Televisio

Tätä on, kun Jari Tervo kulkee Kekkosen jäljillä: Salattu laukaus Kultarannassa ja ruotsia opettavat rakastajattaret

TV1 esittää vuodenvaihteessa kahdeksanosaisen dokumenttisarjan Urho Kekkosen koko elämästä.

Intervisio Oy
Tätä on, kun Jari Tervo kulkee Kekkosen jäljillä: Salattu laukaus Kultarannassa ja ruotsia opettavat rakastajattaret

Jari Tervo reissaa pitkin Suomea ja tapaa Kekkos-tietäjiä. Kuvauksia on tehty myös Kekkosen syntymäkodissa, Lepikon torpassa.

Simopekka Virkkula

Urho Kekkonen vietti juhannusta 1957 tasavallan presidenttinä Naantalin Kultarannassa. Keskikesän rauhan rikkoi laukaus, josta ei hiiskuttu julkisuuteen.

Päärakennuksen portaikon kiviseinästä löytyi nyrkin kokoinen lohkeama. Laukaus oli ammuttu joko veneestä tai läheiseltä luodolta. Ampujaa ei koskaan tavoitettu.

Kultarannan juhannusmysteeri on yksi dramaattinen yksityiskohta Ylen massiivisessa dokumenttisarjassa Kekkonen.

Kirjailija Jari Tervon isännöimä kahdeksanosainen sarja esitetään vuodenvaihteessa. Avausjakso nähdään tapaninpäivänä ja muut osat pikaisella, lähes jakso illassa -tahdilla.

Sarja kattaa sekä Kekkosen julkisen toiminnan että yksityiselämän lapsuudesta alkaen. Osansa tarinassa saavat niin Kekkosen toimet sisällissodassa, vuodet Etsivän keskuspoliisin tiukkana kuulustelijana kuin suhteet Neuvostoliittoon ja sen turvallisuuspalvelu KGB:hen.

Jari Tervo haastattelee historiantutkijoita sekä Kekkosen aikalaisia. Muistelijoiden joukossa ovat esimerkiksi Paavo Väyrynen, Erkki Tuomioja, Matti Ahde ja Maarit Tyrkkö.

Letkeän kriittistä historiaa

Sarjan sävy on letkeän kriittinen mutta myös hienovarainen. Kekkosen muistisairautta ja julkisuudelta salattuja naissuhteita avataan vain maltillisessa laajuudessa.

Naissuhteet tulevat esiin esimerkiksi, kun käsitellään Kekkosen asennetta ruotsin kieleen.

Kekkonen oli nuorena vakaumuksellinen aitosuomalainen, jolle ruotsin opiskelun laiminlyöminen oli kunnia-asia.

Sittemmin Kekkosen asennetta pehmensivät suomenruotsalaiset rakastajattaret. Suhde toimittaja Anne-Marie Snellmanin kanssa virisi 1940-luvun puolimaissa, ja kaksikon ruotsinkielinen kirjeenvaihto kartutti Kekkosen kielitaitoa.

Kekkonen-dokumenttisarjan ensimmäinen osa esitetään TV1:ssä tapaninpäivänä kello 20.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio