Harri Hautala Tässä taitaa olla yksi 1900-luvun suurista suomalaisista rakkaustarinoista.

Toimittaja Maarit Tyrkkö paljastaa liki 600-sivuisen muistelmakirjansa vuolaassa materiaalivirrassa lopullisesti sen monien aavistaman salaisuuden: hän ja presidentti Urho Kekkonen rakastivat toisiaan.

Kekkonen enemmän ja hullaantuneemmin, Tyrkkö naiivisti ja hieman ihmetellen.

Valtiollinenkin historia on vahvasti kuviossa mukana. Ilman 47 vuotta nuoremman luottoihmisen tukea Kekkonen ei ehkä olisi koskaan selviytynyt yhtä pitkään raskaan työnsä paineista 1970-luvun kotimaisen ja kansainvälisen politiikan myrskyissä.

Presidentin korkeasta iästä johtuen suhteessa oli kyse ennen kaikkea molemminpuolisesta hellyydestä ja huolenpidosta.

Alussa Kekkonen nautti saadessaan uskoutua nuorelle ja viehättävälle naiselle, joka puolestaan avasi sydämensä isälliselle voimahahmolle.

Lopussa Kekkosen tarmon hiljalleen ehtyessä ja aivoverisuonten kalkkiutumisen aiheuttamien muistovaurioiden pahentuessa Tyrköstä tuli presidentille eräänlainen rakastava äitihahmo.

Äidillisesti Tyrkkö peitteli vanhan Kekkosen päivä- ja yöunille, leikkasi varpaankynnet ja katseli kun presidentti pesi hampaansa.

Aikamoista valtiomieshistoriaa! Tätä ei Juhani Suomen Kekkos-kirjoissa kerrota.

Suora puhelinyhteys

Edellisessä muistelmakirjassaan Tyttö ja nauhuri (WSOY, 2014) Maarit Tyrkkö kuvasi uransa alkuvaiheita ja tutustumista Kekkoseen.

Uutuuskirjassa hän kertoo vuosista 1976-81 eli Etyk-kokouksen sankarillisten päivien jälkeisestä ajasta presidentin sairastumiseen ja eroon asti.

Tyrkkö pääsi presidentin läheisimpään sisäpiiriin, joka kävi yhdessä hiihtämässä, kalastamassa tai muuten vain nauttimasta toistensa seurasta.

Kun Kekkonen oli töissään kiireinen, hän soitteli Tyrkölle aina ehtiessään. Lopulta Kekkosen virka-asunnon erikoispuhelimeen asennettiin Tyrkön kotinumeroon johtava T-painike.

Kirjassa tutustutaan myös presidentin yksityisiin pakopaikkoihin, joista tärkein oli Rikhard ja Aimi Sotamaan koti Laukaassa. Siellä Kekkonen pystyi rentoutumaan parhaiten.

Toinen leposatama oli kauppaneuvos Kalle Kaiharin huvila Tampereen lähellä.

AP Wirephoto
Urho Kekkonen tapasi vuonna 1975 Neuvostoliiton ykkösmiehen Leonid Brezhnevin. Myöhemmin Kekkonen luonnehti Brezhnevin persoonaa Maarit Tyrkölle etäiseksi.

Urho Kekkonen tapasi vuonna 1975 Neuvostoliiton ykkösmiehen Leonid Brezhnevin. Myöhemmin Kekkonen luonnehti Brezhnevin persoonaa Maarit Tyrkölle etäiseksi.

Toimittajakin hyötyi

Maarit Tyrkkö oli varmasti Suomessa 1970-luvun kadehdituin toimittaja, joka kiistatta hyötyi urallaan presidentin läheisyydestä. Hän ei myöskään mitenkään jäävännyt itseään, kun lehdet kyselivät häntä haastattelemaan Kekkosta.

Jokainen päätoimittaja tiesi, että kun haastattelupyyntöön liittyi toimittajana Maarit Tyrkkö, lupa heltisi lähes poikkeuksetta.

Nykyään sellainen suhde ei mediassa toimittajan ja vallanpitäjän välillä enää olisi mahdollinen. Kai?

Nauhuri verhon takana

Tyrkön muistelmien lähdepohja on vankka. Hän piti päiväkirjaa yhteisistä puhelinkeskusteluista, joita päivittäin saattoi olla useitakin. Hän myös nauhoitti Kekkosen ja tämän lähipiirin muisteluksia sillä tarkoituksella, että hän voisi jossain vaiheessa avustaa Kekkosta presidentin omien muistelmien teossa.

Asema Kekkosen luottotoimittajana merkitsi sitä, että Kekkonen luovutti Tyrkölle omia muistiinpanojaan, kirjeitään, päiväkirjojaan ja muuta hyvin henkilökohtaista materiaalia.

Osa Tyrkön saamasta aineistosta oli sellaista, joka tänä päivänä varmasti luokiteltaisiin salaiseksi.

Tyrkkö jopa sai laittaa nauhurinsa verhon taakse, kun Kekkonen kävi Tamminiemessä hallitusneuvotteluja eri puolueiden edustajien kanssa. Oliko se edes laillista?

Kaiken huippuna oli se, että Tyrkkö asui joitakin aikoja Kekkosen omistamassa asunnossa, ja kun Tyrkkö päätti ostaa oman asunnon, Kekkonen tarjosi lainaa.

Ja samaan aikaan Tyrkkö kirjoitti Kekkosesta lehtijuttuja!

Maarit Tyrkön arkisto
Toimittaja Maarit Tyrkkö ja presidentti Urho Kekkonen

Toimittaja Maarit Tyrkkö ja presidentti Urho Kekkonen

Hankala Hallama

Ongelmia suhteeseen aiheutui ikä- ja valta-aseman erojen lisäksi myös esimerkiksi siitä, että Tyrkkö kiilasi presidentin edellisen rakastetun Anita Hallaman paikalle.

Korskea suurlähettilään puoliso ei suostunut hellittämään otettaan Kekkosesta, eikä presidentti osannut katkaista hankalaksi käynyttä suhdetta.

Aika raskaslukuisen kirjan loppu on surullista luettavaa, kun Kekkonen asteittain menettää otteensa todellisuuteen.

Viimeiset tapaamiset syksyllä 1981 ovat herkkiä. Viimeistä kiitoksen sanaa Kekkonen tuskin enää tajuaa.

IL ARKISTO
Kiusankappale: suurlähettiläs Jaakko Hallaman puoliso Anita Hallama ei tahtonut millään päästää irti Kekkosesta. Lopulta Hallaman olemassaolo alkoi ahdistaa Kekkosta.

Kiusankappale: suurlähettiläs Jaakko Hallaman puoliso Anita Hallama ei tahtonut millään päästää irti Kekkosesta. Lopulta Hallaman olemassaolo alkoi ahdistaa Kekkosta.

Maarit Tyrkkö: Presidenttija toimittaja.

HHHH 591 sivua. WSOY 2016.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • kaarbit

    Katsoin vasta tänään dokumentin Kekkosesta, jossa tämä Maarit Tyrkkö(y) oli aika hyvin esille ja sen takia koko dokumentti menetti mielenkiintonsa.
    Naiset aina ihmettelevät, miksi meitä ei oteta tosissaan, mutta jos olemme tällaisia että kirjoittelemme kaikki elämämme tapahtumat julkisuuteen niin ???
    En sitä sano ettei miehet tekisi väärin joissakin tapauksissa, mutta kuten tässä ja muissa Tyrkön(y) jutuissa olen ymmärtänyt, ettei näin olisi käynyt.

  • Onhan se...

    Kekkonenkin ollut asika surkea tapaus noin mieheksi ja ikävä aikakausi hänen diktatuuriaikansa. Ja vieläkin häntä haikaillaan takaisin kuin Stalinia ikään. Voi voi. Tyrkkö taas lie ollut joku pappakompleksinen nuori nainen, niitä on sellaisia ja se siitä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio