Teatteri

Panu Rajala seksuaalisen häirinnän syytöksistä Aamulehdelle: "Ei ole mitään anteeksipyydettävää"

Teatterin ja draaman tutkimuksen entiset opiskelijat syyttävät Tampereen yliopiston entistä professoria seksuaalisesta häirinnästä. Panu Rajala vastaa syytöksiin Aamulehden haastattelussa.

Aleksi Poutanen
Panu Rajala seksuaalisen häirinnän syytöksistä Aamulehdelle: "Ei ole mitään anteeksipyydettävää"

Aamulehti sai muistion, jonka mukaan Panu Rajala on professoriaikanaan käyttäytynyt sopimattomasti Tampereen yliopiston teatterin ja draaman tutkimuksen opiskelijoita kohtaan.

Anni TolonenAamulehti

Joukko entisiä opiskelijoita syyttää kirjailija, tutkija Panu Rajalaa seksuaalisesta häirinnästä ja siitä, että tämä ei pyynnöistä huolimatta professorina puuttunut alaisensa harjoittamaan seksuaaliseen häirintään.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti.

Rajala toimi Tampereen yliopiston teatterin ja draaman tutkimuksen professorina vuodesta 1997 ja jäi virkavapaalle vuonna 2002.

Teatterin ja draaman tutkimuksen entisten opiskelijoiden mukaan Tampereen yliopistossa opettanut opettaja ja yksi vierailijanäyttelijöistä harjoittivat molemmat Rajalan lisäksi seksuaalista häirintää.

Rajalan alaisuudessa toimi opettaja, joka irtisanottiin tammikuussa 2018 Kallion lukion lehtorin virkasuhteesta seksuaalisen häirinnän takia.

Viisi entistä draamaopiskelijaa laati loppuvuonna 2017 muistion Rajalan professorikaudesta Tampereella.

Myös Aamulehti on saanut muistion.

Siinä opiskelijat kertovat, että Rajalan omaan toimintakulttuuriin kuuluivat vahvasti tiettyihin naisopiskelijoihin kohdistuvat seksuaalissävytteiset vihjaukset ja ehdottelut sekä esimerkiksi humaltuneena sopimaton lähentelevä käytös oppiaineen yhteisissä juhlatilaisuuksissa.

Opiskelijoiden mukaan professori Rajala ei ryhtynyt minkäänlaisiin toimenpiteisiin vähentääkseen opetukseen liittynyttä häirintää ja ahdistelua useista pyynnöistä huolimatta.

Muistio kertoo, että muutama naisopiskelija koki professorin käytöksen niin häiritseväksi, että opiskelijoiden ainejärjestön hallituksen jäsenet muodostivat työryhmän, joka pohti keinoja puuttua asiaan.

Häirintä tuotiin yksityisesti muutamien ainejärjestön hallituksen jäsenten ja puheenjohtajan tietoon.

Asiasta käytiin keskustelemassa Rajalan luona vuonna 2001.

Opiskelijoiden mukaan professori "vähätteli omia tekemisiään, kiisti häirinnän sillä varjolla, että ´haluaa vain kehua kauniita opiskelijoita, eikä siihen tulisi suhtautua negatiivisesti´, ei suostunut ymmärtämään, että erityisesti valta-asemassa olevalta taholta ko. käytös on sopimatonta, ja osoitti silminnähtävää turhautuneisuutta ja kiukkua koko tapaamisen johdosta".

Panu Rajala, muistatko, että opiskelijat olisivat kertoneet sinulle kokemuksistaan ja pyytäneet, että reagoisit asiaan?

–Muistan, että opiskelijaryhmä oli huoneessa kertomassa joitain huoliaan koskien tällaisia asioita, mutta silloinkin kerrotut näytöt ja esimerkit olivat erittäin vähäpätöisen tuntuisia. Eikä nytkään ole konkretisoitu enempää. Kehuin jonkin seminaarin alussa tai jossain tilanteessa erään naisopiskelijan kaunista, uutta puseroa. Ja tämä oli kehumista, jota ei hyväksytty. Että ulkonäköön kohdistuva huomio oli ei-toivottua. Tällä tasolla olivat kerrotut, niin sanotut häirintätapaukset. Tämä oli pelin henki. Muita käytännön tapauksia ei ole kerrottu enkä ole niistä lukenut.

Opiskelijoiden mukaan sinä itse olet professorin roolissa ylittänyt sopivat rajat eli esimerkiksi tehnyt seksuaalissävytteisiä ehdotuksia ja lähennellyt, Miten kommentoit tätä?

–En tietenkään voi muistaa 20 vuoden takaisten illanviettojen tapahtumia. Mutta jos sellaista jonkun mielestä on tapahtunut, se on kuulunut sen aikaiseen leikkimieliseen iloittelevaan vapaaseen seurusteluun ja ehkä karonkan ilonpitoon tai sellaiseen, johon olen ollut taipuvainen koko elämäni aikana, eikä siitä ole koskaan kukaan aikaisemmin valittanut. Tämä on tätä, amerikkalaisen kampanjan jälkilaineella halutaan saalistaa tällaisia tapauksia ja uhreja.

Eli illanvietossa tapahtuneet, seksuaalissävytteiset tapaukset ovat olleet vain leikin varjolla tapahtuneita?

–Jos on ollut tällaista eroottista leikinlaskua, niin varmaan se on ollut leikinlaskua. Sellaista se oli ennen teatteripiireissä. Ei se ollut kiellettyä, vaikka nyt onkin kiellettyä. Tässä varjonyrkkeillään ikään kuin tuntemattomien, absurdien tahojen kanssa.

Olet puhunut julkisuudessa jo ajojahdista ja vainosta. Miksi sinua joku vainoaisi?

–Haluaisinkin kuulla vastauksen asianosaisilta.

Miksi tällainen muistio olisi tehty, jos mitään ei olisi tapahtunut?

–Ottaisin mielelläni suoran yhteyden henkilöihin, jos tietäisin, ketkä ovat kirjoittaneet muistojaan. Kyllä minullakin joitain muistoja on, joilla voisin vastata.

Muistion mukaan osa opiskelijoista keskeytti kurssinsa tai jopa opintonsa ahdistavan ilmapiirin takia. Etkö huomannut tällaista?

–Sellaista tapahtuu yliopistossa aina. Tampereen yliopistossa oli vapaa aineenvalinta, siellä sai vaihtaa koko ajan pääainettakin. Mitään vuotoa ei ollut mihinkään, tuli sitten muita opiskelijoita, jos joitain lähti.

Minkälainen opettaja Kallion lukiosta irtisanottu opettaja mielestäsi oli?

–Voin kertoa, että hän oli erittäin pätevä ja lahjakas ja innostunut opetuksessa ja ohjauksessa. Heittäytyi töihinsä ehkä joskus liian syvälle, liian innostuneesti, liian pitkälle meneviin harjoituksiin, mutta ehdottomasti palava sielu. Hänhän on muun muassa nyt väitellyt tohtoriksi Jouko Turkan metodeista ja hän on niitä harvoja lahjakkuuksia, joita meillä tällä alalla on. Nyt sitten hänet on teloitettu, hänet on saatu potkittua pois töistään, hän on työttömänä, ja varmaan nyt kaikki ovat tyytyväisiä, että saatiin yksi poika pois pelistä.

Eli etkö usko tähän, mitä Kallion lukion entiset opiskelijat ovat kertoneet?

– Minä ainakin olen aivan kerrotun varassa. En tiedä konkretiaa. Tällä ei ole dokumenttia tai todistuspohjaa, sana sanaa vastaan. En anna mitään arvoa tällaisille kerrottujen, purkautuvien kaunojen ja huhujen kautta ilmenevään julkiseen oikeudenkäyntiin.

Opiskelijat ovat sosiaalipoliittisen sihteerin ja työryhmän kanssa tulleet keskustelemaan luoksesi seksuaalisesta häirinnästä. Muistion mukaan käynnin jälkeen "sekä häirintää kokeneet että työryhmässä mukana olleet opiskelijat alkoivat saada osakseen vihamielistä kohtelua ja julkista nöyryytystä professorin toimesta. Samoihin aikoihin professorin asenne opiskelijoita ja ainejärjestötoimintaa sekä omaa asemaansa ja työtään kohtaan kävi aina vain välinpitämättömämmäksi".

–Tämä ei pidä paikkaansa. Selvää panettelua. En varmasti suhtautunut vihamielisesti enkä varmasti nöyryyttänyt. En ryhtynyt kurinpidollisiin toimenpiteisiin, koska kerrotut näytöt olivat triviaaleja. Ei ollut syytä alkaa kovistella tätä opettajaa. Silloin oli Jouko Turkan menetelmän aalto, oli fyysistä, konkreettista, jopa päällekäyvää ohjausta. Turkka oli nero! Nyt jälkikäteen nuttu on käännetty nurin ja sanotaan, että voi voi sentään, kylläpä oltiin sopimattomia.

Eli raiskauksen harjoittelu, johon opettajakin itse osallistuu, on ollut ihan sallittua?

–Sitä ei ainakaan ollut Tampereen yliopistossa, jos oli Kalliossa, en ota kantaa.

Muistion mukaan myös Tampereella on tehty tällaista.

–Ei minun aikanani, ei todellakaan minun tietääkseni. Joitain voimakkaita kokeita on voitu tehdä, en ehkä ole ollut paikalla katsomassa. Minulle ei ole kerrottu tällaisesta, kuulen siitä ensi kertaa.

Miten aiot jatkaa? Aiotko pyytää anteeksi?

–En todellakaan. Ei ole mitään anteeksipyydettävää. Jatkan omaa työtäni ja kirjoitustyötäni, jos sallit. Näitten tapausten jälkeen olen julkaissut 16 kirjaa ja viisi näytelmää ja kaksi oopperaa ja näistä voisin keskustella, olisi jotain pohjaa. Tämä on täysin yhdentekevä lieveilmiö, jolla ei ole mitään merkitystä. Toivotan hyvää jatkoa tälle noitavainolle ja yrittäkääpä etsiä uusia uhreja, kyllä niitä tuolla killuu.

Muistio ja ulostulo

Panu Rajala toimi Tampereen yliopiston professorina vuodesta 1997. Hän jäi virkavapaalle vuonna 2002.

Opiskelijoiden laatiman muistion mukaan Rajalan rinnalla oppiaineessa toiminut opettaja harjoitti seksuaalista häirintää erityisesti naisia kohtaan, eikä Rajala puuttunut asiaan opiskelijoiden pyynnöistä huolimatta.

Rajalan alaisena toiminut opettaja on sama lehtori, joka irtisanottiin tammikuussa 2018 Kallion lukion virkasuhteesta seksuaalisen häirinnän takia.

Kallion lukion tapaus tuli ilmi viime marraskuussa, kun 18 opiskelijaa ja kaksi opettajaa kertoivat STT:lle, että miespuolinen teatterin opettaja on ahdistellut opiskelijoita vuosien ajan.

Tampereen yliopiston entiset draamaopiskelijat laativat tuenilmauksen Kallion lukiolle laajan uutisoinnin jälkeen. Tuenilmauksen allekirjoitti 12 Tampereella vuosituhannen vaihteessa opiskellutta henkilöä.

Lisäksi teatterin ja draaman tutkimuksen viisi entistä opiskelijaa laativat vuoden 2017 lopussa muistion Rajalan professorikaudesta Tampereella.


Lue myös nämä


Kommentit (30)

 • Nimetön

  Flirttailu on toki mukavaa, mutta se on eri asia kuin kiusaaminen. Itse asiassa, jotenkin tuntuu että tällä käytöksellä ei ole seksuaalisuuden kanssa juurikaan tekemistä. Jos menee toisen reviirille, iholle, kutsumatta ja tulee selkeästi torjutuksi, tulisi vetää johtopäätös, että tämä ei tainnut olla toivottua käytöstä, enpä tee toiste tämän naisen kanssa. Jos lisäksi ”flirttailun” kohteena ollut henkilö pahastuu tästä niin, että pyytää työnantajaa suojaamaan itseään ko. ”flirttailijalta”, ja työnantaja siirtää henkilön pois työkontaktista sekä lähestyy ”flirttailijaa” selvin sanoin kirjallisesti huomauttaen, että käytös ei ole sopivaa, normaali ihminen ymmärtäisi, että nyt on tosiaan tullut tehtyä ajattelemattomasti. Anteeksipyyntökin voisi olla paikallaan. Mutta mitä tekee sankarimme: uudestaan saman naisen iholle!
  Flirttailun ensimmäinen sääntö voisi olla, että se on aistillista, kevyttä ja MOLEMMILLE osapuolille mukavaa. Iholle edetään vasta kun on saatu signaali siitä, että on tervetullut. Kiusaaminen taas on sitä, että toistuvasti ottaa ei-toivottua kontaktia, joka on toiselle osapuolelle epämiellyttävää. Jos itsellä ovat sensuaaliset sensorit niin tukossa, ettei huomaa milloin toiminta on toiselle epämiellyttävää, tulisi lukutaitoisen uskoa viimeistään kirjallista huomautusta.
  Kyllä, ihmiset käyttäytyvät toisinaan huonosti. Kaikki ihmiset eivät tosin kiusaa muita ihmisiä. Voiko sellaisen käytöksen antaa anteeksi? Kyllä varmaankin, etenkin jos tekijä osoittaa katumusta. Nythän tekijä tuntuu pitävän asioita liian vanhoina muistettavaksi, sekä vähäpätöisinä, eikä mitään syytä anteeksipyyntöön hänen mielestään ole.
  Flirttailu on mahtavaa, mutta se ei ole sitä, että joku levittää oman omahyväisyytensä siitepölyä ympärilleen, aistimatta ympäristöään. Se on kommunikaatiota, jossa on enemmän kuin yksi osapuoli.

 • Seuraavaksi toivon Flirtti-kampanjaa

  Olisi mukavaa, jos jatkossa kerrottaisiin, miten ihanaa on flirttailla ja eroottisesti kosketella toista ihmistä. Viime vuosikymmenien aikana suomalaisia opetattiin halailemaan ja koskettelemaan – mutta nyt on toisin. Nyt jokainen olalle taputtelu tai lämmin halaus onkin ahdistelua ja seksuaalista häirintää. Huhuh. Mua saa koskettaa ja minun kanssani saa flirttailla ja jos en siitä pidä, niin häivyn tai kiellän… Olen varmaan itsekin katsonut jotakuta viipyvin katsein ja tuntenut välillämme eroottisen tunteen tai välinpitämättömän katseen.

  Ja sitten. Kirjailija kirjoittaa useimmiten omasta elämästään ja omista kokemuksistaan. Joka menee kirjailijan puolisoksi, tietää sen hyvin. Kirjailija haluaa olla rehellinen – ei ole hyvä kirja, jos mistään ei saa kirjoittaa. Olen lukenut molemmat elämäkertakirjat eikä niissä mielestäni ollut mitään loukkaavaa. Elämässähän sattuu yhtä ja toista ja kirjailijan kuuluukin siitä kirjoittaa.

  Elämään ei aina kuulu hyvä käytös. Jos kaikki käyttäytyisivät aina hyvin, ei elämässä olisi mitään hohtoa. En usko, että kukaan ihminen käyttäytyy aina hyvin. Jokaisen voisi jostakin virheteosta 20 vuotta sitten ottaa someen arvioitavaksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio