Kuvataide

Pertti Jarlan humoristinen Fingerpori maalataan tänä syksynä koristamaan tesomalaisen kerrostalon seinää – Taloyhtiössä seinämaalauksesta käytiin tiukka äänestys

Tampere on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana valtakunnallisessa UPEA18-taidefestivaalissa yhden taloyhtiön osalta. Ristikukkulan taloyhtiössä seinämaalausta pidetään upeana mahdollisuutena, vaikka äänestys osakkaiden kesken olikin tiukka.

Joel Maisalmi
Pertti Jarlan humoristinen Fingerpori maalataan tänä syksynä koristamaan tesomalaisen kerrostalon seinää – Taloyhtiössä seinämaalauksesta käytiin tiukka äänestys

Pertti Jarlan teos maalataan syyskuun lopulla Tampereen Tesomalle elävöittämään vastikään julkisivuremontoituja 1960-luvun kerrostaloja.

Nina LehtinenAamulehti

Tampereen Tesoman kaupunginosassa toteutetaan syyskuun lopulla humoristinen taideteos, kun sarjakuvataiteilija Pertti Jarlan Fingerpori ikuistetaan muraaliteokseksi asuinkerrostalon julkisivuihin.

Fingerpori maalataan muraaliksi osoitteeseen Kohmankaari 2–6 osana valtakunnallista UPEA18-taidefestivaalia. Maalaustyö alkaa tällä viikolla ja teoksen arvioidaan valmistuvan kahdessa viikossa.

Ristikukkulan taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan Petteri Pyrrön mukaan idea seinämaalaukseen tuli alun perin Upeart-taidekollektiivista.

–Upeartista otettiin meihin yhteyttä sen jälkeen, kun he olivat olleet puheissa Tampereen kaupungin kanssa. Kaupungilla oli arveltu sopivaksi paikaksi joko Hervantaa tai Tesomaa.

Ristikukkulan taloyhtiö on 1960-luvulla valmistunut 11 asuinrakennuksen muodostama kokonaisuus. Suuressa taloyhtiössä sarjakuvamuraali valmistuu kolmen, Kohmankaaren suuntaan olevan rakennuksen päätyseiniin.

Seinämaalaus saatiin taloyhtiöön pitkän ja vaiherikkaan prosessin jälkeen.

–Taloyhtiössämme on hiljattain valmistunut julkisivuremontti. Asiasta keskusteltiin ensin taloyhtiön hallituksessa ja lopulta muraalista äänestettiin kevään yhtiökokouksessa niin kuin tällaisista isoista hankkeista täytyy aina tehdä. Täysin ilman draamaa päätös ei syntynyt, ja uskomme keskustelun jatkuvan vielä teoksen valmistumisen jälkeenkin, sanoo Petteri Pyrrö.

Taloyhtiö maksaa osan teoksen valmistumiskustannuksista, osa tulee Tampereen kaupungilta. Sponsoreina toimivat myös Tikkurila, Pintaväri ja Renta.

Fingerpori-sarjakuvallaan kansan suosikiksi noussut Pertti Jarla ammentaa aiheensa historiasta, populaarikulttuurista, uskonnosta ja sanaleikeistä. Sarjakuvan lisäksi Fingerporia on aiemmin sovitettu muun muassa teatterin näyttämölle.

Kolmatta kertaa järjestettävä valtakunnallinen UPEA tuo kaupunkitaidetta tänä syksynä kaikkiaan 12 suomalaiskaupunkiin. Yksittäisiä kohteita on 20. Julkisen tilan taidetapahtuman järjestää Upeart-taidekollektiivi.


Kommentit (11)

  • Tessunmies

    Millähän tavalla tämä laskee asuntojen arvoa. Maalaus tulee ULKOSEINÄÄN ei asuntoon sisälle.
    Loistava idea, näitä lisää.

  • Nimetön

    Hienoa Tesoma! Brysselissä sarjakuvahahmot koristavat keskikaupungin taloja. Toivottavasti joskus myös Tampereella. Hieno alku kuitenkin ja vielä Kohmankaaressa!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio