Menot

Sarjakuvan mestarit Vapriikissa – Vielä ehdit nähdä Veikko ”Joonas” Savolaisen muistonäyttelyn

Sarjakuvan mestarit Vapriikissa – Vielä ehdit nähdä Veikko ”Joonas” Savolaisen muistonäyttelyn

Joonas ja Joonas. Vasemmalla Veikko Savolaisen omakuva ja oikealla sarjakuvasankari Joonas.

Juha Sihto

Sarjakuvataiteilija Veikko ”Joonas” Savolainen (s.1929) kuoli viime vuonna. Hänen vaikutuksensa suomalaiseen sarjakuvaan oli merkittävä, ja se näkyy yhä monen nykytekijän kynän- ja siveltimenjäljessä.

Savolaisen tunnetuin sarjakuva oli Joonas, nuoresta taidemaalarista kertova humoristinen seikkailusarja. Tarinoiden rinnalle ja ohikin nousi Savolaisen huikea piirrostyö.

Vapriikissa vielä reilun viikon nähtävänä oleva Joonas ja kisällit -näyttely on ylistys suomalaisen sarjakuvan suurelle nimelle. Savolaisen 63-vuotinen ura sisälsi sarjakuvan lisäksi pilapiirtämistä, animaatioita, graafista suunnittelua sekä piirtäjäkollegoiden pyyteetöntä auttamista ja opettamista.

Näyttely oli Savolaisen idea. Tarkoituksena oli järjestää yhteisnäyttely läheisimpien Sanomien lehtiin piirtäneiden ystävien kanssa. Savolaisen kuolema muutti suunnitelmat. Toverinäyttelystä tulikin muistonäyttely, jossa Tarmo Koivisto , Hannu Lukkarinen, Timo Mäkelä, Harri Vaalio ja Ville Tietäväinen kertovat Joonaksen vaikutuksesta työhönsä.

Museokeskus Vapriikki klo 10–18, näyttely avoinna 7.1.2018 saakka. Alaverstaanraitti 5 Tampere.

Keksintöjä. Suomalaiset keksijät kertovat työstään tiedekahvilatapahtumassa. Tarjolla on tietoa, tarinoita ja aktiviteetteja, joiden avulla havainnollistetaan tieteen ja tutkimuksen historiaa ja nykyhetkeä: keksintöjä, keksijöitä, vaikuttajia ja vaikutuksia.

MS-labra 30.12 klo 12–16. Ilvestie 19 Tampere. Kahvila-maksu 2,5 euroa.

Uimaan. Lasten lauantai on koko perheen uimahallitapahtuma. Siellä voi polskia, suorittaa kaiken ikäisille suunnattuja uimatehtäviä tai uimamerkkejä . Monitoimialtaalla pääsee painimaan Ykä-Dinon kanssa ja voi katsella tekniikkavideoita uimahypyistä ja uimalajeista.

Ylöjärven uimahalli 30.12. klo 10–17. Koulutie 6 Ylöjärvi. Uimahallimaksu.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio