Tältä kuulostaa Suomen indiekevät 2017 – tutustu ainakin näihin kahdeksaan artistiin

Kyllä meillä osataan: kotimaisia laatulevyjä tulee nyt kuin liukuhihnalta. Hittilistojen ulkopuolella tehdään musiikkia laajalla skaalalla ja moneen makuun.

Tekla Vály
Tältä kuulostaa Suomen indiekevät 2017 – tutustu ainakin näihin kahdeksaan artistiin

Astrid Swan käsittelee uudella albumillaan toipumistaan rintasyövästä

Tomi Nordlund

Kuuntele: 38 näytettä kevään kovimmilta kotimaisilta levyiltä.

Astrid Swan

Poptaiteilija ja pianisti-laulaja Astrid Swan ansaitsisi paljon nykyistä suurempaa huomiota niin Suomessa kuin ulkomailla. Mutta pääasia, että uutta musiikkia syntyy.

Swanin kuudes albumi on luultavasti hänen tähän asti henkilökohtaisimpansa. Siinä käsitellään kaikkea sitä, mitä pysäyttävä sairaus tuo mukanaan elämään. Swan parani rintasyövästä levyntekoprosessin aikana.

Perjantaina julkaistu From the Bed and Beyond -albumi vaatii kuulijalta aikaa mutta antaa palkinnoksi enemmän kuin paljon. Kuuntele ensi alkuun vaikka koskettava Song of Fear, jossa Swan vaikeroi: ”I’m afraid of dying young”.

Mama Longhorn

Mama Longhorn

Uskokaa tai älkää, porilaisista on moneksi: viime vuosina karhukaupungissa on päästy hytkymään timanttisen rytmikoneen Mama Longhornin tahdissa.

Yhtyeen sulatusuuniin mahtuu kaikkea funkista afrobeatiin, rockiin ja psykedeliaan. Jo kolmen vuoden takainen esikoisalbumi sai mairittelevan vastaanoton, ja nyt arsenaalia on kasvatettu puhaltimilla ja rap-osuuksilla.

Uusi Age Two nappasi juuri täydet viisi tähteä Soundin levyarviossa. Vielä hetki pitää silti odotella – albumi saapuu kauppoihin hieman odotettua myöhemmin eli huhtikuussa.

The Lieblings

The Lieblings

Ne, jotka väittävät voimapopin kuolleen tai olevan 1990-lukuista muinaishistoriaa, ovat väärässä. Perinne elää hienosti niin ulkomaisissa kuin kotimaisissa käsissä. Esimerkistä käy kokeneiden helsinkiläispoppareiden muodostama The Lieblings, joka hallitsee koukuttavat melodiat ja energisen kitarapop-ilmaisun.

Viime kuussa julkaistulla Let Them Have It -kakkoslevyllä nelikon jokainen jäsen pääsee myös solistin hommiin. Yhtye ehti myös lämmitellä taannoin Tavastialla esikuvaansa Teenage Fanclubia.

Kauan eläköön lämpöisesti suriseva power pop!

Sari Markus

Salaliitto

Perinteinen kitarabändiasetelma ei tunnu olevan tätä nykyä kovinkaan kovassa huudossa. Onneksi klassista yhtyeformaattia edustava Salaliitto pitää uskoa yllä siihen, että tälläkin saralla on yhä mahdollista luoda jotain uutta ja kiinnostavaa.

Pennilessistäkin tutun Ossi Alisaaren johtaman yhtyeen toinen albumi Melankolia soi entistä hämyisemmin mutta tarttuvuudesta ei ole tingitty tippaakaan. Salaliitto on oivallinen livebändi, mutta se saa taikansa taltioitua myös levymuotoon.

Jos oikeat albumikokonaisuudet vielä kiinnostavat, tartu Melankoliaan.

Pekka Nurmi
Provosoivasti nimetty Huora-yhtye on kotoisin Tampereelta.

Provosoivasti nimetty Huora-yhtye on kotoisin Tampereelta.

Huora

”Sen niminen punkbändi pitäisi olla kuin Huora.” Kitaristi Paavo Pekkosen isän Safka Pekkosen heitto porautui peruuttamattomasti poikansa kalloon vuosia sitten, ja tässä sitä ollaan.

Tamperelaisesta Huora-yhtyeestä on kiirinyt jo jonkin aikaa sana vallan vimmaisena liveyhtyeenä, joka osaa olla myös paljon muutakin kuin itseisarvoisen ”punk”.

Bändin odotettu esikoislevy Hukutaan saapuu kauppoihin 24. maaliskuuta. Kantaaottavaa sanottavaa riittää, kuten myös ihanan raskaita kitarariffejä. Vimmaa uhkuva naislaulaja Anni Lötjönen tuo kokonaisuuteen aivan omanlaisensa pikantin mausteen.

Tässäpä kenties kevään puhutuin tulokas.

Kerttu Malinen
Henrik Illikaisen (keskellä) johtama Tiisu ylsi esikoisalbumillaan Suomen listan kakkoseksi.

Henrik Illikaisen (keskellä) johtama Tiisu ylsi esikoisalbumillaan Suomen listan kakkoseksi.

Tiisu

Nuori yhtyetulokas Tiisu ärsytti ja ihastutti omalla persoonallisella tavallaan pari vuotta sitten, jolloin se julkaisi Elämän koulu -esikoisensa. Nyt ”2010-luvun Sielun Veljiltä” on tulossa uutta tavaraa: Tänne ei jää kukaan julkaistaan 17. maaliskuuta. Laulaja-biisintekijä Henrik ”Tiisu” Illikaisen mukaan uutuus kertoo pikkukaupungin asukkaista, jotka ovat kukin jollain tavalla jumissa.

- Kipuilut ruumiillistuvat levyn hahmoissa, jotka ovat jumissa pienellä paikkakunnalla, jossa ei ikinä tapahdu mitään. Paikkakunnilla, joissa on ”enemmän sikoja kuin ihmisii ja enemmän peltoo kuin asfalttii”, kuten levyn kappaleessa Bussi täältä pois lauletaan, Illikainen kertoo.

Ilkka Pernu / Alman arkisto

Joose Keskitalo

Julius Caesarin anatomia. Kyllä, tätä nimeä kantaa Joose Keskitalon kahdeksas albumi. Kotimaisen folk-musiikin oman tien kulkija ja suuri minimalisti avaa palettia nyt aivan uusiin suuntiin. Julius Caesarin anatomia on Keskitalon musiikillisesti monipuolisin ja värikkäin levy, jolla edetään Etelä-Amerikan rytmeistä vuoristolaisvalssiin ja mustalaisiskelmästä höyryiseen jazziin ja venäläiseen barditraditioon. Temaattisesti jatketaan unien ja ilmestyksien maailmassa kulkua.

Vaikka kuinka eletään vuotta 2017, ei Keskitaloa kuitenkaan kiinnosta sosiaalinen media. Miehen Facebook-sivuilla lukeekin: ”Huom. Joose itse ei päivitä tätä eikä ylipäätään käytä Facebookia.”

Jaakko Tolvi

Pöllöt

Vuonna 2012 perustettu turkulais-helsinkiläinen Pöllöt soittaa rumpali Aleksi Frimanin mukaan ”romuluista suomirockia, jossa muistellaan pikkukylien liikkasalissa keulivia Raisuja sekä hylättyihin taloihin murtautumista”.

Pöllöläiset ovat vaikuttaneet muun muassa yhtyeissä Cats on Fire, TV-Resistori, The New Tigers, Lau Nau, Kiila, Jarse, Barry Andrewsin disko ja Goodnight Monsters. Kokemus kuuluu vapautuneena soittona yhtyeen Metsäpalo -uutuuslevyllä.

- Bändi perustuu 360 asteen hyväntuulisuuteen. Treeniksellä on hauskaa, keikkapakussa on hauskaa, lavalla on hauskaa ja välillä jopa yleisössäkin on hauskaa, Friman kiteyttää.


Kommentit (2)

  • Kurjistaja

    Erittäin hyvä juttu! Tehkää tästä säännöllinen / toistuva juttusarja. Kuukauden tai ”kauden kuumimmat”.

  • Cathouse Production

    Erityinen kiitos Aamulehdelle. Tälläisiä juttuja lisää

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio