Rouvalin ja Filharmonian dramaattisessa Finlandiassa ei jarruteltu

Konsertti: Tampere Filharmonian itsenäisyyspäivän juhlakonsertin toinen herkku oli hämyisänä soinut Kurkikohtaus.

Jussi Virkkumaa.com
Rouvalin ja Filharmonian dramaattisessa Finlandiassa ei jarruteltu

Santtu-Matias Rouvali johti dramaattisen Finlandian Tampere-talossa.

Harri HautalaAamulehti

Santtu-Matias Rouvalilla on erityinen suhde nuoren Jean Sibeliuksen musiikkiin, kuten ensimmäiseen sinfoniaan ja Finlandiaan.

Niin monta kertaa kuin hän on Finlandiankin jo johtanut, jokainen esitys tuntuu aina yhtä tuoreelta ja yllättävältä.

Ehkä Rouvalin verenkierrossa on juuri Finlandiaan yhteensopiva virtausnopeus. Se saa teoksen sykkimään hänen kanssaan aina täysin poikkeuksellisella teholla ja kuulijaa koskettavalla luontevuudella.

Alun iskuissa oli nyt jopa Beethovenin viidennen sinfonian kuuluisan alun kaltaista jännitettä ja soinnillista selkeyttä, jotka Tampere Filharmonian vaskiosasto toteutti tarkemmin kuin varmaan koskaan aikaisemmin. Kaikki löysyys oli poissa soundista.

Hymnin Rouvali integroi vauhdikkaaseen tulkintaansa tiiviimmin kuin useimmat kapellimestarit. Näin dynaaminen liike pysyi yllä koko ajan, eikä musiikillinen draama herpaantunut hetkeksikään.

Herkkä Kurkikohtaus

Sibeliuksen seitsemäs sinfonia jäi nyt vähän maan pinnalle orkesterin hyvästä soitosta huolimatta. Teos kuulosti enemmän pitkältä sävelrunolta kuin loogisesti kehittyvältä sinfonialta.

Kurkikohtaus puolestaan onnistui erinomaisesti; jousien ja puupuhaltimien luoma hämyinen äänikuva oli samaan aikaan unenomainen ja naturalistinen.

Uuno KlaminSuomenlinnan sijaan olisi mieluusti kuullut jotakin tulevaisuuteen kurkottavaa, mutta toimihan se Finlandian taisteluteeman jatko-osana. Esitys osoitti myös, miten keskinkertainen kappale voi kasvaa, kun soitto on riittävän intensiivistä ja kapellimestari tosissaan.

Iltapäivä päättyi Maamme-lauluun ja Tampere-talon aulan ennennäkemättömään ruuhkaan. Olisiko kahden ison yleisötapahtumien alkamisajat kannattanut porrastaa?

Tampere Filharmonia. Kapellimestari: Santtu-Matias Rouvali.

★★★★

Tampere-talon Iso sali 6.12.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Olinhan siellä minäkin, jälleen kerran kiitos nuorelle, mutta kypsälle kapellimestarille ja loistavalle orkesterille. Teidän hienon yhteistyönne hedelmistä me yleisönä saamme konsertti toisensa jälkeen nauttia. Toivotan voimaa Santtu-Matiakselle jatkaa ja jaksaa täällä ja muualla!

  • Markku Roihu "Magge"

    Olipa iloinen asia, että saamme pitää Sinut Santtu-Matias Tampereella. Sinä lisäät upealla jäljittelemättömällä ammattitaidollasi Tampereen kulttuuritarjontaa. Olen ylpeä Sinusta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio