Tampere

Tampereen historiaan kirjoitetaan uusi osa – nelivuotisessa suurhankkeessa kerrotaan kaupungin selviytymistarina

Viimeisin, Tampereen uusi historia -sarja julkaistiin 1980-luvulla. Nyt on aika kertoa, miten kaupunki selvisi nykymaailman myllerryksistä.

Reijo Palmu / Aamulehden arkisto
Tampereen historiaan kirjoitetaan uusi osa – nelivuotisessa suurhankkeessa kerrotaan kaupungin selviytymistarina

Tampere-taloa rakennettiin maaliskuussa 1987.

Saara TunturiAamulehti

Tampereen kaupunki ja Tampereen yliopisto kirjoittavat Tampereen historiaan viidennen luvun. Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina päätöksen nelivuotisesta tutkimus- ja julkaisuhankkeesta.

Tampereen ensimmäinen, klassikon maineen saanut historiikki julkaistiin jo yli sata vuotta sitten. Tuolloin kirjoittaja Väinö Voionmaa kuvaili sitä, miten uusi teollinen yhteiskunta syntyy.

Tätä seurasi neliosainen uusi Tampereen historia, joka julkaistiin 1980-luvulla. Teollisen yhteiskunnan vakiintumista ja Tampereen kehittymistä kuvanneen sarjan kirjoittivat apulaisprofessori Raimo Ranta, akateemikko Eino Jutikkala ja professori Viljo Rasila.

Tampere selvisi muuttamalla profiiliaan

Viidennessä Tampereen historianluvussa kuvaillaan, miten teollisuuskaupunki selvisi uuden ajan ja kansainvälistymisen ristiaallokosta. Kaupunki toteaa tiedotteessaan, että globalisaatio koetteli kaupunki kovalla kädellä.

–Tampere selvisi muuttuen profiililtaan koulutuksen, tutkimuksen ja palvelujen keskukseksi, joka onnistui säilyttämään myös merkittävän osa teollisista keihäänkärjistään, tiedotteen allekirjoittaneet kulttuuri- ja taideyksikön johtaja Toimi Jaatinen ja konsernijohtaja Juha Yli-Rajala kirjoittavat.

Hankkeen kustannusarvio on 550 000 euroa ja jakautuu vuosille 2019–2022. Hankkeen rahoitus toteutetaan kaupungin talousarvion sisäisin määrärahasiirroin.

Ymmärrys menneestä auttaa kohtaamaan tulevaisuuden

Tiedotteessa todetaan, että Tampereen selviytymiseen kansainvälistyvässä ympäristössä ovat vaikuttaneet yritysten, yliopistojen ja kaupungin tekemät valinnat. Matkaan on tarvittu myös onnea, kaupunki muistuttaa.

–Kaupunkiorganisaation ja tamperelaisten näkökulmasta on mielenkiintoista ymmärtää eri ratkaisujen vaikuttavuus. Ymmärrys menneestä auttaa osaltaan tulevaisuuden haasteiden kohtaamisessa.

Hanke toteutetaan Tampereen yliopiston historian oppiaineessa. Oppiaineessa on tekeillä tällä hetkellä muun muassa laaja tutkimus Finlaysonin alueen historiasta.


Kommentit (1)

  • Ei hyödytä minua yhtään

    Kuvittelisi, että verorahoille olisi parempaakin käyttöä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio