Teatteri

Miten syntyy esitys teatterissa, jossa näyttelijät ovat tuomittuja rikollisia? – Kävimme paikan päällä Kaliforniassa tutustumassa vankilateatterin arkeen

Vankilateatteri on Yhdysvaltojen Kaliforniassa tärkeä osa vankien kuntoutusta. Osavaltio tukee toimintaa uusintarikollisuuden vähenemisen toivossa runsaskätisesti, mikä on saanut vankilateatterin tekijät epäilemään, että vastuu vankien kuntoutuksesta on vaivihkaa siirretty yhteiskunnalta teatteriryhmille.

Peter Merts
Miten syntyy esitys teatterissa, jossa näyttelijät ovat tuomittuja rikollisia? – Kävimme paikan päällä Kaliforniassa tutustumassa vankilateatterin arkeen

Commedia dell’Artea tehdessään vangit joutuvat laittamaan itsensä likoon ja paljastamaan myös haavoittuvuutensa. Erilaisten tunteiden ilmaiseminen helpottaa siirtymistä vankilasta vapauteen.

Jussi LehtonenSan Rafael, Kalifornia

Kookas afroamerikkalainen mies sovittaa ylleen värikästä renessanssipukua. Hän on Dameion Brown, 48-vuotias entinen vanki, nykyinen Shakespeare-näyttelijä San Rafaelin kaupungissa Kaliforniassa.

Brown valmistautuu Perikleen rooliin Marin Shakespeare Companyn ensi kesän tuotannossa. Viimekesäinen suoritus Othellona sai valtavasti huomiota sekä taiteellisesti että Brownin hätkähdyttävän elämäntarinan takia.

Brown armahdettiin elinkautisesta rangaistuksesta vuonna 2015, kun hän oli istunut vankilassa 23 vuotta. Tuomio tuli omiin lapsiin kohdistuneesta fyysisestä väkivallasta. Othellon ensi-illassa Brownin aikuiset lapset istuivat katsomossa isäänsä kannustamassa.

Paljon vankeja

Marin Shakespeare Companyn toimitusjohtaja ja ohjaaja Lesley Currier seuraa Brownin pukusovitusta vierestä. Brown aloitti näyttelemisen vankilassa Currierin ryhmässä muutamaa vuotta ennen vapautumistaan.

Currier on vetänyt Shakespeare-ryhmiä vankiloissa yli kymmenen vuoden ajan osana teatterinsa toimintaa. Vankilateatteriohjelman tarkoituksena on opettaa vangeille itsetuntemusta ja -ilmaisua sekä ryhmätyötaitoja Shakespearen näytelmien valmistamisen kautta.

Vankilateatteri

Vankilateatterilla tarkoitetaan vankien tekemää, vankilassa toteutettavaa tai vankilajärjestelmää käsittelevää teatteria.

Vankilateatteri tarjoaa vangeille mahdollisuuden itsen ilmaisemiseen muuten kuin rikollis- sekä päihteidenkäyttäjäidentiteetin kautta.

Suomen Akatemian rahoittamassa ArtsEqual-hankkeessa tutkitaan vankilateatteria ja taiteen mahdollisuutta lisätä tasa-arvoa yhteiskunnassa.

Työmaata riittää, sillä Kaliforniassa, kuten koko Amerikassa, on erittäin paljon vankeja. Suomeen verrattuna vankeja on kymmenkertainen määrä, joissain osavaltioissa jopa kaksikymmenkertainen. Vankiluku on noussut nopeasti 1980-luvulta aina viime vuosiin asti. Amerikassa puhutaankin massavangitsemisesta.

–On fakta, että afroamerikkalaisten osuus vangeista on ylikorostunut (kuusi prosenttia väestöstä, 27 prosenttia vangeista). Mustat ja valkoiset tekevät yhtä paljon huumausainerikoksia, mutta valkoisilla on rahaa maksaa itsensä vapaiksi ja palkata hyvät asianajajat, Lesley Currier kertoo.

Shakespeare yhdistää

Loppukeväästä Currierin vetämä ryhmä esittää Shakespearen komedian Kuten haluatte vankilan muille vangeille, henkilökunnalle ja kutsuvieraille. Nyt teatterityöpajassa Solanon vankilassa tehdään harjoitetta, jossa haetaan katsekontaktia pajan eri osallistujien välillä.

–Tämä oli hurjaa. En ole koskaan aiemmin katsonut silmiin henkilöä, joka olisi eri etnistä alkuperää kuin minä, yksi osallistujista kertoo.

Eri vankiryhmät – afroamerikkalaiset, latinot, valkoihoiset – liikkuvat vankiloissa omissa porukoissaan eivätkä ole tekemisissä edes pihalla ulkoillessaan. Teatteria tehdessä etniset raja-aidat kaatuvat.

–Teatterin voima on fyysisyydessä. Kun käydään yhdessä fyysisesti läpi yleisinhimillisiä asioita, se vähentää myös rasismia, Currier sanoo.

Currier uskoo nimenomaan Shakespearen voimaan vankilassa. Henkilöhahmot ovat syviä eikä näyttelijäntyön tarvitse olla realistista. Voimakkaan ilmeikäs teksti saa sulkeutuneetkin vangit näyttämään tunteitaan isosti.

Roolihenkilöiden analyysissä keskitytään esteisiin, joita henkilön pitää ylittää päästäkseen päämääräänsä. Nämä on helppo rinnastaa vankien omiin elämäntilanteisiin ja niiden haasteisiin.

Kaksi kastia

Harjoitusten jälkeen osallistujat haluavat tulla juttelemaan.

–Useimmat täällä ovat murhamiehiä, mutta en minä, eräs vangeista sanoo minulle.

Käy ilmi, että vankilassa on kaksi eri kastia: ne, joiden tuomiot ovat elinkautisia, ja ne, joiden vankeudelle on asetettu määräaika. Tuomiot Yhdysvalloissa ovat ylipäätään aivan eri luokkaa kuin Suomessa.

–Monet kuolevat tänne, kertoo pian 70 vuotta täyttävä mies, joka on ollut vankilassa 41 vuotta.

–Shakespeareen osallistuminen lasketaan minulle eduksi, jos pääsen tapaamaan ehdonalaislautakuntaa. Kyllä meillä on toivoa.

Lori A. Cheung
Vankilasta vapauduttuaan Dameion Brown tekee töitä näyttelijänä ja vetää syrjäytymisvaarassa olevien nuorten ryhmiä. Hän uskoo korkeiden vankilukujen olevan seurausta siitä, että jotkut hyötyvät siitä. Hän puhuu vankilateollisuudesta.

Vankilasta vapauduttuaan Dameion Brown tekee töitä näyttelijänä ja vetää syrjäytymisvaarassa olevien nuorten ryhmiä. Hän uskoo korkeiden vankilukujen olevan seurausta siitä, että jotkut hyötyvät siitä. Hän puhuu vankilateollisuudesta.

Toivoa on ainakin mahdollisuudesta jatkaa teatterin tekemistä vapautumisen jälkeen. Marin Shakespeare on juuri käynnistämässä uutta toimintoa: vankilasta vapautuvien teatteria. Dameion Brown on jo osa henkilökuntaa.

Tunteet tarttuvat

Päihdekuntoutuslaitoksen luokkahuoneessa on meneillään erikoinen rituaali. 15 pian vankilasta vapautuvaa miestä maalaa itselleen ilmeikkäät naamiot ja muuntautuu klassisiksi Commedia dell’Arte -teatterin hahmoiksi: Arlechinoksi, Pulcinelllaksi, Il Dottoreksi ja Il Capitanoksi.

Commedia dell’Arte on renessanssiajan Italiassa kehittynyt naamioteatterin muoto, jonka hahmot edustavat eri yhteiskuntaluokkia.

Kaikilla esiintyjillä on jalassa mustat kiiltävät muovilähettimet eli pannat. He ovat edelleen vankeja, vaikka asuvatkin nyt vankilan ulkopuolella ja saavat liikkua vapaammin. Kovalla tohinalla hahmot heittäytyvät perustunteisiin: pelkoon, vihaan, iloon ja suruun.

Harjoitteissa liikutaan tunnetilasta, sukupuolesta ja ikäkaudesta toiseen rummun päräyksellä. Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua, kun ujotkin vangit voittavat pelkonsa ja alkavat ilmaista itseään.

Peter Merts
Ohjaaja Lesley Currier seuraa pukusovitusta. Shakespearen lisäksi vangit esittävät Solanon vankilassa myös itse kirjoittamiaan näytelmiä, mutta vankilan johto sensuroi niiden sisältöjä.

Ohjaaja Lesley Currier seuraa pukusovitusta. Shakespearen lisäksi vangit esittävät Solanon vankilassa myös itse kirjoittamiaan näytelmiä, mutta vankilan johto sensuroi niiden sisältöjä.

Olemme Los Angelesin keskustassa, latinoiden asuttamalla Westlaken alueella, jonka kaduilla huumekauppa käy ja kannabis tuoksuu. Eturivissä istuu Hollywood-näyttelijä Tim Robbins. Hän on Actors’ Gang -teatteriryhmän taiteellinen johtaja.

Actors’ Gang on näyttelijöiden perustama teatteriryhmä, joka on esitystoimintansa ohella tehnyt vankilateatteria Los Angelesin alueella jo yli kymmenen vuotta. Taustalla on hanke, jossa on pyritty vähentämään uusintarikollisuutta ja pienentämään osavaltion räjähdysmäisesti kasvanutta vankilukua.

Tänään on ryhmän viimeinen kokoontuminen ja eräänlainen loppunäytös. Työpajamuotoista esitystä on hauska seurata. Tunnetiloja liioitellaan. Pelko kasvaa, kun sen jakaa toisen esiintyjän kanssa, samoin ilo.

Välillä ohjaaja huutaa: ”Silent scream of anger” ja kaikki jähmettyvät raivoonsa. Myös katsojat kurtistelevat kasvojaan esiintyjien mukana. Tunteet todella tarttuvat.

Vapaus ja mahdollisuus

Il Dottorea esittää nuorehko afroamerikkalainen mies. Hänen mielestään Commedia dell’Artessa kaikkein kiinnostavinta ovat tunteet. Vankilassa kun on vain yksi sallittu tunne: viha.

Mies kertoo joutuneensa 18-vuotiaana vankilaan.

–Kasvoin yhdessä Los Angelesin pahamaineisista lähiöistä. Olisi ollut ihme, jos en olisi päätynyt mukaan jengiin.

Toukokuussa hänelle koittaa vapaus. Miehellä on sen jälkeen mahdollisuus päästä töihin Actors’ Gangin vankilaprojektiin. Ja ehkä myöhemmin näyttelemään johonkin heidän tuotantoonsa.

Vankilasta hän saa mukaansa 200 dollaria ja vaatteita. Asunnon löytäminen on todella vaikeaa, varsinkin suurissa kaupungeissa.

–Asunnottomia täällä on jo valmiiksi valtavasti, pelkästään Los Angelesissa jopa 58 000 ihmistä laskutavasta riippuen. Monet vangeista päätyvät kadulle ja sekaantuvat huumekauppaan tai prostituutioon. Ja sitä kautta uudelleen vankilaan, kertoo Kathryn Carner, yksi Actors’ Gangin vankilaprojektin vetäjistä.

–Ne vangit, jotka onnistuvat pääsemään päihdekuntoutukseen, ovat onnekkaita. Kuntoutukseen kuuluu jälkihuoltoa ja apua asunnon etsimisessä.

Näytös on ohi. Tim Robbins jakaa kaikille diplomit ja kertoo hyvistä tuloksista. Vankilateatteriohjelmassa aiemmin mukana olleiden uusimisrikollisuus on tutkimuksen mukaan vähentynyt 10 prosenttiin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio