Musiikki

Saara Aallon euroviisumonopoli raivostutti musiikintekijät – Uuden Musiikin Kilpailuun lähetettiin 300 kappaletta, jotka kaikki hylättiin

Yle avasi viime syksynä haun kaikille avoimeen Uuden Musiikin Kilpailuun, mutta kaikki noin 300 hakijabiisiä jäivät jalkoihin, kun Saara Aalto valittiin Suomen euroviisuehdokkaaksi ohi jonon. Lauantaina kansa ja asiantuntijat äänestävät kolmesta Aallon kappaleesta.

Ville Paul Paasimaa
Saara Aallon euroviisumonopoli raivostutti musiikintekijät – Uuden Musiikin Kilpailuun lähetettiin 300 kappaletta, jotka kaikki hylättiin

Yle ei löytänyt Uuden Musiikin Kilpailun 300 hakijan joukosta sopivaa euroviisuedustajaa, joten sellaiseksi kutsuttiin Saara Aalto.

Nea AlanenLännen Media

Suomen musiikintekijät ry ei peittele närkästystään siitä, kuinka Yle päätti kesken Uuden musiikin kilpailun (UMK) hylätä kaikki 300 hakijakappaletta ja nostaa Saara Aallon kilpailun ulkopuolelta suoraan maamme euroviisuehdokkaaksi.

Musiikintekijöiden etujärjestössä on käyty syksystä asti kiivasta keskustelua siitä, että Yle muutti UMK-sääntöjä kesken kilpailun. Yhdistyksen toiminnanjohtajan Aku Toivosen mukaan luottamus kilpailua kohtaan on murentunut.

–Suomalaiset musiikintekijät eivät pysty luottamaan siihen, muuttuvatko pelisäännöt taas ennen kuin kilpailu on edes loppunut seuraavan kerran, kun Yle laittaa UMK:n tai muun vastaavan kilpailun vireille, Toivonen valittelee.

Ensi kertaa yhden artistin show

Viisuvalinta on ensimmäistä kertaa historiassa yhden artistin show. Saara Aalto esittää lauantaina Espoon Metro-areenalla kolme kilpailukappaletta: Monsters, Domino ja Queens. Yle lähettää näytöksen suorana TV1:ssä ja Areenassa.

Yleisö ja asiantuntijat yhdessä päättävät, mikä kolmesta Saara Aallon kappaleesta edustaa Suomea Portugalin viisuhuipennuksessa toukokuussa.

Yle on järjestänyt vuodesta 2012 Uuden Musiikin Kilpailun, jonka avulla on etsitty uutta suomalaista musiikkia ja varteenotettavia ehdokkaita euroviisuihin.

Yle on perustellut Saara Aallon nostamista euroviisuedustajaksi sillä, ettei sopivia ehdokkaita löytynyt syksyn UMK-haussa. Ylen mukaan katsojat ovat toivoneet suuria tähtiä euroviisukilpailuihin ja kilpailulla haluttiin katsoa, olisiko hakijoiden joukossa joku tunnettu artisti.

Saara Aalto (30) sai runsaasti julkisuutta sijoituttuaan syksyllä 2016 toiseksi Britannian X Factor -kisassa. Hän oli jo tätä ennen sijoittunut toiseksi vuoden 2012 Voice of Finland -laulukilpailussa ja vuoden 2011 euroviisukarsinnoissa.

Ylen toiminta herättää vahvoja tunteita

Toivosen mukaan UMK-osallistujien hylkääminen oli Yleltä niin epäreilu teko, että suhtautuminen koko kilpailua kohtaan nostaa varmasti monen muusikon rimaa osallistua ensi kerralla.

–Musiikintekijät ovat vihaisia ja pettyneitä. Ei tämä kenellekään ole ollut ok. He laittoivat omia rahojaan likoon. Ei kilpailuun valmistautuminen ollut pelkkää luovan työn tuskaa ja tuhertamista. Siinä on ollut mukana paljon henkisiä ja taloudellisia panoksia.

Musiikintekijät ovat närkästyneitä, eivätkä mielellään jätä asiaa tähän. Asiasta aiotaan pitää meteliä.

–Toistaiseksi meidän mahdollisuus vaikuttaa asioihin, on nostaa aihetta mahdollisimman isosti julkisuudessa esiin. Katsotaan nyt, voi olla, että teemme tästä Ylen hallintoneuvostolle erillisen kirjeen. Asiasta ei ole tehty mitään päätöksiä vielä, Toivonen mainitsee.

Viisufanit iloitsevat, synkät aatteet on jätetty menneisyyteen

Suomen euroviisuklubi OGAE Finlandin jäsenet, eli viralliset euroviisufanit, ottivat uutisen Aallon yksioikoisesta valinnasta vastaan ensin ihmeissään ja jopa vihaisina, mutta ristiriitaiset tunnelmat muuttuivat pian tyyneksi euroviisujen odotukseksi.

–Aika nopeasti se ihmetys fanien keskuudessa tyyntyi, eikä tullut suurta närkästystä aiheesta. Artisti Saara Aalto on hyvä ja UMK-säännöt vaihtuvat muutenkin joka vuosi, kertoo Suomen euroviisuklubin puheenjohtaja Jaakko Pihkakorpi.

Pihkakorven mukaan Ylen päätös saattaa hieman vesittää UMK:n periaatetta uuden suomalaisen musiikin löytämisestä.

–Ihmettelemme myös edelleen hieman, miksei UMK voi olla vain rehellisesti euroviisukarsinta?

Suomalaiset euroviisufanit odottavat hyväntuulisina tulevia euroviisuja.

–Uskomme, että mikä tahansa Aallon kolmesta kilpailubiiseistä valitaankin, niin finaalipaikka meillä on. Siihen on vahva usko. Pitkästä aikaa kansainvälisten viisufanien keskuudessa on hypetystä myös Suomea kohtaan. Biisit ovat hyviä, showsta tulee hyvä ja eurooppalaisten keskuudessa on tullut paljon positiivista palautetta. Asiat ovat siis hyvällä mallilla, hehkuttaa Pihkakorpi.

Oikaisu 1.3.2018 kello 12.07: Jaakko Pihkakorven nimi korjattu. Aluksi se oli kirjoitettu virheellisesti Pihlakorpi.

Tällainen on UMK 2018

Yleisradion järjestämä Uuden Musiikin Kilpailu on kaikille avoin tyylivapaa laulukilpailu, jossa kilpailukappaleen tulee olla ennen julkaisematon.

Tämän vuoden kilpailuun piti lähettää vaadittavat materiaalit 1.-4.9.2017 välisenä aikana.

Kilpailuun lähetettiin noin 300 laulua. Kaikki osallistujat saivat hylkykirjeen.

Euroviisujen ehdokkaaksi valittiin suoraan Saara Aalto kilpailun ulkopuolelta.

Saara Aallon kolmesta kappaleesta valitaan raadin ja katsojien äänestyksellä paras. Voittanut kappale valikoituu Suomen euroviisukappaleeksi.

Yleisradiolla on oikeus muuttaa kilpailun toteutustapaa, eikä sopivia ehdokkaita Ylen mukaan löytynyt kilpailijoiden joukosta, joten he päätyivät Saara Aaltoon.

Postikortteja ja raateja

Vuosien varrella Suomen euroviisuedustajan valinnassa on nähty monenlaisia käytäntöjä. Euroopan lavoille lähetettävään kappaleeseen ja sen esittäjään ovat päässeet eri tavoin vaikuttamaan niin suuri yleisö, erilaiset raadit kuin Ylen johtokin.

Esimerkiksi vuonna 1965 järjestettiin avoin sävellyskilpailu, johon tuli 111 ehdokasta. Kymmenen parasta valittiin radiosoittoon, ja postikorttiäänestäjät valitsivat kuusi parasta finaaliin.

Finalisteista voittajaa leivottiin esiin kymmenen ympäri Suomea sijoitetun alueraadin sekä myös muiden pohjoismaiden edustajia sisältävän Pohjola-raadin voimin.

Raadit äänestivät ristiin, joten voittajan valinta jäi Yleisradion johdon harteille. Se kallistui Pohjola-raadin suosikin puoleen ja euroviisuihin lähetettiin Viktor Klimenko kappaleella Aurinko laskee länteen.

Kansan suosikki postikorttiäänestyksessä olisi ollut Katri Helenan Minne tuuli kuljettaa.

Lähde: Wikipedia.


Lue myös nämä


Kommentit (29)

  • Nimetön

    Mites, kun nyt julkisuuteen onkin tullut tieto, että Saara Aalto onkin levy yhtiö Warnerin ja YLE kytkykauppa. Eli Saara vaadittiin edustamaan ja YLE maksaa markkinoinnin. Levy yhtiö et ota Saaran kohdalla riskejä.

  • Nimetön

    Suomessa on kokeiltu montaa keinoa, asiantuntijaraadista alkaen, ja tulos on mennyt aina ristiin nk. yleisen mielipiteen kanssa. Viktor Klimenko ja Nightwish tulevat ensimmäisinä mieleen. Toisaalta Suomessa tunnutaan tajuavan, että ei noita kannata ottaa tosissaan. Ei siellä hyvä biisi voi voittaa kaiken politikoinnin keskellä. Tällä hetkellä Suomi voisi voittaa jos Talvisota olisi nyt ja karsinnat olisi pidetty pommisuojassa kuvattuna yhdellä kotivideokameralla. Jos ne 300 hylättyä sävelmää ovat hyviä, niistä kyllä kuullaan, kunhan ensin pääsevät radioiden portinvartijoiden ohi ja kaiken nostalgiamusiikin kerroksen läpi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio