Tampere

Rahavaikeuksissa painiva kehitysvammaisten teatteri La Strada ei anna periksi: "Toiminta olisi loppunut, ellen olisi ottanut henkilökohtaista lainaa niin paljon, että olen lirissä"

Emil Bobyrev
Rahavaikeuksissa painiva kehitysvammaisten teatteri La Strada ei anna periksi: "Toiminta olisi loppunut, ellen olisi ottanut henkilökohtaista lainaa niin paljon, että olen lirissä"

Anu Panula vetää La Stradaa intohimolla jo yhdeksättä vuotta.

Matti KuuselaAamulehti

"Tie mittaamaton mun edessäin on, tie elämän halki vie, tie murheita tuo, myös riemuja suo..."

Näin kulkee Fellinin elokuvan La Strada tunnuslaulu. Paljon osuvammin sanat eivät voisi matkata tähänkään hetkeen pakkaspilvilselle Pirkankadulle Tampereelle.

–Tällainen on tie kehitysvammaisten ihmisten kanssa: aina mittaamaton. Koskaan ei voi tietää, mitä on odottamassa, sanoo Suomen ainoan kehitysvammaisten teatterin taiteellinen johtaja, ohjaaja ja koreografi Anu Panula.

Emil Bobyrev
Titta Sillman, Markus Pienluoma, Mari Heinilä ja Kalle Bister kutsuvat kaikki ensi-iltaan 4. helmikuuta Pirkankadulle.

Titta Sillman, Markus Pienluoma, Mari Heinilä ja Kalle Bister kutsuvat kaikki ensi-iltaan 4. helmikuuta Pirkankadulle.

Ei helppo tie

Panula perusti La Stradan kahdeksan ja puoli vuotta sitten. Onko elokuvan mukaan nimensä saaneen teatterin tie ollut sellainen kuin hän kuvitteli?

–Ei todellakaan! Tie ei ole ollut helppo eikä suora. Eihän kukaan silloin uskonut, että kehitysvammateatteri voisi toimia. Mutta se on yhä elossa, kaikista vaikeuksista huolimatta, hamaan loppuun asti, Panula vakuuttaa.

Istumme entisen elokuvateatteri Pirkan katsomossa ja odottelemme Mika Waltarin Gabriel, tule takaisin -näytelmän harjoitusten alkamista.

Vuokra 3 000 euroa kuukaudessa

Samalla ihailemme karun kauniita seiniä ja näyttämöä.

–Tämä on sikahieno! Homevaurion takana kaikki piti purkaa. Ja minä sain päättää, millainen teatterista tulee, Panula sanoo.

Teatteri on vaikuttava, mutta niin on vuokrakin.

–Maksamme tästä 3 000 euroa kuukaudessa. Ja kun kaupungin avustus on 1 500 euroa vuodessa, turhan paljon jää lipputulojen varaan, Panula huokaa.

Katso videolta kehitysvammaisten nuorten koskettava vetoomus: "Pelastakaa teatterimme"

 

–Meillä käy esityksiä katsomassa keskimäärin 40 ihmistä. Se on aivan liian vähän. Jostain syystä ihmiset taitavat edelleen pelätä kehitysvammaisten teatteria, miettii Panula.

–Toisaalta meillä ei ole varaa mainostaa, vain joitakin lennäkkejä pystymme painamaan. Ihmiset eivät edes tiedä esityksistämme.

Tamperetta pidetään sentään teatterikaupunkina. Siihen nähden 1 500 euroa vuodessa tuntuu ihmeen pieneltä summalta.

–Älä muuta sano! Tiedän, että esimerkiksi Malmössa vastaava teatteri toimii aivan toisenlaisissa olosuhteissa. Emme me kauheita vaadi, jos saisimme sen verran, että voisimme maksaa vuokran, Panula toivoo.

Missä sponsorit?

Entä sponsorit? Luulisi, että näin hieno ja tärkeä toiminta houkuttelee tukijoita ja yhteistyökumppaneita?

Anu Panula hymyilee sarkastisesti.

–Ei tosiaan houkuttelee. Meillä ei ole ketään. Toiminta olisi loppunut, ellen olisi ottanut henkilökohtaista lainaa.

Emil Bobyrev
Lavasteet alkavat olla valmiina. Vielä kun saataisiin katsomo täyteen, kaikki olisi hyvin.

Lavasteet alkavat olla valmiina. Vielä kun saataisiin katsomo täyteen, kaikki olisi hyvin.

Paljonko otit?

–En kerro. Niin paljon, että olen lirissä.

Anu Panula ei saa palkkaa. Musiikin säveltävät hänen isänsä Jorma Panula ja veljensä Sami Panula. Ilmaiseksi.

Enkeleitä löytyy yhä

Samaa pätee kaikkiin mukana oleviin tilintarkastajia myöten.

–Meille tipahtelee aina välillä enkeleitä. Kuten viimeksi Päivi Kovanen, joka hoitaa muun muassa meidän adressikeräystä.

Niin, netistä löytyy "vetoomus Kehitysvammaisteatteri La Stradan toiminnan jatkumisen tukemiseksi".

–Sen on allekirjoittanut nyt 862 ihmistä. Jos pääsisimme tuhanteen, se voisi jo vaikuttaa kaupungin meille antamaan tukeen, Panula uskoo.

Miksi juuri Waltari?

Näyttelijät saapuvat, kohta päästään harjoittelemaan Waltarin "sydämetöntä komediaa".

Miksi juuri tämä näytelmä?

Gabrielissa mieshujiari käyttää häikäilemättä hyväkseen naisia. Meillä taas käytetään edelleen hyväksi kehitysvammaisia ihmisiä, etenkin työelämässä. Tämän haluan esityksellä näyttää, Panula sanoo.

Harjoitus aloitetaan tangolla, tietysti.

–Jokaisessa jutussamme musiikki on vahvasti läsnä. Se innostaa ja vapauttaa. Meininki alkaa aina poljennosta.

–Meillä kaikki saavat vapaasti rellestää, jokainen saa olla oma itsensä. Ja kun ensi-ilta koittaa, kaikki muu unohtuu. Sen hetken takia jaksaa kaikki vaikeudet.

Herkkää ja kaunista

Kokonaisuutta rytmittää Sami Panulan sovittama musiikki, jonka toteutuksen ryhmä hoitaa hienosti yhteistyönä. (AL 24.5.2011 Laulu Tulipunaisesta kukasta)

Tamperelaisen Kehitysvammaisteatteri La Stradan Juhannusyön unesta huomaa heti, että Shakespearen tekstiin on puhallettu ainutlaatuinen vire. Tulkinta on rehellinen, kaunis, herkkä ja valoisa. (AL 19.3.2013 Juhannusyön uni)

Keskustelu Tampereen teatterikevään komeimmasta yksittäisestä kohtauksesta voidaan lopettaa tähän. Sellainen nähtiin ja kuultiin torstaina Kehitysvammaisteatteri La Stradassa (AL 6.2.2016 )

Seuraava ensi-ilta Gabriel, Tule Takaisin 4. helmikuuta kello 15. Entinen elokuvateatteri Pirkka, Pirkakantu 16.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Tämä joukko todella tarvitsee tukea toimintaansa. He ovat aivan mahtavia ja tekevät esityksensä täydellä sydämellä. Olen käynyt nyt vuoden sisällä kahdessä heidän konsertissaa ja voin sanoa että olen rakastunut tähän porukaan. Aion käydä myös katsomassa tulevan esityksen ja suosittelen muitakin katsomaan sitä. Olen myös päättänyt ryhtyä heidän tukijäsenekseen jonka vuosimaksu on asiaa ajatellen pieni mutta tarpeellinen.

  • Nimetön

    Tänne pitäisi saada lisää rahaa eikä puoluetukiin!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio