Kirjat

”Tämän vuoksi on uhrattu yöt ja lomat” – Riina Paasosta ajaa intohimoonsa jokin muu kuin raha

Esikoiskirjailijoiden kynnys kustantamoissa on yhä korkeammalla. Riina Paasonen on onnellinen. Hänen esikoisromaaninsa julkaisi ”oikea kustantamo”.

Jukka Ritola
”Tämän vuoksi on uhrattu yöt ja lomat” – Riina Paasosta ajaa intohimoonsa jokin muu kuin raha

Riina Paasosen Kaikki minkä menetimme (Minerva) on kirjastossa luokiteltu mieskirjallisuudeksi. Psykologisen romaanin päähenkilö on supikoiran kanssa ystävystyvä, keski-ikäinen rekkakuski.

Nina LehtinenAamulehti

Kaiken kokemansa jälkeen Riina Paasonen on realisti:

– Tärkeintä on, että kirjani on kirjastossa ja ihmiset voivat lukea sen. Myynti, jos sitä tulee, on vain plussaa sen päälle.

Paasosen lause on kuin kommentti kirjailija JP Koskinen hiljattain Savurenkaita -blogissaan esittämään ajatukseen.

Sen mukaan kirjanmyynti on Suomessa nyt jo niin pahasti polarisoitunutta, että esikoiskirjailijan kannattaisi julkaista ainoastaan Otavalla, WSOY:lla ja Gummeruksella - tai lastenkirjailijana Karistolla, jos mielii saada teostaan kaupaksi.

Kirjoittamista ja opiskelua työn ohella

Koskinen unohti, että useimpia kirjailijoita ajaa kirjoittamiseen jokin aivan muu kuin raha. Päinvastoin, Riina Paasonenkin on ollut valmis jopa maksamaan siitä, että oppii kirjoittamaan fiktiota.

– Olin lapsena ujo ja huono ilmaisemaan itseäni puhumalla. Minulla on sisäinen pakko kirjoittaa. Jopa niin, että saatan innoissani kirjoittaa kymmenen tuntia tuntia putkeen ilman, että tajuan edes syödä. Niin, että uhraan jokaisen vapaahetkeni ja lomanikin kirjoittamiselle.

– Ehkä siinä on jo parisuhdekin kärsinyt, pohtii Paasonen.

Leipätyö hänellä on tällä hetkellä tamperelaisen päiväkodissa lastenhoitajana. Sosiaali- ja terveysalan koulutuksen lisäksi hänellä on pintakäsittelijän koulutus ja kokemusta maalarin töistä.

Psykologista ”mieskirjallisuutta” supikoirista

Tänä keväänä Paasonen sai julkisen luvan intohimolleen.

Romaani Kaikki minkä menetimme löytyy nyt sekä Akateemisen kirjakaupan että kirjaston hyllystä. Suomalaisesta kirjakaupastakin sen saa kassalta pyytämällä.

Lainaajille sitä tarjotaan asiasanoilla ’supikoirat’, ’keski-ikä’ ja ’mieskirjallisuus’. Vetävästi etenevä psykologinen romaani kertoo rekkakuskista, joka ajaa supikoiran päälle ja alkaa hoivata sen puolisoa. Onnettoman miehen lisäksi ongelmia on vaimollakin, ahdistuneella aikuisella pojalla ja kuritushuoneeseen tuomittua herättäjäsaarnaaja Maria Åkerblomia ihailevalla tyttärellä.

– Mystiset tarinat kiehtovat minua, ja minulle kirjan tyylilaji on tragikoominen. Toisaalta se on myös kirja riippuvuuksista. Jokaisella henkilöllä on jonkinlainen riippuvuus.

Jukka Ritola
Lastenhoitajana, kehitysvammaohjaajana ja maalarina työskennellyt Riina Paasonen sanoo käyttäneensä kaiken liikenevän aikansa kirjoittamiseen. Ikkunalla Simo-kolli.

Lastenhoitajana, kehitysvammaohjaajana ja maalarina työskennellyt Riina Paasonen sanoo käyttäneensä kaiken liikenevän aikansa kirjoittamiseen. Ikkunalla Simo-kolli.

Tammikuussa 2015 kustantamolle, sopimus elokuussa 2016

Ensimmäinen lause romaaniin syntyi vuonna 2011 Paasosen ollessa puolen vuoden mittaisella Oriveden opiston kirjoittajakurssilla. Sitä ennen hän oli opiskellut kirjoittamista Jyväskylän avoimessa yliopistossa ”valtavan innostavan” Taija Tuomisen johdolla. Myös Viita-akatemian kirjoittajaryhmä ja Niina Hakalahti kuuluvat kannustajiin.

Tottuneesti Paasonen lähetti romaaninsa Kaikki minkä menetimme peräti kymmeneen kustantamoon:

- WSOY, Otava, Gummerus, Teos, Bazar, Like, Sammakko, Into, Myllylahti, Minerva...

Kolme kustantamoa ei reagoinut mitenkään, pari ilmoitti, ettei kirja sovi heidän kustannusohjelmaansa. Minerva antoi odottaa neljän kuukauden ajan, mutta kun vastaus viimein tuli, se oli jysäys:

”Olen vaikuttunut”, aloitti kustannuspäällikkö Maria Säntti toukokuussa 2015. Lopullista päätöstä kustannussopimuksesta sai kuitenkin odottaa vielä vuoden 2016 elokuuhun asti.

Tänä keväänä Minerva kustansi Paasosen kirjan neljänsadan tarjotun käsikirjoituksen joukosta, ainoana esikoisromaaninaan.

Tukea läheisiltä ja kirjoituskilpailuista

Ilman kirjoituskilpailupalkintoja ja läheisten tukea Paasonen epäilee kirjoittamisen palonsa joskus sammuneen.

Toisaalta jo lapsuudenkoti oli kulttuurimyönteinen: äiti kirjoitti runoja ja sai niitä näyttävästi julki Kolmiokirjan lehtien keskiaukeamajulisteisiin.

– Äiti on jo ostanut kirjani ja on nyt tavattoman ylpeä. Heti hän löysi sieltä seksikohtauksen.

Riina Paasonen

Syntynyt 1978 Riihimäellä, asuu Tampereella.

Sosionomi, lähihoitaja ja pintakäsittelijä. Työskentelee tällä hetkellä päiväkodissa lastenhoitajana.

Perhe: mies ja kaksi kissaa.

Esikoisromaani Kaikki minkä menetimme (Minerva) ilmestyi 15. tammikuuta. Romaani on Minerva-kustantamon ainoa esikoisteos tänä keväänä. Syksyn esikoisesta ei ole vielä varmuutta.

Julkaissut aiemmin novelleja kirjallisuuslehti Lumoojassa ja useissa antologioissa.

Mielikirjailijoita mm. Karen Duve, Ian McEwan, Miina Supinen, Kaj Korkea-aho ja Vladimir Nabokov.

Lempielokuva Peter Jacksonin The Lovely Bones (Oma taivas, 2009).


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet