Kirjat

Tälläkö kaveri juoksumatolla nostaa sykettään: suosituissa äänikirjoissa jyräsivät viime vuonna sinkkuseksi, liivijengit ja murhaleski

Äänikirjoissa hallitsevat aivan toisenlaiset kirjat, kuin mitä kirjakauppojen Mitä Suomi lukee -listoilla. Suosittuja korvanapeista kuunneltavia olivat viime vuonna dekkarit, rikoskertomukset ja elämäkerrat. Vuoden 2017 kuunnelluimpia kirjoja kirjoittivat muun muassa Anneli Auer ja Canonball MC:n ex-jäsen Marko Lönnqvist.

Kuvat: Alma Median arkisto
Tälläkö kaveri juoksumatolla nostaa sykettään: suosituissa äänikirjoissa jyräsivät viime vuonna sinkkuseksi, liivijengit ja murhaleski

Henriikka Rönkkösen (vas.), Marko Lönnqvistin ja Anneli Auerin äänikirjoja kuunneltiin viime vuonna suoratoistopalveluissa.

Nina LehtinenAamulehti

Äänikirjojen suosio kasvoi Suomessa etenkin kuukausimaksullisten äänikirjojen suoratoistopalvelujen ansiosta. Niissä kuunteluaikaa voi hankkia ilman, että maksaa erikseen yksittäisistä kirjoista.

Lue lisää:Kirjallisuuden digiloikassa Suomi vielä kompuroi: digitaalisuutta aidosti hyödyntäviä kirjoja on ilmestynyt vähän

Lue lisää:Juokse ja lue! – Ota tästä vinkit suosittuihin äänikirjapalveluihin, sähkökirjoihin ja ilmaiseksi ladattaviin kotimaisiin klassikkoromaaneihin

Suomen tunnetuimmat kirjojen suoratoistopalvelut Bookbeat ja Storytel ovat molemmat ruotsalaisia firmoja.

Palvelujen valikoimat eroavat toisistaan muun muassa niin, että Bookbeatissa on tarjolla etenkin Bonnier Booksin (WSOY, Tammi ja Johnny Kniga) kirjoja.

Storytelilta löytyy myös Suomen suurimpiin kustantamoihin kuuluvan Otavan valikoimaa, kuten Kjell Westön Rikinkeltainen taivas. Sen sijaan Bookbeatin valikoimasta tätä Eero Saarisen lukemaa äänikirjaa ei löydy suomenkielisenä lainkaan.

Sinkkublogisti nousi listoille

Bookbeatin vuoden 2017 kuunnelluin äänikirja oli Aki Linnanahteen kirjoittama elämäkerta jääkiekkoilija Jere Karalahdesta. Toiseksi suosituin oli urheilulääkäri Aki Hintsan elämäkerta.

Dekkareissa listoja hallitsivat samat suosikkikirjailijat kuin paperikirjoissakin.

Storytellilla kuunnelluin suomenkielinen äänikirja oli viime vuonna Cannonball MC:n entisen jäsenen Marko Lönnqvistin muistelmakirja Elämäni gangsterina.

Kirjan on vuonna 2016 toimittanut rikoskirjailija ja -toimittaja Jarkko Sipilä, ja kustantanut CrimeTime. Äänikirjaksi sen on lukenut näyttelijä Jari Nissinen.

Molempien palvelujen listoilta löytyvä suosikki on Henriikka Rönkkönen, joka on sinkkublogisti, kirjailija sekä pornonovelleista lopputyönsä tehnyt äidinkielen ja kirjallisuuden maisteri.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Riikka Kantinkoski
Henriikka Rönkkösen Mielikuvituspoikaystävä on saanut jo neljäsosan yleisöstään näyttelijä Krista Putkonen-Örnin lukemana äänikirjana.

Henriikka Rönkkösen Mielikuvituspoikaystävä on saanut jo neljäsosan yleisöstään näyttelijä Krista Putkonen-Örnin lukemana äänikirjana.

Rönkkösen vuonna 2016 ilmestynyt Mielikuvituspoikaystävä oli menestys myös paperikirjana, mutta neljäsosa kirjan kokonaismyynnistä on tullut ääni- tai sähkökirjoista.

Lue lisää:Esikoiskirjailija kertoo, miksi peppukarvoista ja huonosta seksistä pitää puhua

Kaikista ei tehdä äänikirjaa

Bookbeatin tutkimusten mukaan suomalaiset kuuntelivat äänikirjoja viime vuonna yhteensä yli 2,5 miljoonaa tuntia.

Äänikirjojen etuna on helppokäyttöisyys. Älypuhelimella kuuntelemisen voi helposti yhdistää muuhun samanaikaiseen tekemiseen, kuten kuntoiluun tai matkustamiseen. Kasvua nollasta ovat kiihdyttäneet myös ilmaiset kokeilujaksot.

Kaikista suosituistakaan kirjoista äänikirjaa ei ole saatavilla.

Myös nuortenkirjoissa kasvun räjähdystä edelleen odotellaan. Nuortenkirjoissa äänikirjojen suosikkeja olivat viime vuonna Harry Potterit, jotka ilmestyivät suomeksi jo 1990-luvulla.

Kuunnelluimmat suomenkieliset äänikirjat suoratoistopalveluissa

Storytel:

1. Marko Lönnqvist: Elämäni gangsterina (Crime Time, 2016)

2. Henriikka Rönkkönen: Mielikuvituspoikaystävä ja muita sinkkuelämän perusasioita (Atena, 2016)

3. Minna Passi, Susanna Reinboth: Keisari Aarnio (Helsingin Sanomat, 2017)

4. J.K. Rowling: Harry Potter ja viisasten kivi (Tammi, 1998)

5. Paula Hawkings: Nainen junassa (Otava, 2015)

6. Ville Haapasalo, Juha Metso ja Kauko Röyhkä: Et kuitenkaan usko– Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä (Docendo, 2014)

7. Mikko Aaltonen: JHT – Musta lammas (Otava, 2016)

8. Miika Nousiainen: Juurihoito (Otava, 2016)

9. George R. R. Martin: Valtaistuinpeli – osa 1 (Kirjava, 2017)

10. J.K. Rowling: Harry Potter ja salaisuuksien kammio (Tammi, 1999)

Jenni Gästgivar/Almamedian arkisto
Marko Lönnqvistin (kuva) ja Jarkko Sipilän Elämäni gangsterina vetosi viime vuonna Storytelin asiakkaisiin eniten.

Marko Lönnqvistin (kuva) ja Jarkko Sipilän Elämäni gangsterina vetosi viime vuonna Storytelin asiakkaisiin eniten.

Bookbeat:

1. Aki Linnanahde: Jere (WSOY, 2017)

2. Oskari Saari: Aki Hintsa – Voittamisen anatomia (WSOY, 2017)

3. Dan Brown: Alku (WSOY, 2017)

4. Jo Nesbø: Jano (Johnny Kniga, 2017)

5. Lars Kepler: Kaniininmetsästäjä (Tammi, 2017)

6. Leena Lehtolainen: Viattomuuden loppu (Tammi, 2017)

7. Camilla Läckberg: Noita (Gummerus, 2017)

8. Anneli Auer: Murhalesken muistelmat (Into Kustannus, 2016)

9. Henriikka Rönkkönen: Mielikuvituspoikaystävä ja muita sinkkuelämän perusasioita (Atena, 2016)

10. David Lagercrantz: Tyttö joka etsi varjoaan (WSOY, 2017)

Jan Lönnberg
Aki Linnanahteen ja Jere Karalahden Jere oli Bookbeatin kuunnelluin vuonna 2017.

Aki Linnanahteen ja Jere Karalahden Jere oli Bookbeatin kuunnelluin vuonna 2017.


Kommentit (2)

  • Tämäkin puoli

    Äänikitjat auttaa varmaan niitä jotka eivät pysty lukemaan muuten. Tuli vain noista kirjoista mieleen… hyvä asia sekin.

  • Nimetön

    Kirjat, joita pystyy kuuntelemaan äänikirjoina juostesssavat yleensä huonoa kirjallisuutta, kunnon kirjaan ei pysty tuolla tavoin keskittymään. Suosittelen kuunneltaviksi radion puheohjelmia, kuunnelmia (löytyy Yle:n Areenasta), ja podcasteja, jotka on tehty kuunneltaviksi. Oikea kirjailija kirjoittaa kirjansa luettaviksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio