Onko hän Tampereen vanhin elossa oleva rokkari? 1960-luvulla rokkiuransa aloittanut Rale Koivisto myöntää, että elämä on ollut yhtä rokkia ja rollia

Hairin tähti ja Hakametsän liigamatsien vakiokuvaaja Rale Koivisto täyttää torstaina 70 vuotta. Elämä on tarjonnut niin tulta, sadetta kuin päivänpaistetta, ja juuri nyt on paisteen vuoro. Eläkeläisen elämä rullaa Viinikassa tasaiseen tahtiin. Laulu kaikuu yhä harvemmin, mutta syntymäpäivän kunniaksi Rale luritti muutaman värsyn.

Emil Bobyrev
Onko hän Tampereen vanhin elossa oleva rokkari? 1960-luvulla rokkiuransa aloittanut Rale Koivisto myöntää, että elämä on ollut yhtä rokkia ja rollia

Rale Koiviston innostus intiaaneihin juontaa juurensa lapsuuden elokuvakokemuksista. – Eläkeläiset ovat yhteiskunnan intiaaneja, joita valkoinen mies eli hallitus riistää, koska eläkeläiset eivät jaksa vastustaa.

Marja AaltioAamulehti

Lähes satavuotiaan puutalon kuistilla istuu iso mies. Viimeksi näin hänet parikymmentä vuotta sitten jossain työkeikalla iso tv-kamera olkapäällä keikkuen. Pilke miehen silmistä ei ole hävinnyt.

Torstain syntymäpäiväsankari Rauli "Rale" Koivisto vietti elämänsä ensimmäiset vuodet Tampereen Armonkalliolla. Kuistilla Viinikassa on pari kivenmurikkaa, jotka muistuttavat elämän perusasioista. Kulmikas katukivi on se kallio, rock, ja pyöreä pulterikivi on eteenpäin vierivä roll. Rock'n'roll. Armonkin miestä väittää ottaneensa mukaan Armonkalliolta muuttaessaan.

Syntymäpäivän kynnyksellä on aika muistella.

– Tamperelainen rockelämä oli 1960-luvun alussa kuin vankkurikaravaani kohti länttä: tulevaisuus oli tuntematon ja koko ajan oli vihollisia vastassa. Pahin vastustaja oli Toivo Kärki, joka vastusti koko musiikinlajia ja pilkkasi sitä, kuvaile Koivisto elämää ennen Manserokin kukoistusta.

Rale Koiviston korvaan rock tarttui jo edellisen vuosikymmenen puolella, kun se alkoi soida radiossa. Bändiura alkoi kuitenkin roudarina.

– The Five Cometsin solisti joutui ylioppilaskirjoituksiin, ja pojat oli ihan hoomoilasena, että mitäs nyt tehdään. Joku huomasi, että Rale osaa kaikkien laulujen sanat, sehän voisi laulaa, muistelee Koivisto.

Solistin tehtävä ujostutti nuorta miestä sen verran, että ensimmäiset treenit hän lauloi siivouskomerossa. Ensimmäisellä keikallakin hän oli selin yleisöön. Ujous karisi kuitenkin kokemuksen myötä.

Emil Bobyrev
Rock and roll, siinä ovat Rale Koiviston tarinan ainekset: juuret tukevasti lapsuuden maaperässä Armonkalliolla ja rokki, joka on rullanut läpi elämän.

Rock and roll, siinä ovat Rale Koiviston tarinan ainekset: juuret tukevasti lapsuuden maaperässä Armonkalliolla ja rokki, joka on rullanut läpi elämän.

Laulu-ura jatkui erilaisten bändien kanssa. Koivisto pokkasi muun muassa rock'n'rollin SM-tittelin vuonna 1967 Hakametsän jäähallissa järjestetyssä kisassa Brian Kottaraisen Lepakkomiehet -bändin kanssa.

– Se taisi olla ensimmäinen SM-kisa, vaikka helsinkiläiset eivät sitä tunnusta, muistelee Koivisto.

Hän kiersi myös Matthew'sin kanssa. Liekö niiltä ajoilta tarina jostain Pohjanmaalta.

– Oltiin keikalla. Puolen tunnin kuluttua soiton alkamisesta kitaroista hiipui virta. Lavan katossa oleva ainoa hehkulamppukin paloi himmeästi. Joku paikallisista totesi, että nyt on lypsyaika ja lypsykoneet vie kaiken virran, nauraa Koivisto.

Tähti syttyi

Koitti vuosi 1969 ja syntyi legendaarinen musikaalituotanto Hair. Koivisto sai Clauden roolin. Tampereen Popteatterin Hair sai ensi-iltansa ensimmäisessä Tampereen Teatterikesässä ja räjäytti potin heti. Harrastajavoimin tehty musikaali siirtyi Tampereen teatterin näyttämölle.

Rale Koiviston osalta Hair päättyi seuraavan vuoden toukokuussa, kun hän joutui armeijaan - aivan kuten hänen roolihahmonsa Claude.

– Armeijassa luulivat, että tulen sinne tekemään rauhaa. Hipin rooli istui sitkeässä, vaikka vain näyttelin hippiä.

Työuransa Rale Koivisto teki televisio- ja videokuvaajana. Sattumalta sekin kai alkoi. Hän sai töitä Sähkötyöstä osastolta, jossa myytiin alan tarvikkeita. Syntyi yritys Tam-Video, ja sieltä tie vei Tampereen Tietoverkkoon. Rale Koivisto teki muun muassa Aamulehden paikallisia televisiouutisia eli A-Uutisia, jotka lähetettiin TTV:n kaapeliverkossa. Hän kuvasi myös MTV:n uutisille.

Uutiskeikat veivät milloin Näsineulan katolle, milloin valtiovierailuille tai valtuustosaliin.

Piippuhyllyn vakiokasvo

Hakametsän jäähallin piippuhyllylle kiekkokuvaajaksi Rale Koivisto päätyi jo 1979, kun Kalervo Kummola kävi ostamassa häneltä kameran SM-liigalle. Ensimmäinen kamera hajosi pian, ja Kummola tuli ostamaan toisen. Samalla hän kysyi, ehtisikö Koivisto kuvaajaksi.

Koivisto kuvasi liigapelit SM-liigan käyttöön. Hallin käytävillä oli televisioita, ja erätauoilla niissä pyörivät maalikoosteet. Iso näyttökuutio hallin kattoon nousi vasta sen jälkeen, kun Koivisto oli jo jättänyt piippuhyllyn.

Elämän mottonaan Rale Koivisto siteeraa muusikko James Taylorin kappaletta: "I've seen fire an I've seen rain. / I've seen sunny days that I thougth would never end. / I've seen lonley times when I could not find a firend,/ but I always thought that I'd see you, baby one more time again."

Katso videolta Ralen tulkinta:

 

Tulta ja sadetta elämässä on riittänyt. Miinuspuolelle Koivisto laskee kaksi eroon päättynyttä avioliittoa. Plussapuolelle kuuluvat ehdottomasti liitoista syntyneet kolme lasta ja kaksi lastenlasta.

Juuri nyt päivät ovat aurinkoisia. Takana ovat synkät ajat, nyt Koivisto sanoo elävänsä uutta päivää varten. Elämänkumppani asuu naapurissa, lapset ja lapsenlapset ilahduttavat heimopäällikköä. Keikkailu on ohi, mutta aina voi kivuta lavalle vielä yhden biisin ajaksi. Ainakin syntymäpäivän kunniaksi

Rauli "Rale" Koivisto

Syntynyt 14.9.1947 Tampereella.

Asuu Tampereella Viinikassa, samassa talossa, mutta eri osoitteessa elämänkumppaninsa kanssa.

Kolme lasta ja kaksi lastenlasta.

Solistina useissa bändeissä, muun muassa The Five Comets, Brian Kottaraisen Lepakkomiehet, Matthews ja Alwari Tuohitorvi.

Sähkötyö Oy, osastopäällikkönä. Siirtyi videoalalle loppuvuodesta 1979, kun Tam-Video Oy perustettiin. Kuvaajana Tampereen Tietoverkossa vuodesta 1986. Nykyään eläkkeellä.

Kuvasi SM-liigan ottelut Hakametsän jäähallissa vuodesta 1979 asti.

Viettää syntymäpäiväänsä torstaina Katubaari Axussa Kalevassa. Bileissä esiintyy Rale & Friends.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Ralella kun oli ainakin ennen hyvin kantava ääni, ei ollut kerta eikä ensimmäinen kun piippuhyllyllä raikasi sellainen ”sokeaan seepraan” kohdistunut noituminen että rantapirutkin olisivat luikkineet kivenkoloihinsa…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio