Renessanssin mestareiden töitä esille ensi kertaa Suomessa – myös Rafaelin teoksia Kansallismuseoon

Renessanssin mestareiden töitä esille ensi kertaa Suomessa – myös Rafaelin teoksia Kansallismuseoon

Lorenzo Lotto: Paimenten kumarrus.

Raili RothAamulehti

Kansallismuseo uudistuu. Museon perusnäyttely uudistetaan, museokaupan viereen tulee oleskelualue ja ohjelmaltaan vaihteleva pop up -näyttelytila. Museo haluaa tulla lähemmäksi kävijöitään ja tarjota ajankohtaisia keskustelunavauksia.

Uudistumista kuvaa myös 23.9. aukeava renessanssi-näyttely. Aikakausi viittaa uudistumiseen ja uudelleensyntymiseen.

Renessanssi. Nyt – Rafaelista Tizianiin -näyttely tuo noin 45 teosta italialaisilta renessanssi-taiteilijoilta Kansallismuseoon. Teokset ovat vuosilta 1500–1600 ja ne ovat ensi kertaa nähtävissä Suomessa. Lisäksi esille tulee aikakauden esinetä Kansallismuseon kokoelmista.

- Näyttely sopii oivallisesti satavuotisjuhlavuotemme päänäyttelyksi, sillä museo elää nyt vahvasti omaa renessanssiaan, sanoo ylijohtaja Elina Anttila.

Näyttelyyn tulee esille töitä yli 20 eri mestarilta. Ensimmäistä kertaa Suomessa voi tutustua esimerkiksi Rafaelin maalauksiin. Rafael ja Tizian kuuluvat Leonardo da Vincin ja Michelangelon ohella italialaisen renessanssimaalauksen suurimpiin nimiin. Näyttelyssä on esillä myös muitten huomattavien taiteilijoiden kuten Lorenzo Lotton, Tintoretton, Girolamo Romaninon ja Giovanni Battista Moronin maalauksia.

Giulio Campi: Mustapukuinen herrasmies.

Giulio Campi: Mustapukuinen herrasmies.

Renessanssiaika oli keskiajan ja uuden ajan taitekohdassa 1300-luvulta 1500-luvun loppuun. Ihmisten ajattelutapa, kulttuuri, tiede ja taide muuttuivat. Renessanssi näkyi maalaustaiteessa realistisempana ihmisvartalon ja tilan käsittelynä sekä uudenlaisina kuva-aiheina. Uskonnollisten aiheiden rinnalle nousivat maalliset aiheet, kuten kohtaukset antiikin maailmasta, maisemat ja muotokuvat.

- Laajennamme renessanssin käsittelyä kuvataiteen lisäksi myös aikakauden ihmiskuvaan, yhteiskuntaan, arkkitehtuuriin ja tieteeseen. Luomme sillan ja kiinnekohtia aikakaudesta myös tähän päivään, sanoo ylijohtaja Anttila.

Näyttelyn maalaukset ovat pääosin Pinacoteca Museo Tosio Martinengosta Bresciasta.

Renessanssi. Nyt – Rafaelista Tizianiin 23.9.2016 - 15.1.2017.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio