mutta Magdalena Hai ei olisi spekulatiivisen fiktion taitaja, ellei mukana olisi myös dystopian aineksia: "Kauan sitten kaukana poissa, mutta ei aivan niin kaukana kuin voisi kuvitella, oli maa, joka kärsi kovasta kuivuudesta ja köyhyydestä..."

Kurnivamahainen kissa syntyi niin, että aloin vain kirjoittaa tarinaa. Vasta myöhemmin huomasin, että kasassa on kirjan ainekset. Minulla oli samaan aikaan kesken järkälemäinen työ, monisatasivuinen Kolmas sisar -romaani.

Katso 360-videolta, miltä näyttää huoneessa, jossa Magdalena Haista tuli kirjailija. Voit hiirellä tai älypuhelimella sormella muuttaa videon näkökulmaa. Jos video ei näy, kokeile vaihtaa selainta:

Kolmas sisar on uuden urbaanin fantasiasarjan avaus. Young adult eli YA-kirjallisuutta edustava nuorten aikuisten romaani ilmestyy Otavalta heinäkuussa. Lisäksi Hailta ilmestyy kesällä lastenkirja Painajaispuoti – Kamala kutituspulveri WSOY:n Lukupalat -sarjassa.

Tuore Tulenkantaja-voittaja on siis varsin tuottelias ja useiden kustantamojen haluama kirjailija. Kurnivamahainen kissa ilmestyi viime vuonna Karistolta.

Kryptozoologi

Ei ole itsestään selvää, että Magdalena Haista tuli kirjailija. Jyväskylässä syntynyt Hai opiskeli Turun yliopistossa historiaa ja kulttuurien tutkimusta.

Silja Viitala
Maskussa asuva ja Turussa työskentelevä Magdalena Hai hakee työhönsä inspiraatiota musiikista. Nyt tekeillä oleva, Kolmas sisar -sarjan avausromaani on edennyt ysäripopin ja J-popin tahdissa.

Maskussa asuva ja Turussa työskentelevä Magdalena Hai hakee työhönsä inspiraatiota musiikista. Nyt tekeillä oleva, Kolmas sisar -sarjan avausromaani on edennyt ysäripopin ja J-popin tahdissa.

2000-luvun lopulla kutina fiktioon ja fantasiaan kasvoi kuitenkin niin kovaksi, että hän hakeutui kirjoittajakursseille ensin työväenopistoon, sitten Oriveden opistoon.

–Olin kirjoittajana ujo, ja minun oli kurssilla ollessani vaikeuksia näyttää tuotoksiani. Tämän vuoksi perustin lapsille suunnatun blogin omaksi harjoitusalustakseni.

Kryptozoologisia tutkimuksia sisältää vähän kaikkea tarinallista tonttuhavainnoista keijukaistarinoihin ja paperinukeista ruokaohjeisiin. Sivuilla käsitellään paljon myös Hain rakastamaa steampunkia. Erityisen suosittuja ovat olleet ladattavat värityskuvat.

–Kryptozoologia tarkoittaa kryptoeläintiedettä eli näennäiseläintiedettä. Blogin perustamisen aikaan, vuoden 2010 tienoilla, sosiaalinen media ei ollut vielä niin vahva kuin nyt. Nykyisin kun fakta ja fiktio ovat internetissä niin pahasti sekoittuneet, en varmaan blogia perustaisikaan. Tavallaanhan perustin valesivuston lapsille, sanoo Hai, jolla on kirjailijasivut myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

Kovillekin jannuille

Lapsille kirjoittamisessa häntä viehättää lapsuuden tietynlainen rajatila, halu uskoa satuun ja uskomattomaan.

–Lapsihan saattaa hyvin tietää, ettei joulupukkia ole olemassa, mutta uskoo siihen kuitenkin.

Entä miten lapset ja nuoret saadaan lukemaan?

–Pitää ymmärtää, että kirja on kaveri. Se on kaveri, jonka voi ottaa mukaan. Varsinkin yläkouluikäisille, joilla on vaikeaa ja elämä myllertää, kirja voi olla jopa kaikkein paras kaveri.

Hai on sitä mieltä, lukemisen malli lähtee jo kotoa. Miten lapsi tai nuori voisi koskaan arvostaa lukemista, jos aikuiset eivät sitä itse tee?

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen:)

Silja Viitala
"Kirjoittaminen on kuin huume. Kirjoittaessani koko maailma alkaa tarinallistua, ja se on pakko kirjoittaa ulos", sanoo Magdalena Hai.

"Kirjoittaminen on kuin huume. Kirjoittaessani koko maailma alkaa tarinallistua, ja se on pakko kirjoittaa ulos", sanoo Magdalena Hai.

Viimeisen puolentoista vuoden ajan Magdalena Hai on kiertänyt eri puolilla Suomea puhumassa työstään kouluissa. Kouluvierailuja on kerran kuukaudessa, mutta Hai tekisi niitä mielellään enemmänkin.

Yhden parhaista lukijapalautteistaan hän sai Naantalin Kirjahyrrässä, jossa 12-vuotiaat pojat ahmivat Kurnivamahaisen kissan yhdellä istumalla odottaessaan opettajaansa.

–Pojat olivat jo melkein teini-ikäisiä, sellaisia kovia jannuja. Kirjailijalle tuollainen suora palaute on aivan mahtavaa.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio