Kirjat

Pertti Lassila sukeltaa kolmen naisen pään sisään – Nainen miettii, miltä tuntuu olla mies, jonka elin on kuin eläin

Kirja-arvio: Kirjallisuudentutkija Pertti Lassilan kolmas romaani on kuin nostalginen kesäpäivä menneisyydestä. Kirjassa tapahtuu paljon, mutta lukiessa ei tunnu siltä. Päähenkilöiden päänsisäisessä maailmassa on myllerryksistä huolimatta paljon hiljaista rauhaa.

Liisa Takala / Teos
Pertti Lassila sukeltaa kolmen naisen pään sisään – Nainen miettii, miltä tuntuu olla mies, jonka elin on kuin eläin

Pertti Lassilan kolmas romaani kertoo Hangosta ja kaupungin kesistä, mutta samalla myös elämästä.

Tiina VuorimäkiAamulehti

Toivottavasti onnistuneen kesäloman jälkeen on palattu arkiseen syksyyn. Olo on ehkä hieman haikea. Pertti Lassilan teos Kesän kerran mentyä, on mitä mainioin kirja luettavaksi pimentyvässä illassa lämpimän peiton alla.

Tunnelma on yhdistelmä haikeutta ja arkista realismia. Kirjassa on mennyt muutakin kuin kesä. Vuodenkiertohan on ikivanha symboli elämälle.

Kirjailija saa arkiseen kuvaukseen syvyyttä: ikään kuin kirjaimien takaa avautuisi toinen todellisuus, sumun takana oleva aava meri.

Hangon kesä on rakkauden aikaa

Päähenkilöt asuvat Hangossa, kaupungin kesä on kuin paratiisi, joka aina menetetään. Aino ja Elsa ovat siskoksia ja Taimi on Elsan tytär. Heidän elämässään on myös miehiä, mutta miehet eivät nouse naisten elämän keskipisteiksi – eivät edes rakastetut.

Rakkaus ja seksi ovat tarkkailun ja hämmästelynkin aiheita.

”Hän ei osannut kuvitella, mitä miehenä oleminen oikein on ja millaista on omistaa elin, joka on kuin eläin. Se elää omaa elämäänsä, pakottaa miehen sitä elämään eikä jätä naistakaan rauhaan.”

Tekstiä voisi kuvailla kesävaloksi, joka joskus on terävän paljastavaa ja toisinaan kuin hämäräinen yö.

Taimi ei innostu sota-ajan sankaruudesta

Kirjassa eletään Suomen itsenäistymisen, talvisodan ja hieman jatkosodankin aikaa, silti Lassilan kuvauksen pääpaino ei ole sodassa. Elsan, Taimin ja Ainon elämässä eivät maailman mullistukset ole pääosassa, vaikka ne mukana ovatkin ja vaikuttavat elämään paljonkin, kuten Hangon luovuttaminen Neuvostoliitolle.

Taimi pohtii talvisodan jälkeen sankaruutta näin:

"Sana ei sopinut hänen suuhunsa, hän ei osannut käyttää sitä ja häntä kyllästytti alituinen puhe sankareista ja vainajista ja sotureista ja uhrista ja isänmaasta ja kunniasta."

Kirjailijan kolmas romaani

Pertti Lassila on kirjallisuudentutkija ja kirjallisuuskriitikko. Hän on työskennellyt Suomessa yliopisto-opettajana, tutkijana ja kustannusjohtajana, lisäksi hän on ollut vierailevana professorina Saksassa ja Itävallassa.

Häneltä on julkaistu ennen Kesän kerran mentyä kaksi romaania Ihmisten asiat vuonna 2013 ja kaksi vuotta myöhemmin Armain aika, joka oli Finladia-ehdokkaana.

Lassila on julkaissut myös useita kirjallisuushistoriallisia teoksia.

Pertti Lassila: Kesän kerran mentyä ★★★★

188 sivua. Teos, 2017.

Teos

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio