Kirjat

Punaisten naisten tekoja väritettiin puolin ja toisin – Tampereelta löytyy jopa keksitty taistelu

Luokkasotakirjallisuudessa, lehdissä ja kansanperinteessä on kerrottu tarinoita vuoden 1918 taisteluista, joita ei historiantutkija Tuomas Hopun mukaan ole edes käyty. Muun muassa taistelusta Tampereen Onkimäessä ei ole löytynyt historiallisia todisteita.

Nea Ilmevalta/Arkisto
Punaisten naisten tekoja väritettiin puolin ja toisin – Tampereelta löytyy jopa keksitty taistelu

Filosofian tohtori Tuomas Hoppu on toiminut asiantuntijana myös Vapriikin 1918-näyttelyssä. Useita aihetta käsitteleviä kirjoja julkaissut Hoppu oli Tiina Lintusen vastaväittäjä tämän väitöskirjatyössä.

Nina LehtinenAamulehti

Historiantutkija Tuomas Hoppu antaa kirjassaan Sisällissodan naiskaartit – suomalaisnaiset aseissa 1918 (Gummerus, 2017) kokonaiskuvan sisällissodan aseellisista naisjoukoista valtakunnallisesti. Teos täydentää Hopun vuonna 2008 ilmestynyttä historiantutkimusta Tampereen naiskaartit – myytit ja todellisuus.

Kirjan mukaan Suomen sisällissodassa 2 600 naista tarttui aseisiin. Muutamat taistelivat valkoisten puolella. Punaisista 1 100 tuomittiin valtionrikosoikeudessa ja yhtä moni jäi tuomitsematta. Teloitettuja oli 270 ja sodassa kaatuneita 60.

Kaiken kaikkiaan valtionrikosoikeudessa syytettynä oli kuitenkin hurja määrä naisia: 5 533.

Olematon taistelu Onkimäessä

Aseellisten naisten roolia sisällissodassa väritettiin heti ja vielä vuosikymmeniä sodan jälkeen puolin ja toisin.

Esimerkiksi noin 50-henkisen Pispalan naispunakaartin toiminta oli Hopun mukaan käytännössä vartiointitehtäviä siitäkin huolimatta, että myös Kansan Lehti korosti heti tuoreeltaan Pispalan naisten urhoollisuutta 50 valkoista kaataneessa Epilän taistelussa:

”Jokaiseen lahtarien tekemään hyökkäysyritykseen vastasivat meidän naissoturit kivääri- ja kuularuiskutulella.”, kirjoitti Kansan Lehti 28.3.1918.

Hoppu pitää kirjoitusta liioitteluna. Näkemystään hän perustelee sillä, että Tampereella ei kaatunut yhtäkään Pispalan naiskaartilaista ja haavoittuneitakin oli ainoastaan yksi. Vielä 1970-luvulla tehdyssä haastattelussa entinen Pispalan naispunakaartilainen ei muistanut naisten edes osallistuneen koko taisteluihin.

Tuomas Hoppu kumoaa myytiksi myös luokkasotakirjallisuuden ja kansantarinoiden väitteen, jonka mukaan Pispalan, Tampereen ja Maarian naiskaartit olisivat ratkaisseet Onkimäen taistelut Tampereella. Hopun mukaan tällaisia legendaarisia ja perimätiedossa mainittuja Onkimäen taisteluja ei koskaan edes käyty.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio