Taivas paiskoi rakeita, mutta tämä esine sopii myös pään suojaksi

Keskustorin Lukuviesti sai lukijat ja kuulijat liikuttumaan. Kirja ja kirjasto ovat yhä elämän ykkösluokkaa.

Petri Huhtinen / Aamulehti
Taivas paiskoi rakeita, mutta tämä esine sopii myös pään suojaksi

Pirkanmaan Lukuviesti huipentui torstaina Keskustorilla suureen yhteiskuvaan. Mansester-yhtye sai Tampereen kansainvälisen koulun alaluokkalaiset joraamaan kirjojen kanssa.

Anne VälinoroTampere

Koululaisetko eivät enää osaisi lukea kirjaa?

Pötyä. Kuutisenkymmentä Tampereen kansainvälisen koulun alakoululaista todisti torstaina lukemisen iloaan räppäämällä kirjat ilmassa Mansesterin Saravon Pekka -biisin tahtiin.

Pirkanmaalla on käynnissä #koskamäluen-tempaus, joka haluaa ihmisen maailman ihanimman esineen, kirjan seuraan. Tampereen Keskustorilla pidettiin 11.5. suuri yhteislukutapahtuma.

Tempauksen takaa löytyi Pirkanmaan kulttuurirahasto, Aamulehti, Lastenkirjainstituutti ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

Katso miten Lukuviesti eteni Tampereen Keskustorilla.

 

Raekuurosta huolimatta Keskustorilla luettiin torstaina ääneen lempiteoksia – näyttelijä Eila Roine aloitti Sinikka Nopolan Onko teillä tämmöistä -pakinakokoelman tarinalla ja näytelmäkirjailija Sirkku Peltola päätti sen lukemalla pätkän Hanna Weseliuksen Almasta.

Kirjarakkautensa tunnustivat myös monet muut sana-ammattilaiset. Lännen Median päätoimittaja Matti Posio oli valinnut iltapäivän soihduksi Nobel-runoilija Wisława Szymborskan Loppu ja alku -runon, jonka koskettava alku kertoo sotaa käyvistä maista olennaisen:

Joka sodan jälkeen/ jonkun pitää siivota. /Minkäänlainen järjestyshän/ ei synny itsestään.

Viisikymppiset rouvat ja herrat osaavat avata kirjan, mutta miksi Amanda Kotiranta, 9, ja Aino Tuomela, 10, käpertyvät vapaa-ajallaan sohvan nurkkaan kirja kädessään?

Petri Huhtinen / Aamulehti
Amanda Kotiranta (vas.) ja Aino Tuomela toivat omat kesken olevat kirjansa torille.

Amanda Kotiranta (vas.) ja Aino Tuomela toivat omat kesken olevat kirjansa torille.

–Sain tämän JVG:n tarinan joululahjaksi. En ole lukenut sitä vielä loppuun, Kotiranta kertoo.

–Tässä Tatu ja Patu ja Oudot kojeet -kirjassa on hassuja ideoita ja olen lukenut tästä sarjasta muitakin kirjoja, Tuomela sanoo.

Kuukaudessa tytöt ehtivät lukea ehkä yhden kirjan. Aikuisten lainausosastolla he eivät ole vielä käyneet. Sanomalehtikään ei kiinnosta.

Kotiranta ja Tuomela kirjoittelevat mielellään.

Paitsi tekstiviestejä, juttuja syntyy kynällä ja koneella kirjoitellen.

Kolme aarretta

Kolme rouvaa suorastaan loistaa toukokuun viimaisessa harmaudessa.

Mutta heillä onkin kirjat sydäntä lämmittämässä povitaskussa.

–Halusin tulla tänne nähdäkseni, minkälaisia ovat ne ihmiset, joille kirja vielä merkitsee jotakin. Nykyään ajatellaan, että kirja on jonkinlaista jätettä. Sisältönä ja ajatusten rakentajana kirja on kuitenkin hirveän tärkeä, sanoo Palomäki puristaen Doris Lessingin Kultaista muistikirjaa.

–Tämä itäsaksalaisen Christa Wolffin Medeia on kirja jossa on kaikki. Mutta tätä ei enää saa kirjakaupasta. Yhtenä vuonna etsin tätä Helsingin kirjamessuilta, mutta tasavallan presidentti nappasi sen nenäni edestä. Sallin sen hänelle. Minulla on kaikki Tammen Keltaisen kirjaston kirjat, Sippola tunnustaa.

–Tulin tänne koska halusin että mahdollisimman moni tulisi todistamaan että kirja on tärkeä, sanoo Birkstedt näyttäen Rosa Liksomin Perhe -kirjaa.

Nyt Eija Rahko puuttuu puheeseen.

–Nuoret eivät kyllä lue enää siinä määrin kuin ennen. Minun lapsuudessani sadepäivinä menivät kaikki nuortenkirjat Viisikoista Etsiviin.

–Miten tärkeää sekin on, että vanhemmat lukisivat lapsille. Ääneen lukeminen lohdutti. Äiti luki ääneen ja siihen nukahti, Rahko muistelee.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio