Rock’n’rollin legenda Chuck Berry on kuollut

JANI HAKALA
Rock’n’rollin legenda Chuck Berry on kuollut
Vesa LaitinenAamulehti, STT, Washington

Yhdysvalloissa rock’n’rollin legenda, muusikko Chuck Berry on kuollut, kertoo poliisi. 90-vuotias laulaja, kitaristi ja lauluntekijä löydettiin kuolleena kotoaan Missourissa lauantaina paikallista aikaa. Tietoa kuolinsyystä ei julkistettu.

Charles ”Chuck” Berry oli rockin varhaisvaiheen keskeinen lauluntekijä. John Lennon sanoi aikanaan, että jos rockille pitäisi keksiä toinen nimi, se olisi Chuck Berry.

Berryn kynästä syntyivät muiden muassa hitit Johnny B. Goode, Maybellene, Roll Over Beethoven ja Rock and Roll Music. Berryä pidetään myös rockin kitarasoolojen kehittäjänä, esimerkiksi Eric Clapton ja Keith Richards ovat nimenneet hänet esikuvakseen.

Berry loi niin ikään laululyriikoissa rockin tärkeitä askelmerkkejä. Hän kirjoitti sanoitukset huolella siten, että myös valkoinen yleisö saattoi ralleihin samaistua. Musiikillisesti Berry yhdisti mustan rhythm & bluesin valkoiseen kantriin.

Lavaesiintyjänä tähti keksi valtikseen kuuluisan ”ankkakävelyn”. Oikukkaasta luonteestaan tunnetun Berryn konserttien taso vaihteli suuresti, loistavasta vaatimattomaan.

Muistoja Helsingistä 20 vuoden takaa

Aamulehti oli paikalla, kun Chuck Berry ja kaksi muuta saman aikakauden rock-legendaa konsertoivat Helsingin Areenalla heinäkuussa vuonna 1997. Näin lehti arvioi Berryn esiintymistä silloin.

Jerry Lee Lewisin, Little Richardin ja Chuck Berryn nelituntinen Rock’n Rollin legendat -konsertti oli kuin suoraan 1970-luvun tv-sarjasta Onnen päivät.

Katsomon etuosassa saattoi vain lievää mielikuvitusta käyttäen nähdä Fonzien, Richien, Ralphin ja Potsien: tukka rasvattuna, purkka huulessa, kellohameiset tytöt kainalossa ja avo-Chevrolet Areenan parkkihallissa.

Kolmen rokkivaarin yhteis-esiintyminen veti Areenaan noin 8 000 katsojaa. Rokkijätkien lisäksi lehtereille mahtui runsaasti myös 1950-luvun nuorisoa.

Yleisö sai, mitä oli tullut hakemaan. Moni toteutti unelmansa ja pääsi jammailemaan supertähtien kanssa lavalle. Muut näyttivät tyytyväisiltä nähdessään idolinsa ilmielävinä ja kuullessaan kokoelman rokin klassikoista. Ja mikä parasta. Vanhat herrat olivat Lewisia lukuun ottamatta mainiossa vedossa...

Trion seniori Chuck Berry, 71, malttoi säilyttää tyylinsä ja kiihdytti vauhtia pikkuhiljaa puoltayötä kohti.

Lopussa harmaan baskerin lippa kääntyi taakse ja yleisö sai huutaa kurkku suorana rokkivaarin laulaessa Johnny Be Goode.

Musiikillisesti Berryn anti oli tasokkain, mutta ilman kahta muuta esiintyjää jotain olisi jäänyt puuttumaan.

Nyt sedät nojasivat toisiinsa ja saivat taas yhden uuden sukupolven haltioihinsa.”

Chuck Berry ilahdutti suomalaisyleisöä vielä vuoden 1997 jälkeenkin, muun muassa Finlandia-talossa vuonna 2007 (kuva).


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Yksi viimeisistä legendoista on siirtynyt taivaalliseen orkesteriin. Kiitos musiikistasi Chuck! Kiitos siitä, mitä teit Rock’n’rollin eteen Mr Johnny B Goode! Tänä yönä ei tule uni silmään. Muistosi elää ikuisesti! Tänä yönä taivas soikoon….

  • Nimetön

    Yö kääntyi suureen suruun…. RIP Chuck! I just wanna hear that rock’n’roll music… Sattuu syvältä. Kiitos musiikistasi Mr Rock’n’roll! You’ll ne our hero forever….

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet