Sodan tunnot ja hurtti huumori soivat Mieskuoro Laulajien juhlissa

Konsertti: Mieskuoro Laulajat tarjosi herkän, vähäeleisen ja vähän humoristisenkin konsertin satavuotiaan Suomen kunniaksi.

Harri Hinkka
Sodan tunnot ja hurtti huumori soivat Mieskuoro Laulajien juhlissa

Paavo Hyökki on johtanut Mieskuoro Laulajia menestyksellä vuodesta 2014 lähtien.

Harri HautalaAamulehti

Mieskuoro Laulajien vahva taiteellinen nousu on ollut tamperelaisen kuoroelämän ilonaiheita viime vuosina.

Paavo Hyökin johtaman kuoron entistäkin monipuolisempi ilmaisukyky tuli nautinnollisesti esiin myös tässä Suomi 100 -juhlakonsertissa.

Ohjelma oli huomiota herättävän herkkä, vähäeleinen ja vähän melankolinenkin.

Pirkanmaan musiikkiopiston orkestereiden perinteisten Sibelius-avausnumeroiden esitysten jälkeen Laulajat yllätti aloittamalla oman osuutensa venäläisellä kansansävelmällä Yksin kuljen autiolla tiellä.

Kuoro hyräili taustalla kuin hiiviskelevä balalaikkaorkesteri Paavo Hyökin laulaessa kirpeää sooloääntä. Yksinäisyys on kaikkialla samanlaista…

Tummat sävyt ja elon hauraus soivat koskettavalla tavalla seuranneissa suomalaisissa lauluissa. Kuoro tavoitti erityisen kauniisti Leevi Madetojan Suvi-illan vieno tuuli -laulun kuiskaavimmatkin sävyt.

Anna-Mari KähäränElämän laulussa kuoro muuntui rumpalipojiksi, jotka säestivät taisteluun aamukuudelta lähtevää kertojaa. Heikki Mäenpää lauloi karun soolon naulan kantaan.

Väliajan jälkeisessä lyhyessä huumoriosastossa suomalaisuus tuotiin hieman lähemmäksi nykypäivää.

Ismo SajakorvenTankeros Love tarjosi nostalgiaa niille, jotka muistavat mitä Urkkiland tarkoittaa ja keitä ovat Pursiainen, Salin ja Viren.

Laulu myös muistutti, että vaikka englantia väännetään, juntteja – niin kuin Juha Hurmekin juuri kertoi – ollaan edelleen.

Seppo Paakkunaisen lappalainen joikuirvailu oli illan toinen huumorivetäisy. Hannu Kujanpää karjui mainiosti jänkhän ukkona, ja kuoron suusta avautui aavojen tunturien luonnonläheinen äänimaisema.

Oman nostalgisen vivahteensa konserttiin toi Laulajien seniorikuoron aina ryhdikäs läsnäolo.

Mieskuoro Laulajat.…Kapellimestari: Paavo Hyökki.

★★★★

Tampere-talon Iso sali 5.12.


Kommentit (2)

  • Vesselin veli

    Kiitos Mieskuoro Laulajille unohtumattomasta Suomi 100 juhlakonsertista!
    Koko ohjelma oli erittäin taitavasti rakennettu, nuoret Pirkanmaan musiikkiopiston muusikot saivat tilaisuuden soittaa täydelle salille ja hienosti soittivatkin. Laulajien ohjelmisto noudatti draaman kaarta, sorrosta venäjänkielisine lauluineen siirryttiin johdonmukaisesti itsenäisyyteen ja sen ajan musiikkiin. Harri Hautala kokeneena musiikkikriitikkona ei varmasti liiottele arvioissaan. Oli suuri ilo saada olla mukana!

  • Vesseli

    Toimittaja Harri Hautala koki Laulajien konsertin aivan eri tavalla kuin oli oma kokemukseni. Asiantuntijat ovat kehuneet Tampere-talon akustiikkaa, mutta itse koin sen jälleen kerran heikoksi. Kaikki säestetyt kappaleet peittivät laulajien äänet ja sanat. Jopa ennen väliaikaa tehdyt juonnot olivat äänentoistoltaan heikkoja. Tällaisena suurena syntymäpäivänä tavallinen kuulija olisi toivonut kuulevansa tuttuja suomalaisia itsenäisyyspäivän suosikkeja. Lastu lainehilla, Sillanpään marssilaulu, Kuudes joulukuuta ja Veteraanin iltahuuto jäivät kuulematta. Oudot ja synkät kappalevalinnat tekivät ensimmäisestä puoliskosta jopa tylsän. Tekee mieli kysyä, miksi kuoro halusi oman osuutensa aloittaa venäläisellä kansansävelmällä Suomen satavuotisjuhlassa? (!).
    En ollut ainoa, joka katsomossa haukotteli. Konsertin pelastivat Laulajien seniorit puoliajan jälkeen sekä iltatilaisuuden loistava ruoka. Vasta iltatilaisuudessa mieskuorolaulu pääsi niihin oikeuksiin, joihin se kuuluu. Ilman säestystä ja riittävällä volyymillä. Minimalistisuus ja vähäeleisyys eivät kuulu suurelle näyttämölle.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio