Poni ja Puluboi lennähtävät televisioon – Kirjailija paljastaa, miksi kaikki eivät pidä Puluboista

Puluboin ja Ponin Juujuutuubin käsikirjoittajan Veera Salmen mukaan TV2:lla nähtävässä sarjassa pidetään hauskaa ja leikitään. Ensimmäinen jakso nähdään sunnuntaina 13. elokuuta.

Yle Kuvapalvelu
Poni ja Puluboi lennähtävät televisioon – Kirjailija paljastaa, miksi kaikki eivät pidä Puluboista

Ensimmäisessä Juujuutuubissa Puluboi ja Poni ehtivät pullahommiinkin.

Tiina VuorimäkiAamuelhti

– Kaikessa tekemisessäni tärkeää on, että lasta kunnioitetaan. Vaikka välillä menee överiksi, hölmöillään ja tehdään tyhmiäkin juttuja, koskaan ei naureta lasten kustannuksella, sanoo kirjailija ja käsikirjoittaja Veera Salmi.

Salmen ja Jani Karvisen käsikirjoittama Puluboin ja Ponin Juujuutuubi -sarja nähdään TV2:lla sunnuntaiaamuisin. Karvinen näyttelee myös Puluboin roolin.

Karvinen sanoo, että on erityisen hienoa olla mukana tekemässä käsikirjoitusta, koska tiesi sen, että saa näytellä kaikki hienot repliikit joita syntyi.

– Näyttelijän unelma, saa olla vaikuttamassa siihen mitä sanoo, sanoo Karvinen.

Ponin roolissa on Aura Pentti.

Tarvittiin kakkaileva päähenkilö

Puluboin ja Ponin formaatti on kehitetty päiväkodissa. Veera Salmi oli vuonna 2010 töissä päiväkodissa ja luki esikouluikäisille lapsille kirjaa Fedja-setä, kissa ja koira. Lapset pitivät kirjaa tylsänä. Salmi kysyi, millainen kirja kiinnostaisi? Lapset antoivat kolme toivetta. Ensiksikin kirjassa pitää olla joku kakkaukkeli, koska kakka on hauskaa. Toiseksi mainostaukoja pitää olla, koska muuten aika käy pitkäksi. Kolmanneksi alussa pitää olla surullinen lapsi, joka on lopussa iloinen lapsi.

– Puluboin ja Ponin formaatti oli valmis, toteaa Salmi.

Kakkaukkeli-ehto johti myös Puluboin syntymiseen. Salmi etsiskeli ”kakkailevaa päähenkilöä”, joka liikkuisi kaupunkikeskustassa.

– Yhtenä aurinkoisena päivänä menin torikahville. Pulu tuli kerjäämään valtavaa pullaani, enkä malttanut olla antamatta sille maistiaista. Meistä tuli heti sydänystävät, pulu seuraili minua aikansa, kun asioin torilla. Tiemme erosivat, mutta pulu jäi mieleeni. Illalla kotona pulu alkoi puhua mielikuvituksessani, tiesin heti että kirjani toinen päähenkilö oli löytynyt, kertoo Salmi.

Salmi ja Karvinen ovat molemmat iloisia, että Suomessa lapsille tehdään kotimaista ohjelmaa.

– Suomalaiset lapset ovat etuoikeutettuja, heidän ei tarvitse kasvaa sotaa ja taistelua pursuavien sarjojen maailmassa. Vähän isompien lasten uskottava, kotimainen tv-kulttuuri on puutteellinen, sanoo Salmi.

Dorit Salutskij
Veera Salmi on käsikirjoittanut TV2:lla alkavan Puluboi ja Poni -sarjan yhdessä Jani Karvisen kanssa.

Veera Salmi on käsikirjoittanut TV2:lla alkavan Puluboi ja Poni -sarjan yhdessä Jani Karvisen kanssa.

Jotkut inhoavat Puluboita ja Ponia

Veera Salmi kertoo saaneensa Puloboi ja Poni -kirjoista paljon palautetta, pääsääntöisesti innostunutta.

–Lapset innostuvat yleensä viimeistään siinä vaiheessa, kun kouluvierailulla alan lukea heille Puluboin osuuksia tai mainoskatkoja kirjoista, sanoo Salmi.

–Jotkut, yleensä vanhemmat, yksinkertaisesti inhoavat kirjoja, koska niissä on vähän kakkajuttuja, kertoo Salmi.

Mainokset mukana lasten toiveesta

Mainoskatkot kirjassa olivat jo päiväkotilasten toivoma ominaisuus. Siksi Puluboi rakastaa mainostamista ja tv-sarjan ensimmäisessä jaksossa pyöritetetään ostoskanavaa.

Lisäksi mainoksia näkyy kaikkialla.

– Jostakin syystä lapset ovat mieltyneitä katsomaan mainoksia, sanoo Salmi.

Näistä syistä kaikissa Puluboin ja Ponin jaksoissa, kaikissa kirjoissa, teatteriesityksessä ja tulevassa elokuvassa mainostaminen on mukana.

Käsikirjoittaja paljastaa salaisuuden

Televisiossa nähtävän Puluboi ja Poni -sarjan lähtökohtana oli lapsen mielikuvitus ja leikki. Karvinen paljastaa, että käytännössä käsikirjoittaminen eteni niin, että minä ja Veera ideoimme, mitä voisi jaksoissa tapahtua, ja Veera sitten kasasi ja hioi valmiin lopputuloksen.

– Olen halunnut pitää sen vähän salassa, mutta paljastan nyt kuitenkin sen mahdollisuuden, ettei Puluboita välttämättä ole Ponille edes olemassa. Näin ollen käy ymmärrettävämmäksi se, että Poni leikkii mielikuvitusleikkejä. Hän on multilahjakas mielikuvittelemaan ja leikkiessään onnellinen, mikään ei ole rajana, kaikki on mahdollista, jos vain rohkenee kuvitella, paljastaa Salmi.

Puluboin ja Ponin Juujuutuubissa ei nyt käsitellä vaikeita tunteita, tarkoitus on leikkiä ja pitää hauskaa.

– Erityisen hienoa tulevassa sarjassa on sellainen tietty anarkia: tehdään asioita vähän toisella tavalla, ei niin sääntöjen mukaan, mainitsee Karvinen.

Sääntöjen mukaan ei aina mene muutenkaan.

– Veera ei pahastu, jos keksin kuvaustilanteessa jonkun hauskan jutun, joka ei aivan mene alkuperäisen käsikirjoituksen mukaan, kertoo Jani Karvinen.

Puluboin ja Ponin Juujuutuubi, TV2 su 13.8. klo 8.50

TV2 su 13.8. klo 8.50

Kuusi jaksoa

Käsikirjoitus: Veera Salmi ja Jani Karvinen

Rooleissa: Jani Karvinen ja Aura Pentti

Ensimmäinen Puluboi ja Poni -kirja ilmestyi vuonna 2012

Puluboi ja Poni asuvat Helsingin Hakaniemessä

Puluboi on pulu ja Poni on Mai-tyttö, joka kutsuu itseään Poniksi


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio