Kirjat

Palkittu lastenkirjailija: lapsi tarvitsee turvakseen tarinoista muuratun linnan

Jenni Gästgivar
Palkittu lastenkirjailija: lapsi tarvitsee turvakseen tarinoista muuratun linnan

Lastenkirjailija Timo Parvela sai Unicefin tunnustuksen.

Nina LehtinenAamulehti

Suomen Unicefin Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen on saanut kirjailija Timo Parvela.

Unicef myöntää tunnustuksen vuosittain henkilölle tai taholle, joka on tehnyt ansiokasta työtä lapsen oikeuksien puolesta.

Parvela uskoo, että Unicefin nimitys vahvistaa lapsille suunnatun kirjallisuuden elinvoimaa. Hän haluaa samalla nostaa esiin huolen lukutaidon heikentymisestä.

Timo Parvela toivoo, että tunnustus tekee lastenkirjallisuutta näkyväksi ja lisää sen elinvoimaa.

Lapsilla on hänen mukaansa oikeus tarinoihin.

- Toivon, että jokaisella lapsella olisi ympärillään linna, joka on muurattu tarinoista. Tarinat suojelevat lasta matkalla turvalliseen aikuisuuteen.

Unicefin hallitus toteaa perusteluissaan, että Parvela on luonut hahmoja, jotka lähes kaikki suomalaiset tunnistavat. Hänen kirjasarjoistaan on tullut poikkeuksellisen suosittuja: Kepler62, Ellat, Maukat ja Väykät kuuluvat olennaisesti suomalaiseen lapsuuteen. Koulumaailmaan sijoittuvista Ella-kirjoista on tehty myös näytelmiä ja elokuvia.

Parvela käyttää asemaansa kirjailijana yhteiskunnallisten ilmiöiden kritisoimiseen. Hänen kirjojensa lapset osallistuvat ympäristönsä kehittämiseen: Lähikoulujen ja koulukirjastojen puolustamiseen.

Parvelan kirjoja on julkaistu jo 36 maassa ja käännetty 28 eri kielelle.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Selvisin lapsuudestani kirjojen avulla. Tarinat olivat turvani, kun vanhempani eivät olleet. Niiden avulla jaksan huonot ajat aikuisenakin.

  • Nimetön

    Tätä lukiessa voi vain ihmetellä, missä lapsuuden raja kulkee nykyisin Suomessa, jos 10 – vuotiaalla on oikeus salata reseptilääkkeensä vanhemmiltaan ?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet