Teatteri

Sisällissotaa, Juha Hurmetta ja hobitteja – Nämä ovat kevään 10 kiinnostavinta teatteriesitystä Suomessa

Kevään ensi-illoissa Julia ohittaa Romeon ja splatter tunkee arkeen. Tampereelta ampuvat kovilla niin naiskaarti kuin venäläiset sotilaat.

Matti Snellman
Sisällissotaa, Juha Hurmetta ja hobitteja – Nämä ovat kevään 10 kiinnostavinta teatteriesitystä Suomessa

Masennus vetää turpaan Hanna Rytin näytelmässä Aina on joku syy. Lavalla Niina Hosiasluoma ja Kaisa Niemi.

Anu Ala-KorpelaAamulehti

Aina on joku syy

Näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja Hanna Ryti kirjoittaa ja ohjaa esityksen masennuksesta. Kuulostaako masentavalta? Hah! Pois se meistä. Tässä esityksessä henkilönä on muun muassa masentuneen ihmisen aivoissa majaa pitävä mantelitumake.

Aina on joku syy pyrkii olemaan empaattinen, koskettava ja hauska. Rytin viime vuonna ilmestynyt esikoisromaani oli nimeltään Syli.

Kantaesitys oli Teatteri Takomossa 10. tammikuuta.

Arki ja kauhu

Akse Pettersson muistetaan erityisesti Kaspar Hauser -esityksestä. Sitä ylistettiin vuoden teatteritapaukseksi ja Peterssonia sukupolvensa ääneksi. Pettersson teki esityksen vuonna 2014 Q-teatteriin.

Nyt Teatteri Takomon taiteellinen johtaja kirjoittaa ja ohjaa esityksen, jonka sanotaan yhdistävän arkirealismin splatteriin, pessimistiseen filosofiaan, kauhuun ja komediaan. Ja palaa Q-teatteriin.

Kantaesitys Q-teatterissa Helsingissä 21. helmikuuta.

Atlantis

Maapallon sisällä elävä ahkera ja onnellinen kääpiökansa keksii vahingossa tieteen. Aurinkoteatteri julistaa tekevänsä poliittisesti epäkorrektia teatteria ja tämäkään esitys ei heidän mukaansa sovi köyhien kakaroille.

Juha Mustanojan ohjaaman esityksen rooleissa nähdään muun muassa Leea Klemola, Sanna Hietala ja Jussi Lehtonen.

Aurinkoteatterin kantaesitys Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 12. huhtikuuta.

Elävien hautajaiset

Kauhunovelleista tunnettu Edgar Allan Poe kirjoitti jo aikanaan valeuutisia ja hänen aikakautensa muistuttaa omaamme. Näin sanoo Poen teksteihin perustuvan esityksen ohjaava Tuomo Rämö. Esitys saa ensi-iltansa Teatteri Telakalla.

Ohjaajan mukaan kertomusten hahmot uskoutuvat lukijalle samalla kun Poe huijaa, ilkkuu, viettelee ja pelottelee lukijaa.

Ensi-ilta Teatteri Telakalla. 3. maaliskuuta.

Julia & Romeo

Tuomo Manninen
Julian roolissa näyttelevä Diana Penkorang opiskelee vielä Teatterikorkeakoulussa. Taustalla istuva Katariina Kaitue on Kansallisteatterin vakituisia näyttelijöitä.

Julian roolissa näyttelevä Diana Penkorang opiskelee vielä Teatterikorkeakoulussa. Taustalla istuva Katariina Kaitue on Kansallisteatterin vakituisia näyttelijöitä.

Vielä yksi suudelma ja sitten hyvästi. Jussi Nikkilä on paitsi esittänyt Albert Järvistä Ganes-elokuvassa myös ohjannut Kansallisteatterissa ihastuttaneen version Shakespearen Rikhard III:sta. Nyt hän tarttuu maailman kuuluisimpaan rakkaustarinaan.

Esityksen Juliana ja Romeona näyttelevät Teatterikorkeakoulussa vielä opiskeleva Diana Tenkorang ja Olli Riipinen. Julia & Romeo -esitykseen laatii koreografian breaktanssitaustainen nykytanssija ja koreografi Ima Iduozee. Sovituksenon tehnyt Anna Viitala.

Katso esityksen traileri tästä.

Ensi-ilta Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 7. maaliskuuta.

Lemminkäinen

Kun yhdistetään Juha Hurme ja Lemminkäinen on lupa odottaa jotain omintakeista. Kun näyttelijäksi lisätään vielä Tampereellakin Hamletina vaikuttanut Tomi Alatalo ja Kansallisteatterin kaartista Marja Salo, on keitos jo aika sakea. Lemminkäinen pohjautuu jollain tavoin Hurmeen Finlandia-palkittuun romaaniin Niemi.

Tommi Mattila
Huikentelevaisena Fleminginä esiintyy Tomi Alatalo, hänen järkevänä sisarenaan Lemminkäisenä Marja Salo.

Huikentelevaisena Fleminginä esiintyy Tomi Alatalo, hänen järkevänä sisarenaan Lemminkäisenä Marja Salo.

Esityksessä Alatalo esittää Flemingiä, huikentelevaa nuorukaista, joka on patologinen valehtelija ja rehentelijä. Hänen siskonsa Lemminkäinen (Salo) taas on käytännöllinen, urhea ja neuvokas toimija. Sisarukset kuuluvat huijarikoplaan, jonka pomona toimii heidän äitinsä.

Kantaesitys on Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä tietenkin Kalevalan päivänä 28. helmikuuta.

Siinä näkijä missä tekijä

Virallisen totuuden alla on aina toisia totuuksia. Tästä muistuttaa tamperelaisen Teatteri Siperian ja Projektori-ryhmän yhteistuotanto Siinä näkijä missä tekijä. Se on uusi näytelmäsovitus Hannu Salaman romaanista.

Juha Luukkosen ohjaama esitys kertoo muun muassa maanalaisen vastarintaliikkeen toiminnasta Tampereen Pispalassa jatkosodan aikana. Se kertoo myös laajemmin toisinajattelijoiden vaientamisesta eilen ja tänään.

Ensi-ilta Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä 27. helmikuuta.

Taru sormusten herrasta

Kaikkien aikojen suurin fantasiaseikkailu. Huh. Taikuus, stuntit, tarun hohto, fantasiamaailman puvut ja maskit – kaikki tämä tuntuisi etukäteen ajatellen sopivan mainiosti suurelle näyttämölle, jossa on hyvä herättää henkiin hobitit, velhot jä örkit.

Valokuva: Otto-Ville Väätäinen. Graafinen suunnittelu: Marita Koivisto.
Mikko Kouki ohjaa Tarun sormusten herrasta Turkuun.

Mikko Kouki ohjaa Tarun sormusten herrasta Turkuun.

Esitys perustuu J. R. R. Tolkienin kirjalliseen tuotantoon. Sen on ohjannut Mikko Kouki. Taru sormusten herrasta -saagan teatteriversio muistetaan Suomenlinnasta, jossa Ryhmäteatteri esitti sitä vuosina 1988 ja 1989. Nyt annetaan turkulaisille mahdollisuus.

Taru sormusten herrasta Turun kaupunginteatterin päänäyttämöllä 15. helmikuuta.

Tytöt 1918

Tampereelta täräyttää aseellinen naiskaarti. Sellainen perustettiin kevättalvella 1918 Suomen sisällissodan aikaan. Kaartin muodostivat valtaosin hyvin nuoret tytöt. Puuvillatehtaan tytöt olivat tavallisia nuoria, joilla oli arkisia huolia.

Kari Sunnari
Tytöt 1918 -musikaali kertoo Tampereen naiskaartista.

Tytöt 1918 -musikaali kertoo Tampereen naiskaartista.

Asialla Tampereen Työväen Teatterissa ovat Tampereen musikaalimaagikot Sirkku Peltola, Heikki Salo ja Eeva Kontu. Esityksen koreografia on Marjo Kuuselan.

Lue lisää: Vanhan pispalalaisnaisen tunteenpurkaus kahvipöydässä pysäytti ohjaaja Sirkku Peltolan – yksi lause puki sanoiksi vuoteen 1918 liittyvän ahdistuksen

Kuuntele musikaalin ensimmäinen julkaistu kappale Lumen paino täältä. Sen esittävät musikaalin näyttelijät Jari Ahola, Saska Pulkkinen ja Jari Leppänen.

Tytöt 1918 -kantaesitys Tampereen Työväen Teatterissa 25. tammikuuta.

Harri Hinkka
1918 Teatteri taistelussa -näytelmän joka esityksessä 20 katsojaa voi osallistua esitykseen näyttelijäryhmän mukana erikoislipulla.

1918 Teatteri taistelussa -näytelmän joka esityksessä 20 katsojaa voi osallistua esitykseen näyttelijäryhmän mukana erikoislipulla.

Paikallisemmaksi ei esitys paljon voi mennä. 1918 Teatteri Taistelussa -esityksen tapahtumat liittyvät itse teatteritaloon, jossa sisällissodan aikana majoittui venäläisiä sotilaita. Luodin jälkiä voi vieläkin nähdä teatterin julkisivussa.

Esityksessä on mukana Tampereen Teatterin koko henkilökunta. Anna-Elina Lyytikäisen käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä perustuu historiallisiin tositapahtumiin.

Lue venäläissotilasta esityksessä esittävän Ville Haapasalon haastattelu aiheesta täältä:Näyttelijä Ville Haapasalo sai yöllä turpiin ja ajatteli hankkia aseen – opiskelukaverin sanat muuttivat suunnitelman

1918 Teatteri taistelussa -kantaesitys Tampereen Teatterin Päänäyttämöllä 27. tammikuuta.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Katri Leikola

    Kansallisteatterin Julia ja Romeon Julian esittäjä vaihtui noin viikko sitten. Satu Tuuli Karhu (Teak) on uusi Julia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio