Tampere

Tampere hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi – toisi kaupunkiin miljoonia vieraita ja tuhansia tapahtumia

Satumaari Ventelä
Tampere hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi – toisi kaupunkiin miljoonia vieraita ja tuhansia tapahtumia

Teatterikesä tuo Tampereelle joka kesä lukuisia kansainvälisiä kulttuurinystäviä. Kuva viime vuoden avajaisista Laikun lavalta.

Jussi SaarinenAamulehti

Tampere on päättänyt hakea Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Silloin tittelin saa seuraavan kerran suomalainen kaupunki.

Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen kokouksessaan maanantaina.

Tähän mennessä ainoastaan Mänttä-Vilppula ja Oulu ovat julkisesti ilmoittaneet hakevansa vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Aiemmin suomalainen kaupunki on valittu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi kaksi kertaa. Helsinki sai kunnian olla pääkaupunki vuonna 2000 ja Turku vuonna 2011.

Myös Tampere tavoitteli vuoden 2011 kulttuuripääkaupunki-titteliä, mutta jäi viime vaiheessa Turun taakse. Myös Mänttä oli tuolloin haussa mukana.

Tuloja kaupungille?

Jos Tampere valitaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, se voi tuoda merkittävän määrän euroja kaupungin kassaan.

Vuosi kulttuuripääkaupunkina toi Turun tapahtumiin yli kaksi miljoonaa ihmistä ja Turun kaupungin mukaan yli 270 miljoonan euron tuotantovaikutukset alueen talouteen.

Arviointitutkimusten perusteella menestyneet kulttuuripääkaupunkihankkeet ovat luoneet talousalueilleen 8–12-kertaisen taloudellisen toimeliaisuuden kaupungin omaan panostukseen verrattuna.

Lisäksi kulttuuripääkaupunkistatus on lisännyt matkailijoiden määrää varsinaisena tapahtumavuonna 10–15 prosenttia.

Usein myös matkailijoiden määrä säilyy yleensä kulttuuripääkaupunkivuotta edeltäneitä vuosia korkeammalla tasolla pitkään.

Näin päätös tehdään

Hakemus Euroopan kulttuuripääkaupungiksi tulee jättää vuonna 2020. Sen jälkeen riippumaton eurooppalainen asiantuntijapaneeli nimeää jatkoon pääsevät suomalaishakemukset.

Jatkoon pääsevillä on aikaa edelleen valmistella omaa esitystään vuoden 2021 loppupuolelle asti. Silloin asiantuntijapaneeli tekee lopullisen esityksen Suomen vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungista.

Hankevalmistelu on tärkeää tehdä tiiviissä yhteistyössä Pirkanmaan kuntien kanssa. Kaupunki painottaa, että ylimmän johdon ja kaikkien poliittisten ryhmien sitoutuminen on onnistuneen hakemuksen edellytys.

50 miljoonan hanke

Tampereen kaupunki on varautunut talousarviossa haun käynnistämiseen 300 000 euron suuruisella summalla.

Vuosiksi 2019–2020 kaupunki on varaamassa hakuprojektiin 400 000–500 000 euroa kumpanakin vuotena. Jos hakemus etenee lopullisten ehdokkaiden joukkoon, kustannuksiin pitää varautua myös vuoden 2020 jälkeen.

Varsinainen kulttuuripääkaupunkihanke kustantaa kokonaisuudessaan 50 miljoonaa euroa 5–6 vuoden aikana. Kaupungin osuus potista on 15–20 miljoonaa euroa.

Kustannukset kohdistuvat seuraavasti: kulttuuriohjelmaan 70 prosenttia, henkilöstömenoihin 10–15 prosenttia, markkinointikuluihin 10–15 prosenttia sekä muihin kustannuksiin viisi prosenttia.

Investointi- ja infrastruktuurikustannukset eivät sisälly arvioon.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

 • Nimetön

  Tampereen kaupungin päättäjillä on selvästikin ongelmia.
  Ei minkäänlaista todellisuuden tajua.

  Voiko nuo päättäjät vaihtaa ennen seuraavia vaaleja?

 • Nimetön

  ”’Miljoonia vieraita…’ – Nyt taisi jollakulla lipsahtaa. Jos tamperelaiset käyvät tamperelaisissa tapahtumissa niin ei se miljoonia vieraita tarkoita. Miljoona vierasta tarkoittaisi noin 2780 vierasta päivässä.”

  Jos yksi ihminen käy useammassa tapahtumassa, hänet lasketaan useammaksi vieraaksi. Näin laskien jotta yksistään tamperelaisista saataisiin tuo kaksi miljoonaa vierasta, pitäisi jokaisen käydä keskimäärin kymmenessä tapahtumassa vuoden aikana.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio