Taide ja viihde

Teatteriohjaaja on tyrmistynyt ilmaisunvapauden tilasta Venäjällä: "Kuin kadulla olisi jättiläiszombi, joka puraisee ensimmäistä vastaantulijaa"

Silmukka kiristyy ilmaisunvapauden ympärillä Venäjällä. Ohjaaja Kirill Serebrennikov on kotiarestissa Moskovassa. Erikoisjoukot ovat keskeyttäneet Teatr.docin esityksiä ja teatteritiloja suljettu. Nyt Teatr.doc ja Teatteri Telakka tekevät Tampereella erikoista esitystä, joka rinnastaa talvisodan ja Ukrainan tapahtumat.

Emil Bobyrev
Teatteriohjaaja on tyrmistynyt ilmaisunvapauden tilasta Venäjällä: "Kuin kadulla olisi jättiläiszombi, joka puraisee ensimmäistä vastaantulijaa"

Moskovalaisen Teatr.doc-ryhmän ohjaaja Varvara Faer puhuu sananvapauden puolesta.

Anu Ala-KorpelaAamulehti

Ovi pienessä moskovalaisessa teatterissa potkaistaan auki. Sisään ryntää kaksi poliisia. Lavalla Varvara Faer keskeyttää monologinsa.

Teatr.docissa on meneillään kenraaliharjoitukset esityksestä Bolotnajan aukion tapaus.

On kevät 2015.

Poliisit vievät mennessään esityksen ohjaajan Jelena Greminan.

–Jatkakaa harjoituksia, poliisit sanovat ja poistuvat.

Ohjaaja Varvara Faer naurahtaa nyt tamperelaisen Teatteri Telakan yläkerrassa. Faer ohjaa Telakalle Rajavirhe-nimistä dokumenttiteatteriesitystä, joka toteutetaan yhteistyössä venäläisen Teatr.docin kanssa.

–Jos pelkää susia, ei kannata lähteä metsään, Faer sanoo.

Hän haluaa sivuuttaa kysymyksen siitä, onko uuden esityksen osalle odotettavissa keskeytyksiä tai muita outoja tapahtumia.

Kriittisiä esityksiä

Kysymys on oikeutettu, sillä Teatr.doc on tunnettu siitä, että se nostaa esiin vaikeita aiheita ja on siten usein joutunut painostuksen kohteeksi.

Faer on itse ohjannut teatterin ehkä kuuluisimman teoksen Berlusputinin. Esityksessä ystävykset Vladimir Putin ja Silvio Berlusconi joutuvat onnettomuuteen ja Putinille siirretään puolet kuolleen Berlusconin aivoista. Putinin perusluonne ei muutu, vaikka operaation seurauksena hänestä tulee aiempaa miellyttävämpi katsella.

Emil Bobyrev
Venäläinen teatteriohjaaja Varvara Faer.

Venäläinen teatteriohjaaja Varvara Faer.

Esitys perustuu italialaisen Dario Fon satiiriin.

Berlustputinista voit lukea lisää the Guardianin jutusta.

Toinen huomiota herättäneistä esityksistä on Tunti kahdeksantoista minuuttia, joka kertoo asianajaja Sergei Magnitskin kuolemasta tutkintavankeudessa vuonna 2009. Magnitski oli saanut selville, kuinka viranomaiset olivat kavaltaneet valtavan summan, mutta asiasta tutkittavaksi joutuikin hän itse.

–Kahden tällaisen vahvan esityksen jälkeen olimme teatterissa jo varautuneet siihen, että jotakin tulee tapahtumaan, Faer sanoo.

Tapahtuikin Pussy Riot.

Punkyhtyeen moskovalaisessa katedraalissa tapahtuneen performanssin ja sitä seuranneen vangitsemisen jälkeen Fear teattereineen teki Pussy Riotia kannattavia esityksiä. Teatr.docilla oli dokumenttiteatteriesitys Pussy Riotin vangitsemisesta, naisten asianajajat ja kannattajia esiintyi lavalla.

–Silloin ilmestyivät vinksahtaneet uskovaiset. Alkoi tapahtua, Faer sanoo.

Vinksahtaneilla uskovaisilla Faer tarkoittaa provokatiivista "ääriuskovaisten" ryhmää, joka esiintyy eri nimillä.

–He yrittivät keskeyttää esityksen. He tulivat näyttämölle kesken esityksen ja huusivat siellä omia ajatuksiaan ja heittelivät kaikkien päälle pyhitettyä vettä, Faer kuvaa.

Painostus käyntiin

Rajavirheenkin käsikirjoittaneen Maksim Kurotshkinin dokumenttielokuvaa Maidanin aukiolta saapuivat keskeyttämään naamioituneet poliisin erikoisjoukot koirineen.

–Talossa on pommi! poliisi huusi ja istui sitten itse katsomaan Kurotshkinin dokumenttia.

Bolotnajan aukion tapauksen ensi-iltaan tuli tuolloin neljä kertaa enemmän ihmisiä kuin oli suunniteltu. Poliisien erikoisjoukot ympäröivät koko teatterirakennuksen. Jokaisen yleisön jäsenen piti kulkea esitykseen poliisien muodostaman ringin läpi. Poliisit pysyivät vahtiasemissaan koko esityksen ajan.

Esitys kertoo Moskovassa toukokuussa 2012 järjestetystä mielenosoituksesta Vladimir Putinin kolmatta presidenttikautta vastaan. Teksti perustuu vankilaan tuomittujen mielenosoittajien sukulaisten ja ystävien haastatteluihin.

Seuraavana päivänä alkoi tapahtua. Ohjaaja Gremina vietiin jälleen kuulusteluihin, jotka kestivät kuusi, seitsemän tuntia. Faerin mukaan teatterille saapui Venäjän turvallisuuspalvelulun FSB:n ihmisiä, murhaosaston tutkija ja muutamia muita poliiseja.

Seuraavana päivänä teatteritalon omistaja soitti ja sanoi teatterin vuokrasopimuksen irti.

Jo edellisestäkin teatteritilastaan Teatr.doc joutui lähtemään.

Poliisi hitsasi oven kiinni, jotta teatteri varmasti lopettaisi esityksensä. Teatterilaiset päästivät yleisön sisään henkilökunnan sisäänkäynnin kautta.

Lisää uskaliaan teatterin tilaongelmista voit lukea BBC:n jutusta.

Teatr.doc on joutunut etsimään itselleen jo kolmannen paikan, vanhan asuintalon kellarissa. Toistaiseksi he toimivat vielä siellä. Vuokranantaja ei ole Faerin mukaan tähän mennessä taipunut painostukselle.

Jokin on muuttunut

Mutta tämä kaikki ei ole se, mistä Faer on nyt huolissaan. Hänen mukaansa pienet underground-ryhmät, vapaa-ajattelijat ja pienet vapaasti kirjoittavat sanomalehdet ovat aina silloin tällöin joutuneet häirinnän kohteeksi. Nyt jokin olisi muuttunut.

On tapaus Kirill Serebrennikov.

Serebrennikov on yksi Venäjän merkittävimmistä teatteri- ja elokuvaohjaajista. Nyt hän istuu kotiarestissa. Hänen epäillään kavaltaneen 68 miljoonaa ruplaa eli noin miljoona euroa valtion rahoja.

Serebrennikov on ollut Gogol-keskuksen taiteellinen johtaja vuodesta 2012.

Kavalluksen epäillään tapahtuneen Serebrennikovin johtaman Seitsemäs Studio -nimisen ryhmän/organisaation kautta.

Serebrennikovin tuomiseminen kotiarestiin sai aikaan järkytyksen aallon Venäjän taideyhteisössä. Joukko venäläisiä taiteilijoita lupautui maksamaan Serebrennikovin takuusumman, mutta kotiaresti määrättiin.

Serebrennikov on arestissa 19. lokakuuta asti.

Muun muassa Oscar-palkittu näyttelijä Cate Blanchett kuuluu Kirillin kansainväliseen kannattajajoukkoon, joka on laatinut ohjaajan vapauttamista vaativan vetoomuksen.

Olennaisena osana vetoomusta on, että Serebrennikovin syytetään ottaneen rahat Kesäyön unelman produktiosta niin, että koko produktiota ei koskaan olisi toteutettu.

Videotaltioinnit, teatteriarviot, katsojien Facebook-päivitykset, produktion kiertue Riiassa ja Ranskassa sekä ehdokkuus Venäjän kansalliselle Kultainen maski -teatteripalkinnolle todistavat toista ja asettavat syytökset absurdiin valoon.

Tiistai-iltaan mennessä 38 713 ihmistä oli allekirjoittanut vetoomuksen.

"Pelastautukoon ken voi"

Faerin mielestä kyse ei ole talousrikoksesta vaan pyrkimyksestä nujertaa ihminen.

–Alkaa tuntua, että pahuus, joka Venäjällä on vallinnut, ei pelkästään ole tullut pahemmaksi, vaan on tullut mielisairaaksi. Nyt se on täysin kontrolloimaton. Kuin kadulle tulisi jättiläiszombi, joka puraisee ensimmäistä vastaantulijaa. Pelastautukoon ken voi, Faer sanoo.

Faerin mukaan mistään on mahdotonta päätellä, miksi Serebrennikov on todellisuudessa vangittu.

–Syy voi olla mitä vain laidasta laitaan. Esimerkiksi pilkkasi tai nauroi jollekin, tietämättä, että tämä on esimerkiksi presidentin kansliasta, Faer sanoo.

–Tämä näyttää enemmän tai enemmän henkilökohtaiselta kostolta jostakin. Enimmäkseen ihmiset, joilla on valtaa Venäjällä, ovat pikkusieluisia ja kostonhimoisia, Faer sanoo.

Faerin mielestä on tullut päivä, jolloin virkavaltakoneistoa voi käyttää toteuttaakseen henkilökohtaiset ajojahtinsa.

–Tämä on mielettömän häpeällistä.

Faerin mielestä Serebrennikovia ei vangittu sen tähden, että hänen tuotantonsa on kriittistä.

–Hän on tekijänä hyvin kriittinen, mutta niin ovat monet muutkin. Pääsyy ei ole siinä, Faer sanoo.

Faerin mukaan ei pidä ymmärtää tapahtunutta stereotyyppisesti niin, että poliittisesta kritiikistä joutuu vankilaan.

–Kysymys on siitä, että pahuus on tullut mielisairaaksi, mennyt sekaisin. Ikään kuin maata johtavat diaboliset voimat, itse saatana olisi mennyt sekaisin, Faer sanoo.

Emil Bobyrev
Varvara Faer ohjaa harjoituksia Teatteri Telakalla.

Varvara Faer ohjaa harjoituksia Teatteri Telakalla.

Faer jatkaa Rajavirhe-esityksen harjoituksia Tampereella. Tässä esityksessä sohaistaan talvisotaa ja Ukrainan tilannetta.

Poliisi ei vielä ole vienyt sinua minnekään?

–Ei toistaiseksi, Faer sanoo.

Pelon ajatuksia ei voi päästää sisäänsä.

–Ei tietenkään. Miksi pitäisi pelätä? Se hajottaa eikä rakenna, Faer sanoo.

–Jos täytyy koko ajan varoa, ei pysty elämään. Teen sen mitä pitää ja se on siinä.

Rajavirheen ensi-ilta Teatteri Telakalla 10. lokakuuta klo 19

Teatr.doc

Moskovalainen vaihtoehtoinen teatteriryhmä.

Teatteria johtaa Jelena Gremina.

Ryhmä on erikoistunut dokumenttiteatteriin.

Dokumenttiteatteri on teatterigenre, joka perustuu autenttisiin teksteihin, haastatteluihin ja oikeiden ihmisten kohtaloihin ja tositapahtumiin.

Teatr.docin perustivat näytelmäkirjailijat, jotka eivät saaneet valtaapitäviä haastavia dokumenttiteatteriesityksiään muuten julki.

Ryhmä on valtiosta riippumaton ja ei-kaupallinen.

Teatr.docin ohjelmistossa on myös Muumien joulukuusi -niminen esitys, joka on uudenvuoden satunäytelmä pikkulapsille ja heidän vanhemmilleen.

Teatterin ohjelmistossa on myös Valerija Surkovan esitys Fundamentalistit, joka perustuu Juha Jokelan näytelmään Fundamentalisti.

Varvara Faer

Teatr.doc-ryhmän ohjaaja.

Hän on valmistunut yliopistosta kansainvälisestä journalimista.

Puhuu sujuvaa espanjaa ja on toiminut käntäjänä.

Valmistui myös elokuvaohjaajaksi Gerasimovin elokuvainstituutista Moskovasta ja toiminut elokuvaohjaajana.

Sananvapauden puolestapuhuja.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • peter

    Ennen kirjallisesti artikkeli on oppia ymmärtämään aihe.. Johtaja varasti 60 miljoonaa ruplaa.. hän on syytettynä varkaudesta, ei itseilmaisua.

  • Riitta Tyventö

    Onko toimittaja tarkistanut Varvara Faerin lennokkaan kertomuksen faktat? Mestariohjaaja Kirill Serebrjannikovia ei määrätty kotiarestiin rahoitetun mutta esittämättä jääneen Kesäyön unelman takia. Rahat kohdistettiin vuosina 2011-2014 poikkitaiteelliseen Platforma-projektiin. Nyt ollaan tutkimassa, toteutuiko projekti vai ei. Vertaa Kari Heiskasen ohjaus Helsingin kaupunginteatterille, joka ei toteutunut. Pidän Faerin juttua sekoiluna.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio