Musiikki

Tamperelainen Kaseva oli aikansa rock-buumissa kummajainen – "Aloitimme huipulta"

70 vuotta täyttävä laulaja Mikko Jokela kertoo, miten Kaseva muutti perinteisen musiikkibisneksen kaavan. Keikkailu aloitettiin aikanaan Helsingin kulttuuritalosta.

Kalle Parkkinen
Tamperelainen Kaseva oli aikansa rock-buumissa kummajainen – "Aloitimme huipulta"

Kasevan lauluntekijä Mikko Jokela täyttää 70 vuotta.

Reima RautiainenSTT

Ensin pystyyn soittokavereista koottu yhtye, sitten ahkeraa keikkailua syrjäistä Suomea myöten ja lopulta työvoittona levytyssopimus. Näin se tapasi ennen 2000-lukua musiikkibisneksessä mennä.

Vaan ei aina. Tamperelainen Kaseva-yhtye muutti marssijärjestystä.

Toki se oli harjoitellut vuosia uutterasti ennen kuin esikois-lp Silloin kun julkaistiin juhannuksena 1974. Ensimmäisen virallisen keikkansa yhtye soitti kuitenkin vasta seuraavan vuoden helmikuussa, maineikkaalla Helsingin kulttuuritalolla.

–Sitä seuraava konsertti oli Finlandia-talolla. Aloitimme huipulta, Kasevan lauluntekijä Mikko Jokela naurahtaa.

Ylenpalttista keikkailua rajoitti se, että Kasevan jäsenet olivat duunareita, joilla oli työkiireensä.

Kummajainen

Kaseva oli kummajainen. Tampereen Kalevassa "reenikämppäänsä" pitänyt yhtye löi läpi iskelmällisellä popilla, kun Suomessa oli menossa rock-buumi.

Jokela, joka oli nuoruudessaan kuunnellut Benny Goodmanin vanhaa jazzia, viihdemusiikkia ja Beatlesia, muistaa tapaamisen kotimaisen rockin kärkinimen kanssa.

–Tampereen Sampolassa oli Smokie-yhtyeen konsertti. Lämmittelijänä soitti Hurriganes, josta en tiennyt mitään. Menin vaimon ja lasten kanssa takaovesta etsiäkseni vessaa. Kun pääsin vessaan, se oli täynnä tupakansavua ja pytyllä istui kitara kädessä kaveri silmillään tummat lasit.

Soitintaan viritteli Hurriganesin kitarasankari Pekka "Albert" Järvinen.

Moniäänisistä lauluharmonioistaan kuulun Kasevan hitit, muun muassa Tyhjää ja Striptease-tanssija, soivat ilmestyessään radiossa lähes tauotta. Kappaleet ovat kestäneet ajan hammasta nykypäivään saakka.

–Ne vaan elävät. Keikoilla yleisö laulaa mukana niin, ettei omaa ääntään oikein kuule.

Joskus hitti syntyy puolivahingossa, kuten Kasevan tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluva Pena.

–Olimme soittaneet sitä keikoilla hupimielessä nimellä Ben Was Just a Fine Man. Suomensimme sen Penaksi ja levytimme, kun kakkos-lp:n toisesta puolesta uhkasi tulla liian lyhyt.

Erkkokin arvosti

Kaseva koki 1980-luvun lopussa iskun, kun Jokelan kanssa laulunteosta päävastuun kantanut Asko Raivio hukkui venereissulla.

Yhtye oli toiminut säästöliekillä vuosia, joten Raivion poismeno ei sinänsä muuttanut paljon. Menetys oli silti kipeä.

–Askon lähdön tajusi kunnolla muutaman vuoden päästä. Tekstittäminen sujui häneltä, Jokela kehuu.

Autopeltiseppänä työskennellyt Jokela ajautui kirjastoalalle. Kun hän jätti työelämän 2000-luvun alussa, sukupolvirajat ylittäneelle Kasevalle oli tilausta.

Yhtye palasi tien päälle. Finlandia-talo ja Tampere-talo, klubit ja kylpylähotellit täyttyivät vanhoista ja uusista faneista.

Hamina Tattoo -festivaalilla Jokela kuuli jälkeenpäin tarinan, joka kuvaa, kuinka laajaan yleisöön Kaseva vetosi.

–Ystäväni piti festivaalilla grilliä. Hän kertoi myyneensä kalaa herrasmiehelle, joka sanoi tulleensa paikalle kuuntelemaan Kasevaa.

Yhtyettä odotti lavalle Suomen rikkain ihminen, lehdenkustantaja Aatos Erkko.

Aina on jotain vinossa

Kaseva on taas keikkaillut pari viime vuotta. Muuten Jokelan elämä täyttyy satunnaisesta sählynpeluusta ja sisarusten tapailusta.

–Vanhenemisesta tulee puhuttua.

Otsaansa kurtistava Jokela myöntää, että hänessä on vastarannankiisken vikaa.

–Kai pitäisi olla tyytyväinen, mutta aina tuntuu, että jotain on vähän vinossa.

Mikko Jokela

Muusikko, laulaja.

Syntynyt 1. marraskuuta 1947 Tampereella

Asuu Tampereella.

Leski, kolme aikuista tytärtä.

Valmistui autonasentajaksi 1960-luvulla Pirkanmaan ammattikoulusta.

Työskennellyt muun muassa autopeltiseppänä ja kirjastoalalla.

Soittanut yhtyeissä The End ja Kaseva.

Kasevan jäsenenä lp-levyillä Silloin kun (1974), Kun maailma elää (1976), Meidän huoneessa (1982), Monen vuoden jälkeen – parhaat laulut (kokoelma, 2003), Eilen ja tänään (osittain kokoelma, 2017)

Kultalevy 2004 Monen vuoden jälkeen -kokoelmasta (myynti yli 23  000 kappaletta)

Yhtye sai nimensä 1970-luvun alussa, kun Mikko Jokelan ja rumpali Nils Jokelan sisko löysi Kalevala-eepoksesta sanan Kaseva, joka tarkoittaa kätevää ja näppärää


Kommentit (5)

  • Jorma Vänttinen

    Onnittelut Mikko ja terveiset kaikille ”käteville kaseville”. Ihan kuin mikään ei olisi muuttunut Vanhan Domuksen pyöreän pöydän ajoista (77-79) Savoyn ja Korjaamon konsertteihin – pitäkää jatkossakin meidät kaikki ikinuorina!
    Mukavaa syksyä sinne Tampereelle!

  • Fani jo 70-luvulla

    Onnittelut päivänsankarille, onnittelut myös pitkästä urasta ja kiitos hienosta musiikista! Jos Kaseva olisi syntynyt briteissä, siitä olisi luultavasti tullut maailmankuulu. Mutta musiikin ja muusikoiden itsensä kannalta ehkä parempi näin, kuka tietää?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio