Rajaton-yhtye on herkistänyt kansaa jo 20 vuotta, mutta konsertista uupui sydämen vievä veto

Ville Juurikkala
Rajaton-yhtye on herkistänyt kansaa jo 20 vuotta, mutta konsertista uupui sydämen vievä veto

Rajaton-lauluyhtyeen konsertissa Tampereella muisteltiin yhtyeen 20 vuotta kestänyttä taivalta hittibiisien kautta.

Jussi Niemi

20-vuotta eikä suotta, voisi todeta tuon etapin saavuttaneesta Rajattomasta.

Pakkahuone oli tupaten täynnä innokkaita faneja ja ilmassa aitoa juhlantuntua, kun suomalaisten a cappella -ryhmien kuningas ja pioneeri tarjoili kaksi settiä uutta ja vanhaa materiaalia menestyksekkäältä uraltaan.

Erityisesti odotin ensimmäistä puoliaikaa, jolla Rajaton esiintyi poikkeuksellisesti säestettynä big band -suosikkeihini lukeutuvan UMOn kanssa.

Niinhän siinä taas kävi, että lopulta innostuin laulusextetin omasta kavalkadista enemmän.

Vika ei ollut missään nimessä väkeviä sooloja ja herkkää säestystä tarjonneessa, Kirmo Lintisen johtamassa UMOssa eikä Rajattomassakaan, vaan siinä, että Anna-Mari Kähärän eri tekijöiden teksteihin tekemät sävelmät operoivat vähän liikaa samalla akselilla.

Dynamiikkaa löytyi kyllä laulusta, soitosta ja kappaleiden sisältäkin. Jäin kaipaamaan silti kaipaamaan jotain tosissaan sydäntä raastavaa vetoa.

Massasta erottuivat sähäkimmät numerot: kansanrunoon tehty rytmisesti ja äänenkäytöllään melkein afro/teknomaisesti liikehtinyt Akat sanoo ja varsinkin päätösnumero, Anna-Leena Härkösen Vääränlainen mies.

Tunnelmasta ja ajasta toiseen loikkineessa kakkossetissä keskityttiin enemmän sooloiluun, kun sopraanot Essi Vuorela ja Virpi Moskari, altto Soila Sariola, tenori Hannu Lepola, baritoni Ahti Paunu ja usein nimikkosoitintaan kirjaimellisesti simuloinut basso Jussi Chydenius toimivat kukin vuorollaan solisteina.

Alkajaisiksi Paratiisi sekä Romanssi toimivat kuten Suomen kansan lempipiiseiltä voi odottaakin, mutta kliimaksi tuli silti Queenin todella mehevästi tulkitussa Don’t Stop Me Now’ssa, jossa yleisö kerrankin lauloi ja löi käsillä tahtia aivan nappiin, siis tahdin äärimmäiseen perälautaan, mikä antoi niin bändille kuin tunnelmallekin huiman potkun.

Tulevan levyn kappaleista brasilialaishenkisellä hyräilyllä alkanut Muuttolintu jäi herkällä kauneudellaan mieleen. Voulez-vous vietiin hienosti Abban alkuperäistä pidemmälle.

Rajaton&UMO…★★★

Tampereen Sävel, Pakkahuone…10.6.2017


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio