Sara Hildénin museon seuraava tähti, newyorkilaistaiteilija Robert Longo ylistää Tamperetta – käynyt jopa karaokebaarissa

Newyorkilaistaiteilija Robert Longo sanoo, että taiteessa pitää olla henkilökohtaisen ja poliittisen tasapaino

Elias Lahtinen, AAMULEHTI
Sara Hildénin museon seuraava tähti, newyorkilaistaiteilija Robert Longo ylistää Tamperetta – käynyt jopa karaokebaarissa

Newyorkilaistaiteilija Robert Longo asettuu kuvattavaksi Sara Hildénin veistospuiston tuntumaan. Hän nauttii Suomen puhtaudesta ja raikkaudesta. Tummat lasit pysyvät päässä tilanteessa kuin tilanteessa.

Katri Kovasiipi

Tapaan taiteilija Robert Longon Sara Hildénin taidemuseolla perjantaina, kun Tampere toipuu Robbie Williamsin konsertista keskellä Teatterikesän kuhinaa. Teatterikesästä Longo ei ole kuullutkaan, ja Williamsin hän ohittaa omahyväisenä teinipoppina.

– Minusta musiikin, kuten kaiken muunkin luovuuden alueen, täytyy olla jotenkin liitossa humaanisuuden ja oikeudenmukaisuuden kanssa. Katsos, hipit kuuluivat nuoruuteeni, ja aikoinaan soitin myös punk-bändissä.

Longo on käynyt Tampereella noin puoli vuotta sitten suunnittelemassa Sara Hildénin museolle syksyllä tulevaa näyttelyään. Hän on edelleen vaikuttunut.

– Pidän tästä puhtaudesta ja raikkaudesta. Yhtenä iltana olin myös karaokebaarissa. Sielläkin minut otettiin lämpimästi vastaan.

Kuulitko hyvää laulua?

– Kyllä! Ihmiset lauloivat sekä englanniksi että suomeksi, ja oli jännää, miten suomenkieliset laulut olivat paljon tunteellisempia.

Longo on jo parikymmentä vuotta tehnyt valokuvamaisen tarkkoja hiilipiirroksia, jotka ovat kooltaan valtavia, monimetrisiä kanttiinsa. Hän pohtiikin, kuinka piirtämistä on pidetty vähempiarvoisena, luonnosteluna, tai lapsille helppona. Omalla tuotannollaan hän on halunnut nostaa piirtämisen uudelle tasolle.

Robert Longo
Teossarja Men in the cities (1980) liittyi Longon läpimurtoon taiteilijana. Untitled (3 Erics) on hiilipiirros paperille, kooltaan 244 x 457,2 cm.

Teossarja Men in the cities (1980) liittyi Longon läpimurtoon taiteilijana. Untitled (3 Erics) on hiilipiirros paperille, kooltaan 244 x 457,2 cm.

Alun perin Longo oli kuvanveistäjä. Ollessaan vuonna 1999 pienten lasten kanssa kotona lomalla, hän livisti työhuoneelle.

Tuohon aikaan hän piirsi grafiittikynällä, mutta se oli päässyt loppumaan ja kaupat olivat kiinni. Työhuoneelta löytyi pala hiiltä.

– Tuolloin inhosin hiiltä, ajattelin että sillä piirtäminen on sotkuista ja epätarkkaa. Mutta se oli ainoa, mitä minulla oli.

Longo oli noihin aikoihin opettanut yhtä pojistaan surffaamaan. Siihen mennessä häntä oli taiteen tekemisessä kiinnostanut pääasiassa valta. Surffauksessa hänen huomionsa kuitenkin kiinnittyi aaltoihin, niiden uskomattomaan voimaan ja hän lumoutui siitä.

Hiilenpalalla alkoi syntyä valtavankokoinen aalto, hän halusi tutkia yksityiskohtaisesti aaltojen energiaa. Siitä lähtien hiili on ollut Longon työskentelyväline, ja hän on kasvattanut hiilipiirrokset omien sanojensa mukaan jopa naurettaviin mittasuhteisiin.

– Teokseni painavat tolkuttomasti. Valmis työ vahvistetaan alumiinilla.Kehystettynä ja UV-suojatulla lasilla päällystettynä yksi teos voi painaa 600–700 paunaa (keskimäärin 300 kg).

Elias Lahtinen
Robert Longo, 64-vuotias kuvataiteilija, asuu ja työskentelee New Yorkissa.

Robert Longo, 64-vuotias kuvataiteilija, asuu ja työskentelee New Yorkissa.

Taiteilijan työn merkitystä Longo kuvaa suosikkivertauksellaan.

– Muistathan vanhanaikaisen radion, jota viritetään nappulaa pyörittämällä? Samalla tavalla taiteilijan pitää virittää työssään tasapaino henkilökohtaisen ja yhteiskunnallisesti merkityksellisen välille. Jos taide viiraa liikaa joko poliittiseen tai henkilökohtaiseen suuntaan, siitä tulee hevonpaskaa. Taiteen täytyy ilmentää myös toivoa. Kaikki teokseni ovat syntyneet siitä kuvastosta, jota koin 6–13-vuotiaana. Kun kasvat pojasta mieheksi, merkityksellistä ovat väkivalta, urheilu, seksi ja politiikka.

– Kun olin 13-vuotias, naapurin pojan piti lähteä Vietnamin sotaan. Joka ilta perheessäni kiisteltiin Vietnamista: vanhempani olivat konservatiivisia, minä sodanvastainen ja koko ajan hipimpi.

Ronald Reaganin presidenttikausi sai Longon muuttamaan pois Amerikasta. Hän asui Pariisissa vuosia, mutta palasi ystävän kehotuksesta takaisin USA:han.

– Vihasin Reagania. Hän oli ensimmäinen versio Trumpista. Trump on vain paljon vaarallisempi, narsistinen hullu.

Olisiko nyt sitten aika taas muuttaa pois USA:sta?

– Kiinnostava kysymys! Vaimoni on saksalainen ja yksi pojistani asuu perheensä kanssa Saksassa. Toisaalta minulla on juuri nyt aika hyvä elämä. Tuntuu tärkeältä jäädä ja taistella hyvin arvojen puolesta. Amerikalla on potentiaali olla uskomattoman upea maa, nyt siinä on kuitenkin epäonnistuttu.

– Politiikka ja uskonto vaikuttavat taiteeseeni, vaikka en totta puhuen edes haluaisi sitä. Minun on vain pakko tehdä niin.

Kuvataiteilija New Yorkista

Robert Longo, 64-vuotias kuvataiteilija, asuu ja työskentelee New Yorkissa. Työllistää studiollaan useita assistentteja.

Naimisissa saksalaissyntyisen näyttelijän Barbara Sukowan kanssa.

Kolme aikuista poikaa.

Sara Hildénin taidemuseoon koottava näyttely (23.9.2017–14.1.2018) on ensimmäinen Longon yksityisnäyttely Pohjoismaissa.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Tuntematon soul ja blues

    Berliinistä löytyy paikallinen pieni mutta sitäkin tunnelmallisempi Pub, jossa omistaja ystävineen esittää soulia ja bluesia paremmin kuin monikaan ammattilainen. Yleisö elää ”täysillä” mukana. Näitä paikkoja löytyy maailmalta, vaan ei Tampereelta. Pubin maine perustuu paikallisiin suosittelijoihin.
    Tähän Pubiin on helppo poiketa vain kuuntelemaan laatumusiikkia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio