Tampere

Tampere alkaa houkutella elokuvatuotantoja rahalla kaupunkiin: "Näkyminen televisiossa tai elokuvissa tuo kasvua matkailulukuihin"

JUKKA VUOKOLA
Tampere alkaa houkutella elokuvatuotantoja rahalla kaupunkiin: "Näkyminen televisiossa tai elokuvissa tuo kasvua matkailulukuihin"

Heikki Silvennoinen Pyynikin Näkötornin kahvilassa. Kummeli on tehnyt Tamperetta tunnetuksi ainakin nykyisten kolmekymppisten keskuudessa.

Stina KivinenAamulehti

Tampereen kaupunki ottaa käyttöön tuotantokannustimen, jonka tarkoituksena on saada lisää televisio- ja elokuva-alan tuotantoja kaupunkiin. Kannustinrahaa myönnetään hakemuksen perusteella tuotantojen kaikkiin vaiheisiin suunnittelusta jälkitöihin. Sitä annetaan myös erilaisiin lisätyn todellisuuden tuotantoihin.

Tampereen kaupungin yritys- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuija Telén myöntää, että Tampere on aktivoitunut muita Suomen alueita myöhemmin tuotantojen houkuttelussa. Aiemmin mitään vastaavaa järjestelmää ei ole ollut, vaan päätöksiä on tehty tuotantokohtaisesti.

Elokuvia ja tv-sarjoja on kuvattu Tampereella tähän asti melko vähän.

Myös näkyvyys tärkeää

Telénin mukaan tuotantoja on tärkeää saada Tampereelle, jotta audiovisuaalinen ala kaupungissa kehittyisi ja alalle saataisiin lisää työpaikkoja.

–Osaamispohja on olemassa, sillä täällä on vahva audiovisuaalisen ja esiintymisen koulutus.

Business Tampereen media-alan liiketoiminnan kehitysjohtajan Ilkka Rahkolan mukaan tavoitteena on saada Tampereelle menestyviä alan yrityksiä, jotka lisäisivät työllisyyttä ja maksaisivat veroja kaupungille.

Toinen tärkeä asia on näkyvyys.

–Totta kai jos täällä kuvataan elokuvaa, se luo mielikuvia kaupungista. Kansainvälisestikin on havaittu, että näkyminen televisiossa tai elokuvissa tuo kasvua matkailulukuihin, Rahkonen sanoo.

Tuija Telénin mukaan tärkeä asia on myös se, että kaupunkiin tulevat elokuvantekijät ostavat esimerkiksi majoitus- ja ravintolapalveluita.

–Tarkoitus on, että kannustimen avulla tuotanto saa takaisin kuluja, joita se käyttää ostoihin täällä.

Hyväksytyille tuotannoille voidaan palauttaa 10–15 prosenttia alueella syntyneistä kuluista.

Kannustin haettavissa tiistaista eteenpäin

Kannustin otetaan käyttöön tämänpäiväisen julkistamisen jälkeen. Telén kertoo, että esimerkiksi tällä hetkellä kesken olevan Juice-elokuvan tuki selviää myöhemmin, jos tekijät päättävät sitä hakea.

Juice-elokuvaa kuvataan Tampereella maaliskuussa ja huhtikuussa.

Lue lisää: Juice-elokuvaan tarvitaan Tampereella satoja avustajia: "Ainakin Yo-talo pitää saada täyteen"

Kannustimen suunnittelu aloitettiin jo edellisen pormestarin aikana. Tuija Telén kertoo, että vuonna 2017 koottu elokuvatyöryhmä ehdotti nyt käyttöön tulevaa tuotantokannustinta.

Elämystalous on otettu Tampereen kaupungin elinkeinoelämän painopisteeksi vasta viime vuonna.

Kannustimen saamisen kriteereitä on Telénin mukaan pitkä lista. Tuotannon täytyy olla ammattimaista, ja sen täytyy tapahtua Tampereen seudulla.

Rahkonen lisää, että rahoituksesta täytyy hakemusta varten olla kasassa yli puolet ja tuotannolla täytyy olla valmis jakelusopimus.

Hakemukset käsittelee Film Tampere, joka on osa Business Tampereen toimintaa. Päätökset tekee Tampereen kaupunki.

Ilkka Rahkosen mukaan mahdollisuudet elokuvien ja sarjojen tekemiseen Tampereella ovat erinomaiset.

–Täällä on osaamista, luontoa, urbaania ympäristöä sekä Mediapoliksen erinomaiset studiot. Parin vuoden sisään mahdollisuudet vain paranevat, kun esimerkiksi Kansi ja areena saadaan käyttöön.

Tällä hetkellä remontit vaikuttavat kuvausmahdollisuuksiin.

–Sanotaan nyt näin, että ei Juice-elokuvaa Hämeenkadulla kuvata. Onneksi Juice ei liikkunut siellä kovin paljoa, Tillikkaa lukuun ottamatta, Rahkonen sanoo.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Hyvä juttu!

  • vv

    Iha hyvä, olisi pitänyt aloittaa jo 20 vuotta sitten ja käyttää etulyöntiasema hyväksi, kun ideaa jo tutkittiin ja tarjottiin toteutettavaksi, mutta Tamperehan on aina jälkijunassa..

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio