Teatteri

Tampereen Työväen Teatteri sai uuden puolustajan: "Kahden miljoonan euron leikkaus on kohtuuton"

Valtionosuusjärjestelmän uudistus veisi Tampereen Työväen Teatterin rahoituksesta kaksi miljoonaa euroa. Pirkanmaan maakuntahallitus pitää esitystä kohtuuttomana.

Janne Ruotsalainen / Aamulehti
Tampereen Työväen Teatteri sai uuden puolustajan: "Kahden miljoonan euron leikkaus on kohtuuton"

Tampereen Työväen Teatteri on vaarassa menettää valtion tukea kaksi miljoonaa euroa vuodessa. Pirkanmaan maakuntahallituksen mukaan työryhmän esityksessä on jäänyt vähäiselle huomiolle kuntien merkittävä rooli taidelaitosten omistajina ja toiminnan rahoittajina.

Niina HuuhtanenAamulehti

Pirkanmaan maakuntahallitus vaatii, että valtionosuustyöryhmän on muutettava Tampereen Työväen Teatteria (TTT) koskevaa esitystään. Maakuntahallitus toteaa, että esitys kahden miljoonan euron leikkauksesta Tampereen Työväen Teatterin rahoitukseen on kohtuuton Tamperetta, Pirkanmaata ja suomalaista teatterikulttuuria kohtaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama asiantuntijatyöryhmä ehdotti tammikuussa, että TTT:n kansallisnäyttämön asema pitäisi poistaa. Tämä tarkoittaisi kahden miljoonan euron leikkausta TTT:n vuosibudjettiin. Maakuntahallituksen tiedotteessa kerrotaan, että kerrannaisvaikutuksineen leikkaus nousisi kolmeen miljoonaan ja käytännössä puolittaisi teatterin toiminnot. Samalla vaarantuisivat Tampereen kaupungin ja Suomen valtion omistaman päänäyttämön tulevaisuus.

Pirkanmaan maakuntahallituksen mielestä TTT:n tulee jatkossakin olla yksi Suomen kansallisnäyttämöistä. Maakuntahallitus vaatii, että valtionosuustyöryhmä muuttaa esitystään siten, että sen avulla voidaan turvata nykyiset valtionosuudet.

Maakuntahallitus antoi lausuntonsa työryhmämuistioon, joka koskee esittävän taiteen ja museoiden valtionrahoituksen uudistamiseksi ja niihin liittyviksi laeiksi.

Oleellinen osa teatterikulttuuria

Pirkanmaan maakuntahallituksen mukaan työryhmän TTT:tä koskevasta esityksestä puuttuu asiantuntijatyöltä edellytettävä vastuullinen, avoin, perusteellinen ja tosiasioihin pohjautuva valmistelu sekä hyvän hallinnon toimintatavan mukainen laadukas vaikutusarviointi.

Maakuntahallituksen tiedotteessa kerrotaan, että TTT:n asema Suomen ainoana Helsingin ulkopuolisena kansallisnäyttämönä on edelleen vähintään yhtä hyvin perusteltu ja tarpeellinen, kuin mitä se on ollut tähän asti. Jatkovalmistelu edellyttää perusteellista ja riippumatonta vaikutusarviointia, joka tulisi tehdä suhteessa työryhmälle asetettuihin keskeisiin tavoitteisiin.

Maakuntahallitus toteaa, että Tampereen Työväen Teatteri on Pirkanmaan suurin kulttuurilaitos ja kävijämäärältään Suomen kolmanneksi suurin. Kävijöistä 40 prosenttia tulee Pirkanmaan ulkopuolelta. Maakuntahallitus pitää teatteria myös tärkeänä työllistäjänä, ja oleellisena osana Suomen historiaa ja suomalaista teatterikulttuuria.

Ei pidä toteuttaa ilman lisärahoitusta

Museoiden valtionrahoituksen uudistamista koskevat esitykset ovat Pirkanmaan maakuntahallituksen mukaan sen sijaan oikeansuuntaisia. Niiden toteutuksessa tulee kuitenkin huolehtia, että velvoitteensa hyvin hoitaneilla ei maksateta uudistuksen kustannuksia. Tehtävien hoitamisesta aiheutuneet kustannukset pitää korvata riittävän hyvin.

Uudistusta ei pidä toteuttaa siinä tapauksessa, jos järjestelmään ei ole osoitettavissa lisärahoitusta.

Pirkanmaan maakuntahallitus katsoo, että työryhmän esityksessä korostuu vaihtuvuuden tavoittelu työlle asetettujen muiden tavoitteiden kustannuksella. Laadukas, vaikuttava ja taiteellisiin lähtökohtiin pohjautuva ammatillinen toiminta vaatii ennakoidun rahoituksen, jota työryhmän esitys esittävän taiteen osalta ei riittävällä tavalla tarjoa.

Esitys laajentaa vapaan kentän rahoitusongelman laskennallisen valtionosuusjärjestelmän sisälle. Oikeus valtionosuuteen tulisi olla toistaiseksi voimassa oleva siten, että uudet toimijat voivat määrävuosina hakea valtionosuuteen, jossa yhteydessä kaikkien toimijoiden edellytyksiä arvioitaisiin


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Nimetön

    TTT:llä ei muuten ole kansallisnäyttämön asemaa nytkään, joten ei sitä voi poistaakaan. Tämä virheellinen väittämä on esiintynyt todella monessa lehtijutussa.

  • Nimetön

    Ei ole tarkoitus että pelkästään verovaroin näitä eläkeläisesityksiä esitetään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio