Tampere Filharmonian odotettu puistokonsertti kajahtaa tänään Sorsapuistossa: Orkesteri saa West Side Storyn rakastavaisiksi kaksi laulavaa näyttelijää

TTT:n näyttelijät Petra Karjalainen ja Saska Pulkkinen muuntuvat Mariaksi ja Tonyksi Tampere Filharmonian puistokonsertissa, jossa juhlitaan 100 vuotta sitten syntynyttä säveltäjä Leonard Bernsteinia.

Emil Bobyrev
Tampere Filharmonian odotettu puistokonsertti kajahtaa tänään Sorsapuistossa: Orkesteri saa West Side Storyn rakastavaisiksi kaksi laulavaa näyttelijää

Saska Pulkkinen ja Petra Karjalainen olivat vielä alkuviikosta Hämeenpuiston maisemissa. Perjantaina he laulavat Sorsapuistossa Tampere Filharmonian puistokonsertin solisteina.

Harri HautalaAamulehti

Kahden Tampereen Työväen Teatterin näyttelijän syyskausi voisi tuskin vauhdikkaammin ja musikaalisemmin alkaa.

Ensin he hyppäsivät suoraan lomalta lavalle TTT:n Tytöt 1918 -musikaaliin Teatterikesässä tiistaina, sitten perjantaina odottavatkin jo Tampere Filharmonian puistokonsertin laulusolistien tehtävät.

Kokenut Petra Karjalainen ja vastikään tamperelaisteatteriin asettunut Saska Pulkkinen huomasivat alkuvuodesta ensi-iltansa saaneessa Tytöissä, että kemiat toimivat.

Nyt he laulavat rakastavaisina Mariana ja Tonyna Sorsapuistossa Leonard Bernsteinin West Side Storyn ikonisimpia lauluja kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johdolla.

–Kun Tampere Filharmonia pyysi minua laulamaan West Side Storya, minulle sanottiin, että saan valita haluamani Tonyn. Halusin ehdottomasti Saskan, kertoo Petra Karjalainen.

Karjalainen on aikaisemmin esiintynyt Tampere Filharmonian satukonsertissa ja vuoden 2013 itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa. Pulkkiselle orkesterikokemus on ihan uusi juttu.

Hauskasti kokemukset menevätkin jo toisin päin West Side Storyn kanssa.

–En ole laulanut sitä aikaisemmin, joten tämä on iloinen haaste, Karjalainen sanoo.

Pulkkiselle West Side Story on tuttu teos, joskin pienemmästä roolista.

–Tein erään jengiläisen roolin Tommi Auvisen ohjauksessa Samppalinnan kesäteatterissa vuonna 2010. Nämä Tonyn laulut tulivat sieltä tutuksi, vaikka en itse päässyt niitä silloin laulamaan.

Laulamisen tärkeys

Sekä Petra Karjalainen että Saska Pulkkinen ovat esimerkkejä nykyaikaisista näyttelijöistä, jotka hallitsevat myös lauluilmaisun.

Kolmekymppisen Pulkkisen sukupolvelle laulaminen oli olennainen osa näyttelijäkoulutusta.

–Teatterikorkeakoulussa oli tietysti paljonkin laulua, ja valmistuttuani olen tehnytkin aika paljon musikaaleja, sanoo viime vuonna Tampereen Työväen Teatteriin tullut Pulkkinen.

Näyttelijäksi vuonna 1995 valmistunut Karjalainen on puskenut uraa laulavana näyttelijänä itsenäisemmin.

–Kun valmistuin näyttelijäksi vuonna 1995, musikaalinäyttelemisen puolesta sai jopa vähän taistella.

Mutta se taistelu kannatti.

–Juuri musikaaleilla sain aikoinaan paljon töitä, kun musikaalien tekemisen osaaminen ei vielä silloin ollut niin iso juttu. Nykyäänhän se on näyttelijälle välttämättömyys.

Karjalaiselle laulaminen on niin keskeinen osa taiteilijuutta, että hän on kouluttautunut sillä puolella ahkerasti.

–Valmistuin laulunopettajaksi pari vuotta sitten Kööpenhaminasta, Karjalainen kertoo.

Maukasta musiikkia

Leonard Bernstein syntymästä on tänä vuonna tullut kuluneeksi 100 vuotta, joten West Side Storyn hittiparaati oli luonnollinen valinta Tampere Filharmonian puistokonsertin ohjelman ytimeksi.

Konsertissa kuullaan Marian ja Tonyn laulujen lisäksi musikaalin parhaista teemoista koottu sinfoninen tanssisarja.

Konsertin johtava Santtu-Matias Rouvali poimi laulusolisteille muutaman helmen, kuten muiden muassa Marian ja Somewheren.

Melodiat ovat kuolemattomia klassikoita.

–On upeaa päästä laulamaan ison orkesterin kanssa tällaisia kappaleita, huokaa Pulkkinen.

–Näyttelijänä sitä koettaa löytää noihin pieniin hetkiin sen tarinassa olevan tunnelman, miettii Karjalainen puistokonsertin ja irrallisten laulunumeroiden asettamaa haastetta.

Puurtisen muistoksi

Bernsteinin laulut annettiin solisteille valmiina, mutta molemmat saivat valita yhden ”vapaavalintaisen” kotimaisen musiikkiteatterikappaleen.

–Tiesin heti, että haluan laulaa Matti Puurtisen kappaleen Vaimoväen onnen, joka oli TTT:ssä aikoinaan Suruttomat-musikaalissa. Esitimme sen 13 vuotta sitten juuri Teatterikesässä. Se on minulle erityisen tärkeä kappale ja Matin surullisen poismenon vuoksi kunnianosoitus hänelle, Karjalainen sanoo.

Pulkkinen puolestaan laulaa Kauniin kuoleman maan Jukka Linkolan musiikkinäytelmästä Peter Pan.

Kun musikaaliviikko on ohitse, uudet tehtävät odottavat molempia näyttelijöitä TTT:ssä.

–Minulla tulee seuraavaksi Billy Elliot, kertoo Petra Karjalainen.

–Minun seuraava työni on brittikomedia Tämä on ryöstö!, sanoo Saska Pulkkinen.

Tampere Filharmonia Sorsapuistossa perjantaina 10.8. klo 19. Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari. Laulusolisteina Saska Pulkkinen ja Petra Karjalainen.

Korjattu 9. elokuuta kello 11.15: Poistettu maininta Tonight-duetosta.

Puistokonserttipäivän tapahtumat alkavat populaaristi

Paikka ja aikataulu

Sorsapuisto perjantaina 10.8. Kello 16.30–17.30: S-Wings by DJ Juissi. Kello 17.30: The Dumb Stuff Band ja Pete Parkkonen. Kello 19: Tampere Filharmonia, Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari, Petra Karjalainen ja Saska Pulkkinen, laulu. Konsertin juontaa Esko Roine. Sorsapuiston konsertteihin on vapaa pääsy.

Saapuminen ja liikenne

Sorsapuistoon kannattaa tulla jalan tai julkisilla liikennevälineillä. Autot kannattaa parkkeerata lähialueen parkkitaloihin. Konserttilavan edessä on ensisijaisesti liikuntarajoitteisille varattuja puistonpenkkejä. Lavan vieressä on erikseen koroke inva-paikoille.

Palvelut

Laajennettu ravintola-alue palvelee iltapäivästä klo 21:een asti. Puistossa on 16 wc:tä, yksi inva-wc sekä käsienpesupiste. Myös Tampere-talon aulan yleisövessat ovat käytössä koko päivän. Tampere-talo on auki kello 9−22. Kulku Tampere-taloon tapahtuu pääovien kautta Yliopistonkadun puolelta.

Juoma ja sade

Oma vesipullo kannattaa ottaa mukaan, sillä Sorsapuistossa ei ole juomavesipistettä. Sateen sattuessa on syytä varustautua mieluummin varautua sadetakilla kuin sateenvarjoilla.

Ensiapu

Puistossa on järjestyksenvalvojien lisäksi kiertävät ensiapuhoitajat. Ensiapupiste sijaitsee Tampere-talossa.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Teatterit esittävät musikaaleja rahanahneudessaan ihan liikaa. Näytelminä ne ovat yleensä luokatonta höttöä. Laulaminen ja näytteleminen ovat ihan eri taitoja ja musikaaleissa yleensä molemmat tehdään sitten vähän sinne päin.

  • Nimetön

    Hieno konsertti se tulee olemaan, jos ei nyt raju, ennustettu ukonilma tule häiriköimään…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio