"Presidentti on siitin, joka hedelmöittää maan" – M.A. Nummisen Underground Orchestra tietää mistä laulaa

Suomalaisen erikoismusiikin supebändi Underground Rock Orchesta heräsi taas henkiin. Päätösvalta, Suuharja, Dägä dägä ja muut kummallisuusklassikot kuullaan Tampere-talossa.

Mitro Aleksi Härkönen
"Presidentti on siitin, joka hedelmöittää maan" – M.A. Nummisen Underground Orchestra tietää mistä laulaa

Undergroundin pyörteissä (kello yhdeksästä) M. A. Numminen, Pave Maijanen, Pedro Hietanen ja Jukka Orma.

Antti LähdeAamulehti

"Isi, mitä oli punk?" Helppo kysymys. "Isi, mitä oli underground?" Paljon vaikeampaa.

Underground oli – vaikkapa – ideologiakimppu, joka syntyi, kun erilaiset 1960-luvun vastakulttuurit ja valtavirran ulkopuoliset liikehdinnät muhjoutuivat ameebamaisesti yhteen.

Undergroundia ei voi oikein selittää: jos sitä ei intuitiivisesti ymmärrä, sitä ei ymmärrä.

Kaikki alkoi Vanhalta

Suomalaisen underground-musiikin lähtölaukauksena pidetään The Sperm -yhtyeen konserttia Vanhalla ylioppilastalolla joulukuussa 1967. Alkulimassa kupli myös M.A. Numminen, niin The Orgiastic Nalle Puh Big Bandin, Sähkökvartetin kuin Suomen Talvisota 1939–1940:n takapiruna.

Underground Rock Orchestra syntyi vasta myöhemmin, 1980-luvun alussa, kun Numminen jälleen kaipasi maan alle. Tampere-talon lauantaisessa konsertissa bändin kokoonpanon täydentävät Pedro Hietanen, Pave Maijanen, Jukka Orma, Antero Jakoila ja Sami Kuoppamäki.

Underground Rock Orchestran musiikki on jälleen ajankohtaista – kiusallisellakin tavalla. Täsmennettäköön siis, ettei bändin ainokaisen eli Suomi Nyt(t) -albumin (1993) avauskappale Päätösvalta kerro presidenttiparimme maanantaisesta ilouutisesta...

"Presidentti on siitin / joka hedelmöittää maan / Ja hallitus on emätin / joka sykkii / joka sykkii / Eduskunta on se vaseliini / joka kaiken voitelee."

Maanalainen ilta

Mitä: M.A Nummisen Underground Rock Orchestran konsertti sekä teemaan sopivia lyhytelokuvia ja musiikkivideoita.

Missä: Tampere-talo la 14.10. klo 19. Liput 29/24 euroa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio