Kirjat

Sotaveteraanin sankarimyytti piinaa nelikymppistä miestä – Riku Korhonen kertoo, miksi se on ongelma

Mauri Ratilainen
Sotaveteraanin sankarimyytti piinaa nelikymppistä miestä – Riku Korhonen kertoo, miksi se on ongelma

Riku Korhonen on aviossa kirjailija-näyttelijä Anna-Leena Härkösen kanssa. Vuonna 2010 hän sai ensimmäisenä suomalaiskirjailijana EU:n kirjallisuuspalkinnon teoksestaan Lääkäriromaani.

Jussi SaarinenAamulehti

Kun nelikymppisten miesten kapakkailta etenee sentimentaaliseen vaiheeseen, sankarimyytti ottaa vallan.

Puhetahti kiihtyy ja keskusteluun liittyvät isoisät sodissa, heidän kärsimyksensä ja sankaritekonsa.

Niin käy myös kirjailija Riku Korhosen, 44, ystäväporukoissa.

- Oma ukkini menetti talvisodassa toisen kätensä, selvisi hengissä jollain ihmeen kaupalla ja pääsi elämän syrjään kiinni yksikätisenä. Kunnioitan sitä suuresti.

- Mutta en ajattele, että tarvitsisi kokea jotain niin äärimmäistä tullakseen mieheksi.

Isoisiemme sankarillinen miesmyytti kuitenkin vainoaa monia.

Varsinkin, jos sattuu olemaan keski-ikäinen, keskivartalolihava ja keskiluokkainen, lähiörivitalossa asuva ja vaimonsa ostoskasseja kantava mies, jonka arkiviikon suurin ponnistus on ruohonleikkurin käynnistäminen.

Korhonen seurasi vuosikaudet, kuinka turhautuminen miehen rooliin purkautui radikaalina miesasialiikkeenä, kuinka Timo Hännikäinen ja Henry Laasanen halusivat palauttaa kunniaan soturillisen maskuliinisuuden.

Sitten Korhonen huomasi, että tässä on ainekset romaaniin.

Tarkkaa kammokuvaa

Upea romaani siitä tulikin. Korhonen on selvästi nauttinut sen kirjoittamisesta.

Emme enää usko pahaan on Finlandia-ehdokas hyvästä syystä: se kuvaa keskiluokkaisen miehen arjenkammoa tarkkanäköisemmin kuin kukaan aikoihin. Näin:

Tervetuloa robottivuodet. Elämäntien syvät notkot olivat vasta edessä, ja hän laskeutuisi niihin tytöille satuja lukien, Ainon katsetta vältellen, autoa ja mönkijää vahaten, veltostuvaa kyrpää ostoslistan taa piilotellen, veroja maksellen ja intohimon puutostiloja valkoviinillä korjaillen.

Kirjassa paint ball -yrittäjä Eero täyttää sankarimiesmyytin aukkoja autoilla, mönkijöillä, alkoholilla, sotaleikkifirmallaan – ja väkivaltafantasioilla.

Siinä mielessä myytti on vaarallinen, uskoo Korhonen.

- Kirjani perusidea on, että jos me valitsemme tietynlaisen tarinan miehistä ja naisista, me alamme helposti toimia tarinan roolien mukaan.

Ja sitten kun maailma muuttuu yhtäkkiä sellaiseksi, että mies on hämillään, hän lähtee kadulle partioimaan, todistelemaan miehistä sankaruutta pesäpallomailojen kanssa.

- Kun aloin kirjoittaa romaania vuonna 2013, maahanmuuttokysymys ei vielä ollut niin pinnalla kuin nyt. Se että kirjasta tuli näin ajankohtainen, oli vain jännä sattuma.

Lisäksi Korhonen muistuttaa tilastollisesta faktasta: kun katsoo miltei minkä tahansa valtion väkivaltarikosten määrää, miehet dominoivat 90-prosenttisesti.

Narsismin sukupolvi

Paitsi että valkoinen heteromies haaveilee sankariudesta, hän on myös itseään täynnä.

Korhosen romaanissa naiset syyttävät miehiä toistuvasti narsisteiksi.

Onko se nelikymppisten sukupolvitauti?

- En minä siitä tiedä, mutta yksi kohtaus kirjassa perustuu tositapahtumiin. Olimme ystäväni vaimon nelikymppisillä Turun lähistöllä. Jossain vaiheessa iltaa minä ja kaksi ystävääni vetäydyimme sivummalle.

- Siinä kävi ilmi, että kaikilla on samaan aikaan aviokriisi: vaimot syyttivät meitä narsisteiksi. Yksi oli bussikuski, toinen professori ja kolmas kirjailija. Silloin päätimme perustaa bändin nimeltä Eronneet narsistit.

Tarina löytyy Korhosen romaanistakin. Siinä Korhosen ystäväporukkaa muistuttava kolmikko suunnittelee coveroivansa Dingon Sinä ja minä -biisin uusilla sanoilla:

Minä ja minä liikennevaloissa / minä ja minä slummitaloissa / minä ja minä aamukasteessa.

Riku Korhonen: Emme enää usko pahaan

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistettiin perjantaina.

Valintalautakuntaan kuuluivat toimittaja Juha Roiha, kirjakaupan päällikkö Päivi Kuntze ja suomentaja Kaijamari Sivill. Voittajan valitsee toimittaja Baba Lybeck. Tieto julkistetaan 24. marraskuuta.

Yksi ehdokkaista on Riku Korhosen Emme enää usko pahaan. Muut löydät täältä Romaaniensa ohella Korhonen tunnetaan lehtijutuistaan ja kolumneistaan. Hän on aviossa kirjailija-näyttelijä Anna-Leena Härkösen kanssa. Vuonna 2010 Korhonen sai ensimmäisenä suomalaiskirjailijana EU:n kirjallisuuspalkinnon teoksestaan Lääkäriromaani.

Finlandia-ehdokas Emme enää usko pahaan käsittelee miehisyyden myyttejä, jakautunutta Suomea ja liberaalin kulttuurin neuvottomuutta pahan edessä.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

 • Nimetön

  Korhonen olisi voinut helposti tarkistaa, mitä Laasanen on mieltä. Hänhän ei missään tapauksessa kannata mitään soturillista maskuliinisuutta. Ehkä Korhonen tarkastikin ja päätti silti käyttää Laasasta – tai siis valheita Laasasesta – kirjansa markkinoinnissa.

  Toki yleisohje on, että kirjailijoiden väitteisiin pitää suhtautua lähtökohtaisesti fiktiona. Mutta tämä on poikkeuksellisen vastenmielistä, kun nimellä mainitaan. Kyse on herjauksesta, vaikka en uskokaan että asiassa oikeuteen mennään.

 • Todellinen syy, kannattaa muistaa totuus ja faktat. Maskuliinisuudessa ei ole vikaa, vaan asiasta valehtelu on ongelma

  Miksi vankiloissa on n. 90 % miehiä, on siihen syynä kaksi tekijää:
  1. isättömyys vaurioittaa poikien kehitystä [http://boystomen.org/the-epidemic/], ja on myös suurimmista syistä miesten syrjäytymiseen yhteiskunnasta:
  85 % nuorista vankiloissa ovat isättömistä perheistä
  71 % koulupudokkaista ovat isättömistä perheistä
  80 % raiskauksista on vihan lievittämistä jota kasvaa isättömissä perheissä
  63 % nuorten itsemurhista on seurausta isättömyydestä
  Jengiytymisten räjähdysmäinen kasvu johtuu isättömyydestä
  90 % kodittomista lapsista on isättömistä perheistä
  85 % käytösongelmaisista lapsista tulevat isättömistä perheistä
  90 % aikuisista tuhopolttajista elävät vain äitiensä kanssa
  Isättömät pojat tarvitsevat 4 kertaa enemmän apua tunne- tai käytösongelmiin

  2. Naiset saavat selvästi pienemmät tuomiot samoista rikoksista samalla rikoshistorialla kuin miehet, tai naisia ei aseteta syytteseen ollenkaan [https://goodmenproject.com/ethics-values/sentencing-gap-men-likely-go-prison-mrzs/] ja [http://www.huffingtonpost.com/2012/09/11/men-women-prison-sentence-length-gender-gap_n_1874742.html?]

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet