Kirjat

Suomen taideyhdistyksen kirjallisuuspalkinto Ville Hänniselle kirjasta Kirjan kasvot

Perinteikkään nuoren taiteilijan Dukaattiopalkinnon sai Jaakko Pallasvuo.

SKS
Suomen taideyhdistyksen kirjallisuuspalkinto Ville Hänniselle kirjasta Kirjan kasvot

Ville Hännisen teos Kirjan kasvot (SKS, 2017) nostaa esiin yhden teoksen kultakin Suomen valtiollisen itsenäisyyden vuodelta.

Nina LehtinenAamulehti

Suomen Taideyhdistys on jakanut kolmetoista taidepalkintoa sekä apurahoja nuorille taiteilijoille ja kuvataidekriitikoille.

Kirjallisuuspalkinto myönnettiin tietokirjailija ja kriitikko Ville Hänniselle teoksesta Kirjan kasvot. Sata vuotta suomalaisia kirjankansia (SKS, 2017).

Palkintoperustelujen mukaan "Ville Hänninen kertoo innostavasti Suomen historiasta, aate- ja kulttuurihistoriasta, taiteilijoista, tyyleistä ja taustoista kirjankansien kautta. Hän osoittaa, miten usein unohdettu kuvan historia on osa yhteistä muistiamme."

Ville Hänninen toimii myös Aamulehden kirjallisuuskriitikkona.

Palkinto on arvoltaan 10 000 euroa.

Dukaattipalkinto Jaakko Pallasvuolle

Yhdistyksen palkinnoista perinteikkäin on vuonna 1858 perustettu nuoren taiteilijan Dukaattipalkinto, joka myönnettiin nyt Jaakko Pallasvuolle. Hän on syntynyt vuonna 1987 Lohjalla.

Pallasvuo tunnetaan identiteetin rakentumista käsittelevistä, osittain omaelämäkerrallisista videoesseistään, joissa taiteilijaa esittää monta eri henkilöä. Pallasvuo edustaa uudenlaista taiteilijuutta internetin aikakaudella.

Dukaattipalkinto on suuruudeltaan 16 000 euroa.

Jaakko Pallasvuo
Kuva Jaakko Pallasvuon videosta Mask (2017).

Kuva Jaakko Pallasvuon videosta Mask (2017).

Varttuneen taiteilijan tunnustuspalkinnon hienosta urasta sai Päivikki Kallio. Pitkään taidegraafikkona toiminut Kallio on opettajana välittänyt traditiota uudelle sukupolvelle, samalla uudistaen ja laajentaen näkemystä taidegrafiikasta.

William Thuringin säätiön pääpalkinto ja yhdeksän nimikkopalkintoa jaettiin 35–45-vuotiaille kuvataiteilijoille.

Tänä vuonna Thuring-pääpalkinnon sai Berliinissä asuva Mari Sunna.

Kunniamaininta Jyrki Siukoselle

Kunniamaininnat saivat Sezgin Boynikin kirja Rab-Rab: Journal of Political and Formal Inquiries in Art, Yrjö Sepänmaan, Liisa Heikkilä-Palon ja Virpi Kaukion Vihreä päänsärky (Maahenki, 2017), Jyrki Siukosen Kaksi tornia. Kuvanveisto ja politiikka sosialistisen rakentamisen aikakaudella. (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2016), Teemu Mäen Taiteen tehtävä. Esseitä. (Into, 2017) ja Mari Tossavaisen Emil Wikström. Kuvien veistäjä. (SKS, 2016)

Kaiken kaikkiaan Suomen taideyhdistyksen jakamien palkintojen yhteissumma oli 108 500 euroa ja apurahojen yhteissumma 190 000 euroa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio