Tiukka bändi: Wigwam Revisited vaalii suomalaisten rakastaman progehuipun perintöä väkevästi

Ruotsalainen psyke/proge-legenda oli mykistävässä vedossa – Progenuary tarjosi myös kolme hienoa suomalaisbändiä.

Janne Ruotsalainen / Aamulehden arkisto
Tiukka bändi: Wigwam Revisited vaalii suomalaisten rakastaman progehuipun perintöä väkevästi

Wigwam Revisited koostuu Wigwam-yhtyeen jäsenistä ja heidän ystävistään. Jukka Gustavson on yhtyeen laulaja ja kosketinsoittaja.

Jussi Niemi

Toivottavasti Progenuarysta tulee perinne. Idea pienesta progefestivaalista sydäntalvella on loistava ja toimi käytännössäkin. Kaksi kahden bändin pläjäystä eikä yhtään turhaa aktia.

Olympiaa ei vielä ensi iskulla myyty loppuun, mutta väkeä oli molempina päivinä hyvin ja, mikä tärkeintä, paikalle oli tultu nimenomaan musiikin takia. Se antoi ilmapiirille mukavaa tiiviyttä.

Niin hyviä kuin suomalaiset olivatkin, juhlien kuningas oli selkeästi Träd, Gräs & Stenar, jo 1960-luvun puolivälissä eri nimillä (Pärson Sound, International Harvester) aloittanut ruotsalainen psyke/proge-legenda. Vaikka lavalla nähtiin kolme eri sukupolvea yhdistänyt uusi kokoonpano alkuperäisen rytmisektion kuoltua traagisesti viimevuotisen Tack För Kaffet -comebackin tekemisen aikana, asialla ei oltu viran tai nostalgian puolesta. Tämän intensiivisemmin hetkessä eläviä bändejä ei olekaan.

TG&S:in perinteen mukaisesti keikka lähti nytkin portaattomasti soundcheckistä pelottoman vapaana hitaana improvisaationa ja moni muukin kappale käynnistyi vaivihkaa. Pian ne kuitenkin aina saavuttivat yleisön mykistäneen jännitteen, jonka liki yliluonnollinen keskittyminen ja vuorovaikutus synnyttivät.

Jos tiimin kollektiivisuus oli poikkeuksellista, tähtenä loisti myös Dungenissa, Paatoksessa ja Elephant9:ssa leukoja loksautteleva soolokitaristi Reine Fiske. Ajoittain vahvistimensa kanssa katseella kommunikoineen ääninoidan rikas psykedelia oli yhtä vaarallista kuin se oli luovaa. Yhtään kliseetä ei kuultu ja encoren intialaisviulu oli upea bonus.

1960-lukuinen, nerokkaasti jumittanut soundipaletti vietiin ajan tuolle puolen. Missään muussa bändissä ei Grateful Dead, Sonic Youth, Black Sabbath ja Can, varsinkin Hanna Östergrenin hypnoottisessa rummutuksessa, yhdy näin raa’asti ja hienostuneesti. Pienehköä roolia näytellyt laulu tuli ruotsiksi, ja sekin oli hieno asia.

Perjantain avasi Virta täysin tämänpäiväisellä ambient-jazzilla, jossa elektroniikka nivoutui saumattomasti trumpettiin, kitaraan ja rumpuihin. Simppelin tehokkaita melodioita sisältänyt seesteinen maalailu kasvoi usein dramaattisen elokuvalliseen kliimaksiin.

Lauantain startin hoiti voimallisesti Sammal. Kolme albumia julkaissut turkulaisviisikko jatkoi siitä, mihin Tabula Rasa, Kalevala ja vastaavat 1970-luvulla jäivät. Enemmän tai vähemmän bluesahtavasti jäntevä suomiproge olisi voinut venyttää rajojaan, mutta oli hauska huomata, miten sankarihevi on paljolti kasvanut tästä estetiikasta.

Perjantain lopuksi Wigwam Revisited vaali maailmallakin ylistetyn suomalaisen proge-huipun perintöä ilahduttavan väkevästi. Mikko Rintanen lauloi vahvalla pianosäestyksellä Amerikkaan jämähtäneen Jim Pembroken osuudet. Jukka Gustavson lauloi vähemmän vaan ei vähemmällä tunteella, mutta loisti ärhäkällä urkupolitiikallaan Pekka Nylundin tarjoillessa innoittuneita kitarasooloja. Parhaimmillaan tiukka bändi oli aina viedessään vanhat sotaratsut uusiin maisemiin, kuten funkysti varhaisesta Santanasta muistuttaneella Do The Pigwormilla. Extra-pisteet Maestro Mercy -harvinaisuudesta!

Progenuary: Träd, Gräs & Stenar (SWE), Wigwam Revisited,…Sammal, Virta ★★★★★, ★★★★, …★★★★, ★★★★

Olympia

19. ja 20.1.2018


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Arvostelun ongelma on toimittaja itse. Kävin keikalla ja hieman eri mieltä. Pitää pystyä antamaan kolmea tähteä myös kavereilleen. Tämä olisi minusta ollut 3-4 tähden konsertti maksimissaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio