Televisio

Suosittu lastenohjelma poistettiin Pikku Kakkosesta – Yle: Suomalaiset ovat ennenkin nauraneet hahmoille, jotka nyt tiedetään loukkaaviksi

Yle on poistanut Areena-palvelustaan suositun lastenohjelman Herra Heinämäen jaksot.

Lato-orkesteri/Press
Suosittu lastenohjelma poistettiin Pikku Kakkosesta – Yle: Suomalaiset ovat ennenkin nauraneet hahmoille, jotka nyt tiedetään loukkaaviksi

Herra Heinämäen Lato-orkesteri -ohjelma on poistettu Pikku Kakkosesta ja Lasten Areenasta ja siirretty Ylen Elävän arkiston puolelle. Syynä on ohjelman intiaanihahmo.

Annu Marjanen, Heidi PesonenAamulehti, STT

Ylen päätös poistaa suosittu lastenohjelma Pikku Kakkosesta ja Lasten Areenasta on herättänyt kiivasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Yle perustelee päätöstään sillä, että osa katsojista koki perinteiseen alkuperäiskansan asuun puetun intiaanihahmon loukkaavaksi.

Intiaanihahmo esiintyy Herra Heinämäen Lato-orkesteri -ohjelmassa, joka siirrettiin Ylen Elävän arkiston puolelle.

–Keskustelu Herra Heinämäestä lähti siitä, että Suomen omaan alkuperäiskansaan saamelaisiin kuuluvat katsojat antoivat asiasta palautetta. Kuuntelimme heitä, arvioimme tilanteen huolellisesti ja päädyimme tähän ratkaisuun, sanoo Ylen luovista sisällöistä vastaava johtaja Ville Vilén.

Hän perustelee päätöstä Ylen nettisivuilla julkaistussa vastauksessa.

–Ennen suomalaiset nauroivat Pekalle ja Pätkälle neekereinä tai viihde-ohjelman nunnuka-hahmoille. Ei enää, tänä päivänä ymmärrämme, että tämä on rasistista ja loukkaavaa. Tässä on kyse samantyyppisestä asiasta, Vilén kuvailee.

Lue myös: Pekka ja Pätkä neekereinä: onko tästä yhteiskunnalle enemmän hyötyä kuin haittaa?

Vilénin mukaan valtaväestö ei voi sanella sitä, mikä on sopiva tapa esittää vähemmistöjä koskettavaa kuvastoa mediassa. Hänen mukaansa asiassa on oltava koko ajan "entistä tarkempia ja herkempiä".

–Palautteet ja keskustelu kertovat ajan ja ajattelun muutoksesta – ohjelman tekijöillä ei tietenkään ole ollut pienintäkään tarkoitusta loukata ketään.

Vilén jatkaa, että oman aikansa arvoja heijastelevat ohjelmat voidaan siirtää Elävään arkistoon, josta niitä voi halutessaan katsella.

–Historiaa emme halua emmekä voi muuttaa.

Viestipalvelu Twitterissä päätös kirvoitti keskustelua siitä, onko mielensäpahoittaminen sosiaalisessa mediassa mennyt liian pitkälle.


Lue myös nämä


Kommentit (38)

 • tapaus Aarnio

  Toivottavasti YLE ei koskaan esitä Aarnio-elokuvaa eikä tv-sarjaa, sillä Aarnio on jo saanut / saa yhä oman tuomionsa oikeudessa. Asiaa toistamalla ja paisuttelemalla Aarnion julkinen tuomio kasvaa yhä, minkä ei tulisi ns. oikeusvaltioissa olla edes mahdollista.

 • Sammeli Palovaara

  Kun Ylessä näyttää menneen linja noin fanaattiseksi ja järjettömäksi lasten ohjelmienkin kannalta,
  niin voimme vaan kuvitella, että minkälaista sensuuria ja propagandaa se toteuttaakaan – ja on toteuttanut uutisten ja ajankohtaisohjelmien kohdalla.

  Petra Laiti kommentoi, että eikö eletä 2000-lukua, loukkaavien intiaanihahmojen kuuluessa menneisyyteen. Saman nykyaika-kortin veti esiin Ville Vilen.

  Tämä on täysin käänteistä psykologiaa heidän taholtaan, koska jos kehityksen suunta on tälläinen, mehän elämme kohta ihan keski-aikaisissa oloissa mm. sensuurin ja sananvapauden suhteen. Noin mielivaltaista sensuuria ei varmaan löydy kuin ehkä Kiinasta, jos sieltäkään.

  Itse olen huomannut lukevani teksti-tv:tä enää vain mainostelevision puolelta, koska olen vuosien saatossa huomannut, että Yle jättää aina silloin tällöin uutisoimatta jotain, jonka taas löydän esimerkiksi mtv3:n uutisista. Ja kun vähällä palstatilalle jääneet tai kokonaan sivuutetut uutiset tuppaavat viistoamaan samoja aiheita, on ainakin allekirjoittanut joutunut toteamaan Ylen poliittisesti sitoutuneeksi, vahvasti puolueelliseksi tietolähteeksi.

  Todella huolestuttavaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio