Tänään Tammerfestissä esiintyvän Paula Vesalan laulut kumpuavat kriisistä: "Niitänkö mainetta ja rahaa vai annanko tilaa heille, joiden ääni ei kuulu?"

Kahden mantereen väliä seilaava taiteilija ei pelkää seurata omaa ääntään. Tähän mennessä riskinotto on kannattanut. Tuloksena on hittilevy ja uusi elämä Kaliforniassa.

Tänään Tammerfestissä esiintyvän Paula Vesalan laulut kumpuavat kriisistä: "Niitänkö mainetta ja rahaa vai annanko tilaa heille, joiden ääni ei kuulu?"

Paula Vesala ei murehdi seuraavaa albumia. Vaikka ensimmäinen soololevy osoittautui hitiksi, paineita hän ei ota. Seuraava levy syntyy kun syntyy.

Anni TolonenAamulehti

Paula Vesala on kiitollinen. Viime kesänä julkaistu ensimmäinen soololevy Vesala ansaitsi kriitikoiden mukaan kaiken sen hypen, jota albumiin liitettiin. Siitä lähtien, kun PMMP:n Mira Luoti ja Vesala kuoppasivat yhtyeensä, juuri Vesalan levyyn yhdistettiin ne kovimmat odotukset.

Vesala hoitaa puhelinhaastattelun tien päältä matkalla Kajaaniin. Tulossa on tiukkatahtinen keikkakesä, sillä jo elokuussa Vesala palaa kotikaupunkiinsa Los Angelesiin. Paineita hän ei silti ota.

–Ihmehän se olisi, jos PMMP:tä ei vertailtaisi jatkuvasti soololevyyn. Molemmissa kuuluu kädenjälkeni. Koen yksinkertaisesti vain riemukkaana sen, että olen päässyt tekemään tätä uutta juttua, Vesala toteaa.

Soololevyn ensimmäiset demot yllättivät levy-yhtiön. Tulossa olikin jotain maltillisempaa kuin ehkä pelättiin.

–Ne sanoivat vain, että miten tämä voi olla näin poppia. Ne odottivat jotain taidemusiikkia ja sahan soittamista. Olisivat kuulemma voineet odottaa ihan mitä tahansa.

Tarinoiden kertoja

Elektronista soundia suomalaiseen tarinankerrontaan yhdistävä Vesala-levy maalaa kuvaa suomalaisista pikkukaupungeista, joissa jokaiselle tytölle on valmiina oma lokeronsa. Esimerkiksi paljon radiosoittoa saanut sinkku Tytöt ei soita kitaraa on saanut paljon kiitosta monien sukupolvien naisilta.

Vesala sanoitti PMMP:n kappaleet ja yhdisti suuria nuoria sukupolvia yksien laulujen taa. Esimerkiksi sanoittajana, tuottajana, käsikirjoittajana ja muusikkona tunnettu Vesala liitetään mediassa usein nuorten muusikkonaisten sarjaan muun muassa Chisun rinnalle.

Kieltämättä Chisua ja Vesalaa yhdistää tapa kertoa niistä kipeistä asioista, joista yleensä yhä vaietaan.

Parisuhdeväkivalta tai vaikea seksi, sen voi sanoa ääneen. Ja yleisö laulaa mukana.

–Naiset ovat tulleet Suomessa todella kovalla rytinällä musiikkirintamalle, esimerkkeinä vaikka juuri Chisu, Sanni tai Eveliina. Musiikin saralla muutos on tapahtunut nopeasti. Juuri yhdellä keikalla muutama rouva kertoi biisiini viitaten, kuinka he eivät nuorina saaneet sukupuolensa takia soittaa rumpuja, vaikka mieli olisi tehnyt.

Oikeus kehoonsa

Vesala kirjoittaa ahtaista rooleista, olipa kyse lauluista tai näytelmistä. Vaikka Suomessa naisten rooli miesvaltaisilla aloilla onkin jo murroksessa, sokeita pisteitä suomalaisesta tasa-arvokeskustelusta löytyy yhä.

Esimerkiksi näytelmässään Transfinlandia Vesala käsittelee ihmisoikeuksia loukkaavaa suomalaista translakia.

–Ruotsissa transsukupuolisten sterilisaatiota sukupuolta juridisesti korjattaessa edellyttävä laki kumottiin 2013 ja ihmiset saavat jo korvauksia. Suomessa meillä yhä vaaditaan steriliteettiä. Henkilötodistuksen sukupuolimerkinnän muuttamiseen vaaditaan myös pitkää lääketieteellistä tutkimusprosessia, joka jossain tapauksissa saattaa tuntua kafkamaiselta piinalta. Tätä sukupuolen performatiivisuutta halusin kuvata teatterin lavalla.

Kyse on Vesalan mukaan yhä tarpeesta hallita ja määritellä toisten kehoja.

–Siinä rikotaan itsemääräämisoikeuksia pelon takia. Ahtaat sukupuoliroolit ja -määritelmät elävät yhä, Vesala toteaa.

Vesalan mukaan hänen kirjoituksiaan halkovat yhteiskunnalliset teemat johtuvat jatkuvasta taiteilijan kriisistä. Kun on valtaa saada ääni kuuluviin julkisuudessa, mihin sen vallan käyttää?

–Niitänkö mainetta ja tahkoanko rahaa, vai annanko tilaa heille, joille ei yhtä helposti anneta sitä samaa paikkaa? Siitä se tietynlainen poliittisuus kumpuaa.

Tanja Korpela / Alma Median arkisto
Paula Vesala esiintyi Tampereella jo ennen PMMP:tä erilaisilla pienillä kokoonpanoilla. Kaupungin miltei kaikki keikkapaikat on jo koluttu Hotelli Ilveksestä Yo-Taloon. Seuraavaksi Vesala saapuu kaupunkiin Tammerfest-keikalle.

Paula Vesala esiintyi Tampereella jo ennen PMMP:tä erilaisilla pienillä kokoonpanoilla. Kaupungin miltei kaikki keikkapaikat on jo koluttu Hotelli Ilveksestä Yo-Taloon. Seuraavaksi Vesala saapuu kaupunkiin Tammerfest-keikalle.

Politiikka yhdistää

Los Angelesissa asuva taiteilija on nähnyt Yhdysvaltojen poliittisen muutoksen läheltä. Liikemies Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi on saanut ihmiset kaduille puolustamaan oikeuksiaan.

–Kalifornian taiteilijapiireissä ilmapiiri on vapaamielinen ja liberaali. Trumpin valinta on saanut ihmiset nousemaan kapinaan ja puolustautumaan. Minun kuplassani pelot heijastuvat esimerkiksi Barack Obaman tekemien edistysaskeleiden purkamiseen. Kun Trump purkaa Obamacarea, vähävaraiset teatterintekijät pelkäävät oman terveydenhuoltonsa puolesta.

Vesala näkee yhtymäkohtia Suomen ja Yhdysvaltojen välillä. Kun liberaalista Kaliforniasta lähtee syvemmälle Yhdysvaltoihin, Trumpin kannattajia löytää helposti.

–Perussuomalaisten Suomessa ajatellaan, että joitain asioita voi sanoa julkisesti ääneen, koska se kuuluu sananvapauteen. Samalla tavalla trumpilaista puhetta puolustetaan Yhdysvalloissa.

Myös seuraavat Vesalan produktiot välittävät yhteiskunnallista sanomaa. Tiedossa on rakenteellista rasismia Suomessa käsittelevä dokumentti sekä script doctorin eli osa-käsikirjoittajan työ Markku Pölösen elokuvassa.

–Enempää en paljasta, vielä, toteaa Vesala ja nauraa.

Vesala Tammerfestissä Ratinanniemen festivaalipuistossa perjantaina 21.7. kello 17.45.

Monen roolin ammattilainen

Musiikkilukion, musiikkipedagogi-ohjaajalinjan ja Sibelius-Akatemian kasvatti Paula Vesala (s. 1981) on opiskellut muun muassa klassista laulua sekä pianon- ja viulunsoittoa.

Vesala on säveltänyt ja sanoittanut kappaleita oman tuotantonsa lisäksi esimerkiksi Vesa-Matti Loirille, Jenni Vartiaiselle, Johanna Kurkelalle sekä Asalle.

Aiemmin muun muassa Teosto-palkittu Vesala palkittiin vuonna 2017 neljällä Emmalla, joista yksi tuli vuoden parhaasta albumista.

Myös näyttelijänä tunnettu Vesala on käynyt Teatterikorkeakoulun dramaturgialinjan ja opiskelee nyt kolmatta vuotta näytelmäkirjoittamista arvostetussa Kalifornian UCLA-taideyliopistossa.


Kommentit (2)

  • Holle

    ”Niitänkö mainetta ja tahkoanko rahaa, vai annanko tilaa heille, joille ei yhtä helposti anneta sitä samaa paikkaa? Siitä se tietynlainen poliittisuus kumpuaa.” Siis kumpi?

  • Nimetön

    Eiköhän Paula ole tyytyväinen yleisön reaktioon sekä myydyissä levyissä että keikoilla. Tuskin kriitikoiden mielipide kauheasti häntä kiinnostaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio