Tero Saarisen ja Kimmo Pohjosen duetto on tiivistä yhteistyötä – Breath pauhaa, rapisee, kujertaa ja hengittää

Perttu Saksa
Tero Saarisen ja Kimmo Pohjosen duetto on tiivistä yhteistyötä – Breath pauhaa, rapisee, kujertaa ja hengittää

Omien alojensa taitajat Tero Saarinen ja Kimmo Pohjonen astuvat teoksessa Breath myös toistensa taiteenalan puolelle.

Merja KoskiniemiTampere

Hengitys, puhaus, kaiku ja ritinä. Pitkään pimeää niin, että äänet korostuvat ja ensimmäinen valon välähdys lähes pelästyttää. Breath, tanssija-koreografi Tero Saarisen ja harmonikkataitelija-säveltäjä Kimmo Pohjosen yhteisteos, lähtee liikkeelle äänestä ja herkistää kuuntelemaan läpi teoksen polveilevaa äänimaailmaa.

Ja millaista äänimaailmaa! Jos harmonikasta tulee mieleen lähinnä vanha Suomi-filmi, Breath sinkauttaa soitinta tuntemattomat suoraan tulevaisuuteen. Toki harmonikan ohella kuullaan niin elektronista vahvistusta kuin ihmisääntäkin, mutta kaiken keskiössä on Pohjosen sylissään kantamista valtavista ”keuhkoista” pauhaava, rapiseva, kujertava ja hengittävä ääni.

Ja kun Tero Saarinen heittäytyy omalla äänellään mukaan luomaan äänimaailmaa, ei Pohjonenkaan istu paikoillaan harmonikkaa venytellen. Pohjonen on teoksessa ällistyttävän tasavertainen tanssija Saarisen kanssa.

Mikki Kunttu
Esiintyjien asut on suunnitellut Teemu Muurimäki.

Esiintyjien asut on suunnitellut Teemu Muurimäki.

Kiinnostavaa on, kuinka kaksi omalla alallaan ehdottoman korkeatasoista ja menestynyttä taiteilijaa ovat onnistuneet yhteistyössä, jossa astutaan myös toisen tontille. Pohjosen aktiivinen liikkuminen mahdollistaa teoksen rakenteeseen upotetun tulkinnan kulkemisesta omalta reviiriltään kohti toista.

Lavastuselementteinä kaksi lavaa korostavat eristäytymistä. Teoksen alun voimakkaasti kahdelle lavalle jakautunut visuaalisuus ja niillä kohti korkeutta kurottavat hahmot tuovat mieleen maan uumeniin pudonneen dystopian. Teemu Muurimäen suunnittelemat haalarit jatkavat mielikuvaa oman kehon ja ihon suojaamisesta.

Tero Saarisen normaalisti niin ilmava liikekieli supistuu ja yksipuolistuu kapeahkolla lavarakennelmalla. Tehoa haetaan nyt muualta; äänestä, vaatteiden ja rekvisiitan hohtavuudesta. Parasta kuitenkin on Saarisen tarkasti toimiva tanssijan lihaksisto, joka onneksi pilkahtelee etenkin Saarisen asun selkäpuolelta.

Valosuunnittelussa Mikki Kunttu on antanut pitkään vallinneen valko-mustan kauden jälkeen vallan voimakkaille väreille. Siniset, punaiset ja violetit väripesut ja kiilat tuntuvat ensin oudoilta häivähdyksiltä tanssitaiteen menneisyydestä. Tehokkaita ne ovat, kuten myös silmien sietokyvyn äärirajoille vievät strobovalot.

Koko työryhmä on lähtenyt rohkeasti toteuttamaan yhteistä näkemystään. Teoksen riitasoinnut, synkkä tulevaisuudenkuva ja eristäytyminen katoavat kauniin seesteisen loppukohtauksen tieltä. Saarinen ja Pohjonen ovat luoneet dueton, jota saavat esittää vielä pitkään.

Tero Saarinen Company: Breath

Tampere-talo 12.5.

★★★★

Konsepti Tero Saarinen ja Kimmo Pohjonen.

Koreografia ja tanssi Tero Saarinen.

Sävellys, sovitus ja musiikki Kimmo Pohjonen.

Valo- ja lavastussuunnittelu Mikki Kunttu.

Pukusuunnittelu Teemu Muurimäki.

Äänisuunnittelu ja osasovitus Tuomas Norvio


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio