Pirkanmaa

Pelaamiseen liittyvät ennakkoluulot ärsyttävät videopelaajia – "Kuin mikä tahansa harrastus"

tomi vuokola
Pelaamiseen liittyvät ennakkoluulot ärsyttävät videopelaajia – "Kuin mikä tahansa harrastus"

L2P-tapahtumassa kilpailtiin Super Smash Bros. -videopelissä isolla valkokankaalla. Tapahtuman ideoinut Juho Knaapi on pelikulttuurin pitkäaikainen harrastaja.

Jantso JokelinAamulehti

Kangasalla vietettiin viikonloppuna kaksipäiväistä Learn to Play 2016 -videopelitapahtumaa, jonka tarkoituksena on edistää pelikulttuurin tuntemusta ja harrastuneisuutta. Reilusti toistasataa nuorta peliharrastajaa ja uutta kokeilijaa houkutelleessa tapahtumassa oli sunnuntai-iltapäivänä vielä pöytäkunnittain innokkaita pelaajia.

Järjestäjien tavoitteena on aikaansaada L2P:stä vuosittainen ja kehittyvä tapahtuma.

- Opiskelen kulttuurituotantoa Seinäjoella, ja suunnittelin harjoitustyönä yhdelle kurssille kuvitteellisen tapahtuman. Sitten päädyin harjoitteluun Kangasala-talolle ja toteuttamaan tapahtuman yhdessä tuottaja Heikki Mäenpään kanssa, järjestäjä Juho Knaapi kertoo.

Kahden päivän tapahtumassa pääsi muun muassa kilpailemaan Super Smash Bros -pelissä isolla valkokankaalla, piirtämään kolmiulotteiseen tilaan virtuaalilasit päässä, tutustumaan vanhoihin pelikonsoleihin ja kuulemaan videopelikulttuurista esitelmöiviä puhujia. Tampereen Vapriikissa tammikuussa 2017 avautuva pelimuseo tarjosi tapahtumaan kaksi kolikkopeliautomaattia tutustuttavaksi.

Tapahtumassa pelattiin myös Warhammeria ja muita figuuripelejä. Sunnuntaina kävijöistä huomattava osa pelasi pöytäpelejä, vaikka elektroniset pelit olivatkin tapahtuman keskiössä.

- Halusimme tuoda samaan tapahtumaan myös figuuripelejä tutustuttavaksi, sillä pelaajaporukat ovat pieniä ja tapahtumille olisi kysyntää, Knaapi kertoo.

Stereotypiat vailla pohjaa

Super Smash Bros -turnausta tapahtumassa järjestänyt sosionomi Jan-Markus Vuorenmaa puhui tapahtumassa pelaamisesta sosiaalisena ilmiönä.

- Aika harvassa ovat ne, jotka pelaavat kaksitoista tuntia putkeen yksin. Esimerkiksi Dota 2 -peliä käytännössä kukaan ei pelaa yksin, se on luonteeltaan sosiaalinen peli. Ja tarvitseeko minun edes mainita tässä yhteydessä Pokémon Go?

Maailman ensimmäisenä pelinä usein mainittu pöytätennismäinen Pong on kaksinpeli, ja monissa ensimmäisissä kolikkopelissäkin oli kahdet ohjaimet. Yhteisöllisyys on koodattu pelikulttuuriin sen alkuhämäristä saakka. Yksinäinen, syrjäytynyt pelaaja on stereotypia vailla pohjaa.

Toinen on videopelien väkivaltaisuus. Väkivaltapelien ja henkirikosten yhteyttä ei ole pystytty osoittamaan mitenkään. Silti kuluneena viikonloppuna uutistoimisto DPA koki tarpeelliseksi tiedottaa, että Münchenissä 15 ihmistä ja itsensä ampunut 17-vuotias nuorukainen harrasti videopelejä.

Suomenkin lehtiotsikoissa videopeliyhteyttä toisteltiin sellaisenaan.

tomi vuokola
Tuomas Ritoniemi ja Kristiina Kuukajärvi tutustuivat Warhammer-figuuripeliin. Sunnuntaina L2P-tapahtuman kävijöistä huomattava osa pelasi pöytäpelejä, vaikka elektroniset pelit olivatkin tapahtuman keskiössä.

Tuomas Ritoniemi ja Kristiina Kuukajärvi tutustuivat Warhammer-figuuripeliin. Sunnuntaina L2P-tapahtuman kävijöistä huomattava osa pelasi pöytäpelejä, vaikka elektroniset pelit olivatkin tapahtuman keskiössä.

Vuorenmaan mukaan pelaaminen rinnastuu lähes mihin tahansa harrastukseen. Esimerkiksi jalkapallossa peliaika voi elää ja mennä joitakin minuutteja jatkoajalle. Silti isälle tai äidille ei tulisi mieleenkään tulla kiskomaan lastaan kentältä kotiin kesken pelitilanteen.

Tietokonepeleissä minuutintarkat aikarajat ovat tuttuja monissa perheissä, vaikka turnauksessa voi olla jalkapallon kaltaisia eläviä pelitilanteita. Vanhemmat eivät välttämättä ymmärrä, että yhtäkkinen pelistä lähteminen voi pilata kymmenien muiden pelaajien pelin.

- Tässä tarvittaisiin joustoa ja ymmärrystä molempiin suuntiin, Vuorenmaa pohti.

Tapahtuman järjestäjät haluavat ohjata ihmisiä rakentavaan peliharrastukseen ja avoimeen uuden kokeilemiseen. Urheilu ja liikunta ovat hyviä harrastuksia, mutta eivät sovi samalla tavalla kaikille. Videopelit ovat tätä päivää, eikä niitä pitäisi pelätä.

- Uskaltakaa kokeilla! Älkää antako pelien kontrolloida elämää, mutta antakaa niiden rikastuttaa elämää, Vuorenmaa summasi.


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Niin no. Eikös idea ole juuri siinä, että harrastukseen käytetty on kaikkien omissa (ja lapsilla vanhempien) käsissä. Ei digiharrastuskaan tarvi sitä 1-2h enempää. Ja jos on vapaata niin itse olen nuorempana viettänyt sen 8+ tuntia kaukalossa kavereiden kanssa. Että ihan miten päättää suhtautua.

    Viittaan tuohon aikaisempaan kommenttiin sessioiden kestosta

  • Nimetön

    Urheiluharjoitukset 1-2 tuntia, noi pelisessiot 8-15 tuntia päivittäin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio