Riiko Sakkinen avaa Euroopan hyytävää todellisuutta Rajat kiinni -näyttelyssä Gösta-museossa

Yksi matkoilla avautuneita tosiasioita oli, että Suomen passilla ei pääse liikkumaan vapaasti edes Schengen-alueella.

STUDIO TOMI AHO
Riiko Sakkinen avaa Euroopan hyytävää todellisuutta Rajat kiinni -näyttelyssä Gösta-museossa

Raja-aitojen ylitse kiipeävät pakolaiset laittavat ruuveja kenkien pohjaan helpottamaan piikkilanka-aidan ylittämistä. Kengät näyttelyyn kerättiin Mänttä-Vilppulan asukkailta. Schengen-maan kansalainen, taiteilija Riiko Sakkinen sai huomata tutkimusmatkoillaan, ettei Suomen passillakaan enää niin vain Schengen-rajoja ylitetty Euroopassa.

Sirkka Iso-Ettala

- Euroopassa on todella paljon raja-aitoja, jotka on rakennettu maahanmuuttoa ja pakolaisia vastaan. Espanjan ja Marokon maarajat Ceutassa ja Melilassa ovat maailman toiseksi linnoitetuimmat Pohjois- ja Etelä-Korean välisen vyöhykkeen jälkeen.

Espanjassa asuva kuvataiteilija Riiko Sakkinen perehtyi pakolaiskriisiin viime vuonna kahdella matkallaan Euroopan rajoilla. Serlachiuksen Gösta-museossa avataan lauantaina tämän vuoden kiinnostavin ja rohkein näyttely Rajat kiinni.

Sakkinen keräsi tutkimusmatkoillaan pakolaisten jättämää aineistoa yhdessä Serlachius-museoiden johtajan Pauli Sivosen kanssa. Niitä on esillä näyttelyssä.

- Jos haluaa ymmärtää, missä ja mitä tapahtuu Euroopassa, pitää etsiytyä Euroopan rajoille. Tämä hypoteesimme romuttui, koska koko syksyn aikana rajoja suljettiin. Pakolaiset ja maahanmuuttajat alkoivat hakeutua isoihin kaupunkeihin. He tajusivat, etteivät pääse mihinkään. Heitä siirrettiin joko väkisin tai he menivät omasta halustaan. Rajatapahtumat siirtyivät keskuksiin, ja missä oli ollut pakolaisleiri, niin siellä oli paljon concertina-lankoja.

Aitoa malagalaista veitsenterillä päällystettyjä lankaa on näyttelyssä. Sitä tilattiin netistä.

- Malagalainen European Security Fencing on yksi nopeimmin kasvavia yrityksiä Euroopassa. Niillä on vaikeus tuottaa niin paljon concertina-piikkilankaa, kun sitä koko ajan laitetaan lisää. Pariisissa näkyi todella paljon sitä ja muita rajoilla käytettäviä turvallisuusvälineitä, Sakkinen sanoo.

STUDIO TOMI AHO
Rajat kiinni -näyttelyssä on isossa roolissa menestystuote, malagalaisen European Security Fencing -yhtiön concertina-piikkilanka, jonka suurta kysyntää firman on tällä hetkellä vaikea tyydyttää.

Rajat kiinni -näyttelyssä on isossa roolissa menestystuote, malagalaisen European Security Fencing -yhtiön concertina-piikkilanka, jonka suurta kysyntää firman on tällä hetkellä vaikea tyydyttää.

Miehet kulkivat pakolaisten jalanjäljissä Euroopan ulkorajoilla Kreikan saaristossa, Balkanin reitillä, Marokossa ja Ranskassa.

- Calais Junglessa oli kaksi tai kolme viikkoa aikaisemmin ollut tuhansien ihmisten leiri. Löysimme täysin lanatun, valtavan kentän. Oli melkein vaikuttavampaa nähdä lanattu kenttä kuin tuhansien ihmisten pakolaisleiri. Sinne oli jäänyt kolme-neljä tuolia, vähän maalattuja graffitteja ja pari pientä ohjejulistetta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Riiko Sakkinen kertoo videolla matkasta pakolaisten jalanjäljissä.

 

Yksi matkoilla avautuneita tosiasioita oli, että Suomen passilla ei pääse liikkumaan vapaasti edes Schengen-alueella.

- Yksi avainkokemus kun mentiin Serbiasta Unkariin, joka on EU- ja Schengen-maa. Asun Schengen-maassa Espanjassa ja olen Schengen-maan kansalainen. Luulin, että Schengen-alueella saavun kotiin, mutta unkarilaisesta rajavirkailijasta asia ei ollut näin. Hän kysyi tarkasti mistä tullaan, mihin mennään, kauanko ollaan ja miksi ollaan menossa. Teki mieli vastata, että kotiin, mutta en uskaltanut.

- Euroopan rajat ovat niin kiinni. Jos joku vaatii rajojen kiinni laittamista, suosittelen, että menee kokeilemaan. Rajat ovat todella kiinni, Sakkinen sanoo.

STUDIO TOMI AHO

Mitä tapahtuu pakolaiskriisissä seuraavaksi?

- Jos Syyriassa hallitus voittaa sodan, silloin islamistit siirtyvät seuraavaan paikkaan. Suurimmat pakolaisreitit Eurooppaan kulkevat nyt Libyasta Italiaan. Jos islamistit ottavat Libyan hallintaansa, joku varmaan rupeaa pommittamaan Libyaa.

- Silloin pakolaisten reitti siirtyy lännemmäksi eli Espanjan suuntaan, koska Balkan on niin kiinni. Paine kohdistuu seuraavaksi Espanjaan, joka on välttynyt tähän mennessä lähes kokonaan pakolaiskriisin vaikutuksilta.

- Euroopassa ei ymmärretä, että ei voi ensin pommittaa maita, ja sanoa sitten, ettei sieltä saa paeta. Jos Eurooppa on järjestämässä työntäviä tekijöitä, on aivan sama kuinka paljon piikkilankaa laitetaan.

Taiteilijana pakolaiskysymys on Sakkiselle ristiriitainen kokemus.

- Taiteilijana iloitsen, että saan hyvää materiaalia. Jos maailmasta joskus tulee täydellinen, jään työttömäksi. Mitä huonommin maailmalla menee, sen paremmin minulla menee taiteilijana.

STUDIO TOMI AHO
Frontekstuuri kommentoi viiltävästi Euroopan Unionin lippua ja Euroopan rajavalvontavirastoa Frontexia.

Frontekstuuri kommentoi viiltävästi Euroopan Unionin lippua ja Euroopan rajavalvontavirastoa Frontexia.

Riiko Sakkinen

Syntynyt 1976 Helsingissä.

Valmistunut Kuvataideakatemiasta 2002.

Asuu Pepinossa,Toledon provinssissa Espanjassa.

Pitänyt kymmeniä yksityisnäyttelyitä ympäri maailmaa.

Ollut mukana sadoissa yhteisnäyttelyissä.

Tällä hetkellä kolme yksityisnäyttelyä: Bury Art Museumissa Manchesterissä, Galerie Forsblomilla Helsingissä (5.2. saakka) ja Serlachius-museo Göstassa Mäntässä.

Teoksia muun muassa Museum of Modern Artin (MoMA), Kiasman, HAMin ja Serlachius-museoiden kokoelmissa.

Sakkisen luoma tyylisuuntaus: turborealismi.

Rajat kiinni -näyttely avoinna Göstassa 4.2.2017–7.1.2018. Talviaikaan avoinna ti–su kello 11–18.


Kommentit (1)

  • Kellaribasisti

    Olisi kiinnostavaa tietää, kannattaako Sakkinen edelleen Bashar al-assadia? Aiemmin hän on avoimesti näin tehnyt. (Esimerkiksi tänään on uutisoitu laajasti Amnestyn julkistamia tietoja, joiden mukaan Syyriassa olisi hirtetty viiden vuoden aikana jopa 13 000 vankia, joita on epäilty hallituksen vastustajiksi).

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio