Musiikki

Suklaasydän, suljettu sydän ja levottomat jalat – Suomi-indien uusi supertähti Litku Klemetti tykkää tehdä biisejä oudoilla yksityiskohdilla

Pian julkaistava Taika tapahtuu -albumi on Klemetin mukaan kepeä kotipuuhastelulevy.

Luova Records
Suklaasydän, suljettu sydän ja levottomat jalat – Suomi-indien uusi supertähti Litku Klemetti tykkää tehdä biisejä oudoilla yksityiskohdilla

Litku Klemetti toivoo, että hyvät biisit ja soitto sekä rakkaus musiikkia kohtaan puhuttelevat. –Paljon on tullut viestiä keski-ikäisiltä ja vähän vanhemmilta, että viimein tehdään taas jotain kiinnostavaa.

Tomi Nordlund

Artistista ja yhtyeestä nimeltä Litku Klemetti tuli Juna Kainuuseen -albumin (2017) myötä suoranainen sensaatio. Bändin kuhmolaislähtöinen johtohahmo Sanna Klemetti on nykyään suomi-indien supertähti, jonka luomusti soivasta rockista nauttii monenmoista ryhmää lapsista keski-iän ylittäneisiin.

Suosio on tuonut mukanaan paljon hyvää, mutta myös lieveilmiöitä. Klemetti ei esimerkiksi liiemmin tykkää ottaa selfieitä fanien kanssa.

–Olen ottanut asiaan positiivisen ja hauskan asenteen: jos mua ei nappaa, sanon vain, että ei huvita tänään. Ihmiset voivat kyllä olla tosi hämmentyneitä tästä. On kai jokin selviö, että selfie pitää aina saada.

Fanituksen kohteeksi päätyminen onkin ollut sen verran hämmentävää, että itsensä on pitänyt tavallaan ulkoistaa artistiksi. Nykyään Klemetti ajattelee nimmarien jakamisenkin järkiperäisesti työnä.

–Kyllä se on helpottanut oloa. Ja eipä siinä, toki on kiva kohdata ihmisiä, kun olen muuten niin paljon omissa oloissani, hän sanoo.

Ei hinkata suotta

Muun muassa vanhaa iskelmäperinnettä ja 1970-luvun rockia kanavoivan Litku Klemetin uusi albumi on nimeltään Taika tapahtuu. Klemetti alkoi kirjoittaa sille kappaleita jo ennen Juna Kainuuseen -albumin ilmestymistä.

Jos 25-minuuttinen Juna Kainuuseen tuntui enemmänkin Litkun soololevyltä, on Taika tapahtuu niin sanottu oikea, pitkäkestoinen studioalbumi bändimeiningillä. Tosin tahti on ollut nopea: levy on äänitetty pitkälti tämän vuoden puolella.

–Vihaan kaikenlaista hinkkaamista ja haluaisin toteuttaa kaiken aina ekalla idealla, jotta lopputulos kuulostaisi freesiltä. Bändin pojat taas haluaisivat miettiä enemmän, mitä vastaan minä sitten kapinoin, artisti naurahtaa.

”Laskelmoiminen on vihoviimeinen asia – pitää vain tehdä sitä mitä haluaa tehdä. Sen on oltava toisarvoista, tykkääkö tekemisistä joku muu.”

Litku Klemetti

Klemetti halusi tehdä odotetusta uutuusalbumista ”lempeän, kepeän ja mukavan kotipuuhastelulevyn”. Hän kertoo myös fiilistelleensä kaikenlaisia klassikkoalbumeita ja artisteja Frank Zappasta Carpentersiin.

–Lisäksi rakastan easy listening -musaa, sellaista Radio Nostalgialla soivaa mukavaa musiikkia.

Kipinä kantavana teemana

Klemetti halusi levyn kuvaavan hänen päänsisäistä maailmaansa. Albumi kertoo etenkin haaveilusta ja taiteilijalle tärkeästä inspiroitumisen tilasta.

–Koitan sijoittaa biiseihini sen hetkessä tapahtuvan taian. Siitä tulee myös albumin nimi. Tietty kipinä on siis tässä kantavana teemana.

Klemetti hallitsee myös intertekstuaalisten viittauksien viljelyn. Suklaasydän-kappaleessa hän laulaa: ”Mulla on suklaasydän, mulla on suljettu sydän ja levottomat jalat.”

–Haluan tehdä biiseistä hauskoja oudoilla yksityiskohdilla, kuuluu naisen perustelu.

Luova Records
Taika tapahtuu -albumin kannessa Sanna Klemetti saa tähtisilmät.

Taika tapahtuu -albumin kannessa Sanna Klemetti saa tähtisilmät.

Eiköhän keikoille kuitenkin

Klemetti on joutunut harrastamaan sisäistä kamppailua koko lailla puskista tulleen suosion takia. Viime vuoden hän kertoo tehneensä hommia hyvällä itsetunnolla. Tämän vuoden puolella on taas herännyt ristiriitaisempia tuntemuksia.

Mutta Klemetti korostaa, että luovuus on ongelmanratkaisua.

–Olen ihan tyytyväinen, että ajoin itseni tähän tilanteeseen, jossa nyt olen, hän naurahtaa.

Litku-kvartetti lähtee tuota pikaa kevät- ja kesäkiertueelle. Tapahtumakirjoon mahtuu kaikenlaista oululaisesta Ykän Pubista Pori Jazziin.

–Lähden kiertueelle kauhunsekaisin mielin. On ollut vähän sellaista ajatusta, että uskallanko lähteä kotoa ulos. Mutta enköhän minä niille keikoille kuitenkin mene.

Litku Klemetin Taika tapahtuu julkaistaan c-kasettina 20.4., cd:nä 4.5. ja 12-tuumaisena lp:nä heinäkuussa 2018.

KUUNTELE: Litku Klemetin läpimurtoalbumi Juna kainuuseen (2017).

Litku Klemetti tanssittaa Tampereella ensi lauantaina

Litku Klemetti & Tuntematon Numero julkaisi vuonna 2016 esikoisalbuminsa Horror ’15 ja viime vuonna ep-levyn Päivä päivältä vähemmän mutta on sittemmin tiivistänyt nimensä vain Litku Klemetiksi. Yhtyeen julkaisijana toimii Luova Records.

Jyväskylässä vaikuttava Sanna Klemetti elää tällä hetkellä apurahataiteilijana musiikkiin täysillä keskittyen.

Juna Kainuuseen -albumi oli arvostelumenestys. Litku Klemetti pokkasikin tänä vuonna levystään Emma-palkinnon kategoriassa Kriitikoiden valinta.

Tampereella Litku Klemetti nähdään jo lauantaina 21.4., jolloin yhtye esiintyy Klubilla yhdessä Itä-Hollola Installaation kanssa.

Verkossa: litkuklemetti.com


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio