Tenorin vauhdikas syyskausi: debyyttirooli Lontoossa, koelaulu New Yorkissa ja Veljeni vartijan harjoitusviikko Tampereella

Tuomas Katajala elää keskellä kansainvälistä läpimurtoaan. Helmikuussa hän laulaa Tampereella Olli Kortekankaan uudessa Veljeni vartijassa.

Eriika Ahopelto/Aamulehti
Tenorin vauhdikas syyskausi: debyyttirooli Lontoossa, koelaulu New Yorkissa ja Veljeni vartijan harjoitusviikko Tampereella

Tuomas Katajala ja pianisti Tuomas Juutilainen harjoittelevat Olli Kortekankaan uutta oopperaa Tampere-talossa.

Harri HautalaAamulehti

Tenori Tuomas Katajala on hyvässä vauhdissa matkalla kohti oopperamaailman korkeimpia huippuja.

Tosin siellä hän jo osittain onkin, sillä laulaja debytoi aiemmin syksyllä Lontoon Kuninkaallisessa oopperassa Covent Gardenissa Mozartin Taikahuilun Taminon roolissa.

–Sitä oli ilo tehdä. Oli myös mahtavaa huomata, miten kannustava ilmapiiri isossa talossa oli. Siellä kaikki olivat yhtä isoa perhettä, sanoo hiljattain Tampereella Olli Kortekankaan uuden oopperan Veljeni vartijan harjoituksissa piipahtanut Katajala.

Lontoon oli vielä tuoreena mielessä.

–Oli se hienoa päästä laulamaan taloon, jossa suomalaisista tenoreista aiemmin ovat laulaneet Pekka Nuotio, Peter Lindroos, Jorma Silvasti ja Seppo Ruohonen. Se on upea ja tarunomainen talo!

Muutama viikko sitten Katajala kävi kolkuttelemassa – pyynnöstä toki – jopa New Yorkin Metropolitanin ovea.

–He halusivat kuulla minua. Se oli sellainen informatiivinen koelaulutilaisuus.

Mikäli laulajan tunnelmista voi mitään päätellä, kutsua maailman kuuluisimman oopperatalon varsinaisiin esityksiinkin voi ihan realistisesti odotella.

–Ainakin se oli paras koelaulu, joka itselläni on koskaan ollut. Lauloin Mozartin Ryöstö seraljista -oopperan Belmonten aarian. Päätin aamulla, että nyt otetaan riski ja vedetään se.

Seattlesta Tampereelle

Helmikuussa Tuomas Katajala tekee Tampereella Veljeni vartijassa Iisakki Frimanin roolin. Vaikka kyseessä ei olekaan oopperan päärooli, Katajalan asemaa kuvaa, että hänelle räätälöitiin oma harjoitusperiodi ennen tammikuussa alkavien varsinaisten harjoitusten alkua.

Syynä erikoiskohteluun oli se, että Katajala laulaa koko tammikuun Seattlen oopperassa Yhdysvalloissa ja ehtii mukaan Tampereelle yhteisharjoituksiin vasta kaksi viikkoa ennen ensi-iltaa.

Tampereella tiedettiin Seattlen oopperan produktiosta jo siinä vaiheessa, kun Katajala kiinnitettiin Veljeni vartijaan.

–Minut haluttiin Tampereelle ja tehtiin tällainen poikkeusjärjestely.

Seattlen oopperassa Katajala laulaa Mozartin Cosi fan tutten Ferrandoa.

Hänen kevääseensä kuuluu myös Sevillan parturi Berliinissä ja Lentävä hollantilainen Roomassa.

Iisakki on velikulta

Kaiken kansainvälisen kiireen keskellä Tuomas Katajala on löytänyt jostakin aikaa syventyä Veljeni vartijan Iisakin värikkääseen hahmoon.

–Iisakki on iloinen ja huoleton velikulta, joka nauttii elämästään. Suutuspäissään hän sitten liittyy punakaartiin, Katajala paljastaa.

Tenori kehuu Kortekankaan musiikkia, jota hän lauloi jo viime kesänä Naantalin musiikkijuhlilla Via-oratoriossa.

–Tässä oopperassa musiikki on rauhallisempaa, maalailevampaa ja värikkäämpää. Iisakilla on yksi todella kaunis aaria.

Kohti uusia rooleja

Tuomas Katajala on ollut viime vuodet vapaana laulajana. Sitä ennen hän lauloi viitisen vuotta Suomen Kansallisoopperan solistikunnassa.

Freelancerin ura merkitsee vapautta valita työt, mutta toisaalta jokainen työ on ansaittava erikseen.

–Tunnettavuus on rakennettava maailmalla alusta lähtien.

Ura on kuitenkin hyvällä mallilla ja kalenterissa lupaavan täyttä.

–Kaksi vuotta eteenpäin on hyvin työllistettyä, ja kaukaisin varaus on neljän vuoden päässä.

Samalla hänen ohjelmistonsa laajenee koko ajan.

–Ohjelmistoni suunta on menossa yhä enemmän kohti Weberin, Wagnerin ja Richard Straussin oopperoita.

–Weberin Taika-ampujan Maxin roolia olen haaveillut tekeväni jo pitkään. Nyt se on tulossa isoissa eurooppalaisissa taloissa lähivuosina, hän kertoo.

Koti Hämeenlinnassa

Maailmaa kiertävän laulajan perheen koti on kymmenisen viime vuotta ollut tiukasti Hämeenlinnassa. Lapsia on kolme.

–Hämeenlinna on hyvä paikka rauhoittua. Muistan jo Kansallisooppera vuosilta, että esitysten jälkeen kotiin ajellessa adrenaliini ehti laskea sopivasti ennen kotiin pääsyä.

Tampereen oopperan 70-vuotisgaala Tampere-talossa pe 15.12. klo 19. Solisteina Johanna Rusanen-Kartano, Suvi Väyrynen, Tuija Knihtilä, Mika Pohjonen ja Jaakko Ryhänen. Alberto Hold-Garrido johtaa Tampere Filharmoniaa.

Oikaisu 18.12.2017 kello 14.47: Korjattu faktalaatikosta Mika Kareksen äänialaksi basso.

Tampereella tehdään tähtiä

70 vuotta täyttävällä Tampereen oopperalla on usein ollut onnea saada esityksiinsä laulajia, ohjaajia ja kapellimestareita, jotka ovat ponnistaneet urallaan pitkälle.

Kaikki tietävät Karita Mattilan, joka 1990-luvun kahden Tampereen oopperan tuotannon jälkeen nousi maailman ehkä halutuimmaksi sopraanoksi.

Entä kuka muistaa, että Tampereen oopperan Lemmenjuoman johti vuonna 2006 eräs nuori latvialainen kapellimestari? Tänään Andris Nelsons on yksi maailman arvostetuimpia orkesterinjohtajia ja Bostonin sinfonikkojen ylikapellimestari.

Wagnerin Lohengrinin vuonna 2010 Tampereella ohjanneesta tanskalaisesta Kasper Holtenista puolestaan tuli vuosiksi 2011-17 Lontoon Kuninkaallisen oopperan johtaja.

Basso Mika Kares on vuoden 2014 Figaron häiden nimiroolin jälkeen ponkaissut todella isoille lavoille kuten Zürichin oopperaan, Baijerin valtionoopperaan, Wienin valtionoopperaan ja Lontoon Covent Gardeniin.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio