Toimittaja päätti antaa Burning Doors -esitykselle korkeintaan kaksi tähteä – toisin kävi

Toimittaja päätti antaa Burning Doors -esitykselle korkeintaan kaksi tähteä – toisin kävi

Burning Doors toi Tampereelle myös Pussy Riot -ryhmän Maria Alyokhinan.

Matti KuuselaAamulehti

Olen päättänyt vakaasti ja vastoin kaikkia journalismin ja kritiikin kirjoittamisen perusteita antaa Belarus Free Theatren esitykselle korkeintaan kaksi tähteä.

Syy: Minua ärsyttää suuresti se populisimi ja venäjävastaisuudella kosiskelu, jollaista olin esityksen ympärillä etukäteen näkevinäni.

Olen sentään käynyt parikin kertaa Ukrainassa, Krimillä ja Valko-Venäjällä ja tiedän, että asiat eivät ole niin yksinkertaisia kuin me lännessä toivomme.

No hyvä. Kahden tähden politiikkani alkaa horjua heti alussa, kun teksti rupeaa juoksemaan esityksen yllä.

Kerrankin tekstitys kulkee kuin unelma - ja vieläpä vallan raikkaalla suomen kielellä.

Hyvä Masha!

Kolmannen tähden esitykselle tuo kuitenkin minulle yllättäen "Pussy Riot -Masha" eli Maria Alyokhina.

Täysin luontevasti esityksen sisään rakennetussa tiedotustilaisuudessa hän vastailee kysymyksiin hyvin viisaasti, omia kärsimyksiään vähätellen.

Neljäs tähti napsahtaa Dostojevskin lumoavan taitavasta käyttämisestä.

Sekä Idiootin että Karamazovin veljesten ydinkohdat tulevat yleisön syliin yhtä aikaa varoittamatta mutta samalla väistämättä.

Venäjän sielu on läsnä.

Neljäs tähti putoaa kuitenkin alas, kun kaksi esiintyjää alkaa juosta munasillaan ympäri näyttämöä.

En löydä alastomuudelle mitään perustetta. Onneksi miesten elimet eivät ole sentään jättikokoa, siitä tähtiä olisi pudonnut saman tien kaksi.

Muuten näyttelijöiden taito on häikäisevä; on voimaa, on ketteryyttä, on kestävyyttä. Kidutusta kuvaava Painiottelu kestää varmasti pitempään kuin laki sallii.

Tätä on fyysinen teatteri.

Ronaldon maalit

Neljäs tähti syttyy uudestaan yhden parhaista ikinä näkemistäni kohtauksen myötä.

Siinä pari itäisen Ukrainan isoa pomoa katselee Shaktar Donetskin ja Real Madridin välistä Mestarien liigan ottelua ja pohtii siinä lomassa miten pitkiä rangaistuksia toisinajattelijoille pitäisi langettaa.

Ronaldo tekee ikävästi hattutempun. Se lisännee rangaistusten pituuksia.

Lopullisesti olen myyty, kun Burning Doors vetää kätköistään Mihail Bulgakovin teoksen Saatana saapuu Moskovaan.

Esityksen sanoma kiteytyy Jeesuksen ja Pontius Pilatuksen keskusteluun ja virkkeeseen "Suurin synti on pelkuruus".

Äänessä ovat tällöin yhtä aikaa ukrainalainen kirjailija Mihail Bulgakov, venäläinen kirjailija Fjodor Dostojevski, valkovenäläinen näytelmäkirjailija Nicolai Khalezin sekä nasaretilainen kapinallinen Jeesus.

Burning Doors ★★★★★

Ohjaus ja käsikirjoitus Nicolai Khalezin yhdessä Natalia Kaliadan kanssa. Valosuunnittelu Joshua Pharo. Äänisuunnittelu Richard Hammarton. TTT:n suuri näyttämö 11.8.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Ei kai kriitikot päätä etukäteen monta tähteä annetaan? Eihän? Muuttaa aika lailla suhtautumistani arvioihin jos näin tehdään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio