Tampere Filharmonia ja Santtu-Matias Rouvali lähtivät Japaniin kiertueelle – Aamulehti pääsi mukaan

Tuubansoittaja Harri Miettusen uusi instrumentti palasi kotikonnuilleen.

Rodrigo Reyes Marin
Tampere Filharmonia ja Santtu-Matias Rouvali lähtivät Japaniin kiertueelle – Aamulehti pääsi mukaan

Tampereen filharmonia konsertoi Japanissa. Ennen konserttia pianisti Kyoko Tabe harjoitteli Tampere Filharmonian kanssa Tokiossa.

Harri HautalaAamulehti, Tokio

–Toivottavasti kaikilla on kaikki hyvin, huikkaa kapellimestari Santtu-Matias Rouvali Tampere Filharmonian muusikoille Tokion Bunka Kaikan -konserttitalon lavalla torstaina iltapäivällä.

On ensimmäisten harjoitusten aika orkesterin historian ensimmäisellä Japanin kiertueella.

Tamperelaisorkesteri on nyt kaukana. Noin 16 tunnin matka vei Filharmonian Tampereelta Tokioon, jonne sadan hengen ryhmä saapui väliin jääneen yön jälkeen paikallista aikaa keskiviikkoaamuna.

Univelat nukuttiin pois nopeasti, sillä heti ensimmäisissä harjoituksissa orkesteri näytti ja kuulosti virkeältä ja tarkalta.

Sekin on ammattimuusikoiden taitoa: lavalla kaikki matkan rasitukset ovat ainakin hetkeksi poispyyhityt mielestä ja jäsenistä.

Ulkomaisten kiertueiden tekeminen on ollut Tampere Filharmonikoiden muusikoille harvinaista herkkua. Siksi Japanin kutsu on aivan erityinen kunnianosoitus.

–Onhan se hienoa, että kun on ollut töissä Tampere Filharmoniassa vuodesta 1989, pääsee vihdoin mantereen takaiselle kiertueelle. Omana aikanani olen nähnyt orkesterin tason nousseen niin paljon, että nyt tällainenkin on mahdollista, sanoo tuubansoittaja Harri Miettunen.

Rodrigo Reyes Marin
Santtu-Matias Rouvali.

Santtu-Matias Rouvali.

Rodrigo Reyes Marin
Konserttimestarit Pekko Pulakka ja Anton Chausovskii Bunka Kaikanin lavalla.

Konserttimestarit Pekko Pulakka ja Anton Chausovskii Bunka Kaikanin lavalla.

Soitin tuli ehjänä

Ulkomaisilla konserttimatkoilla moni asia on erilailla kuin kotioloissa. Jopa soittimien kanssa saa aluksi jännittää, sillä orkesterin instrumentit kuljetettiin Japaniin erillisen soitinkuljetuksen mukana.

–Onneksi soittimeni tuli ehjänä perille. Sain uuden tuuban jokin aika sitten, sillä vanhan soittimeni venttiili jäi yhdessä konsertissa kulumisen takia jumiin, Harri Miettunen sanoo.

–Uusi soitin on sattumoisin Japanista, Yamaha-merkkinen instrumentti. Jossain täällä Tokiossa se varmaan on valmistettu.

Niin jossain Tokiossa… Kaupungin suunnaton koko ja vaikea hahmotettavuus on yleisin huomio Tokiossa ensi kertaa vieraileville.

–Kaupunki jatkuu ja jatkuu ja ihmisiä on valtavasti, mutta vaikka ihmisiä on paljon, kaikki toiminta on organisoitua ja levollista, on Miettinen huomannut.

Hetken tarinoituaan tuubisti jatkaa lämmittelyä soittimensa kanssa.

–Tuntuma pitää hakea uudelleen, kun on ollut pari päivää soittamatta. Muutama maukas ääni Sibeliuksen toista sinfoniaa näyttää kaiken olevan kohdallaan. Sibelius-tukijanakin ansioitunut Miettunen tietää, miten Sibeliusta pitää soittaa.

–Sitä paitsi nämä kiertueet kappaleet, kuten toinen ja viides sinfonia sekä Finlandia, ovat tuubansoittajalle ihan perusohjelmistoa.

Rodrigo Reyes Marin
Santtu-Matias Rouvali ja Kyoko Tabe tutkivat Griegin pianokonserton partituuria.

Santtu-Matias Rouvali ja Kyoko Tabe tutkivat Griegin pianokonserton partituuria.

Rodrigo Reyes Marin
Harri Miettunen ja uusi tuuba Bunka Kaikanin uumenissa.

Harri Miettunen ja uusi tuuba Bunka Kaikanin uumenissa.

Tokion henkireikä

Orkesterin torstainen harjoitus käynnistyy Edvard Griegin pianokonsertolla, jota nuori japanilaispianisti Kyoko Tabe soittaa asiallisesti, mutta vähän arkaillen. Toivottavasti perjantain konsertissa rävähtää!

Tokion vanhin konserttitalo Bunka Kaikan sijaitsee upealla paikalla. Talo on osa laajaa kulttuurirakennusten aluetta Ueno-puistossa, joka kuuluu Taiton kaupunkikunnan hallinnon alle. Puisto on tärkeä henkireikä Tokion loppumattoman betoniviidakon keskellä.

Itse konserttitalo on vaikuttava sekoitus 1950-luvun kansainvälistä modernismia ja pelkistettyjä japanilaisia yksityiskohtia. Vuonna 1961 valmistunut musiikin pyhättö onkin arkkitehti Kunio Maekawan tunnetuin rakennus.

Bunka Kaikanilla on myös uljas käyttöhistoria. Lavan takatilassa onkin vaikuttava kokoelma talossa vierailleiden orkestereiden, oopperaseurueiden ja balettiryhmien julisteita, jotka ovat täynnä taiteilijoiden nimikirjoituksia.

Muiden muassa Bolshoi-teatterin, Wienin valtionoopperan, Göteborgin sinfonikkojen, Mariinski-teatterin ja lukemattomien muiden kulttuurilähettiläiden joukkoon liittyy perjantaina Tampere Filharmonia.

Sopivasti kulissien takana seinällä on vielä yksi tyhjä paikka kuin tamperelaisille varattuna.

Filharmonia Japanissa

Orkesteri konsertoi Tokiossa 19.5. ja 23.5.

Muut konsertit ovat Fukuyamassa 20.5., Hamamatsussa 24.5. ja Osakassa

25.5.

Matkan pääteoksina ovat Sibeliuksen toinen ja viides sinfonia.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Vaari

    Vertailun vuoksi mainittakoon, Santtu Matias Rouvali on syntynyt vuonna 1985 eli ensi marraskuussa tulee 32 vuotta täyteen.

  • Hjalmar Finne

    Pianisti Kyoko Tabe on syntynyt vuonna 1967, joten kyseessä on ehkä ”ikinuori” eikä ”nuori” henkilö.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio