Tiina ElliläAamulehti

Jäykkä ihminen ei halua kuulla tai ymmärtää muiden mielipiteitä eikä muuttaa pinttyneitä tapojaan. Kyse on siitä, että ihminen ei halua oppia, sanoo Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun liiketoiminnan filosofian professori, emerita Marja-Liisa Kakkuri-Knuuttila.

Aidon dialogin eli vuorovaikutuksen tavoite on ymmärtää paremmin sekä omaa että muiden ajattelutapaa. Näin pääsee pikku hiljaa omista vanhoista rajoistaan irti.

Palkintona on myönteisyyttä ja sitä, että olet parempaa seuraa muille.

Sanonta "Ei vanha koira uusia temppuja opi" ei istu nopeasti muuttuvaan maailmaan. Jokainen voi oppia pienten muutosten kautta, jos haluaa.

Kysyimme Kakkuri-Knuuttilalta vinkkejä, miten jäykkä persoona voi muuttaa itseään asteittain joustavammaksi – oli paikkana sitten koti, työpaikka tai koulu.

Mieti, voisitko hieman avartaa maailmankuvaasi. Hyvässä dialogissa ihmiset kohtaavat toisensa uudella tavalla.

–Jos on kauhean fiksoitunut eli juuttunut omiin näkemyksiinsä, voi olla vaikea edes ajatella, että voisi muuttaa ajattelutapaansa, Kakkuri-Knuuttila sanoo.

–Esimerkiksi puolisolla saattaa olla hyvin perinteiset ajatukset siitä, mitkä työt kuuluvat miehille ja mitkä naisille. Kotona on kuitenkin tärkeää, että kaikki työt saadaan hoidettua.

Tee tilaa lapselle itsessäsi.

Kun tulet tietoiseksi siitä mahdollisuudesta, että ihmiset ajattelevat eri tavalla, se on jo iso askel.

–Dialogissa voi oppia toiselta niin, että näkee oman ajattelunsa rajoja: että ai, olen katsonut asioita vain tästä perspektiivistä. Tämän tajuaminen on jo huomattava osoitus ajattelun joustavuudesta.

Voit yllättää kumppanin tai työkaverin kysymällä, mitkä kokemukset saivat hänet ajattelemaan noin. Alat ymmärtää hänen taustaansa.

Yritä olla myös vetäytymättä kuoreesi ja hyökkäämättä, kun sinua sanotaan jäykäksi tai joustamattomaksi.

–Tehokkaampi strategia voisi olla lunkisti kysyä "mitä oikein tarkoitat?" "Mistä asiasta haluat puhua?". Tämä on usein tehokas, muttei tosin ihan helppo tapa omaksua.

–Loukkaantumisen tunne voi syöksähtää niin, että sitä on vaikea torjua. Mutta jos tunteen hallinnassa onnistuu, koko tilanne saattaa kääntyä rakentavaksi dialogiksi, sanoo Kakkuri-Knuuttila.

Aseta itsellesi tavoitteeksi hyvän dialogin eli vuorovaikutteisuuden ylläpitäminen.

–Hyvästä dialogista tulee kauhean hyvä mieli.

Aidon keskustelun tavoite ei ole voitto tai toisen pään kääntäminen omalle kannallesi.

Sekä kysy, tarkoittiko hän juuri tätä. Kysyminen ja toistaminen osoittavat, että olet kuunnellut. Tällöin suhtaudut toisen dialogisesti eli vuorovaikutteisesti.

Älä tiuski. Jo ystävällisyys vaatii henkistä joustavuutta.

Miten ystävällisyyttään voi kehittää?

–Mieti, että me kaikki olemme vain ihmisiä. Kaikilla meillä on hyvät puolemme ja huonot puolemme. Jos toisen huonot puolet ärsyttävät sinua, niin varmaan sinunkin huonot puolesi ärsyttävät toista.

–Suhteuta itseäsi yhteisöön, oli se sitten työpaikka, parisuhde tai perhe. Olet yksi pala suurempaa yhteisöä.

Niitä voit käyttää, kun sinua seuraavan kerran moititaan joustamattomaksi.

–Mieti, miten menettelet, kun tilanne seuraavan kerran tulee. Miten toimisit niin, että siitä tulisi kiva tilanne kaikille. Älä moiti, vaan kohtaa aidosti.

Se on avointa, tasavertaista, rakentavaa keskustelua, joka tähtää oppimiseen.

–Dialogin tavoite on lisätä ymmärrystä kolmesta aiheesta: omasta ajattelusta, toisen ajattelusta sekä käsiteltävästä aiheesta.

–Dialogi ei ole väittelyä, jonka tavoitteena on voitto tai toisen pään kääntäminen omalle kannalleen.

Tästä tunnistat jäykän ihmisen

Mistä tunnistaa, että on jäykkä persoonallisuus?

–Jäykkyys ei välttämättä ole persoonallisuuden piirre, vaan eri ihmiset ovat jäykkiä eri asioissa.

–Jäykkä ihminen ei kuuntele, mitä muut sanovat eikä halua oppia. Joustavalla ihmisellä on valmius laajentaa oman maailmansa ymmärtämistä. Henkisesti jäykkä ihminen luulee, että hän on aina itse oikeassa.

Mitä haittaa jäykästä persoonallisuudesta on?

–Voi, kaikki mahdollinen! Jo koko sana on negatiivinen. Näen joustamattoman jo mielessäni kehollisesti jäykkänä, jännittyneenä henkilönä.

–Ympäristöllekin on hankalaa, jos läheisen näkemykset ovat kovin juuttuneet. Tällainen ihminen on tylsää seuraa.

Mitä hyötyä jäykkyydestä voi olla?

–Esimerkiksi "en varasta" ja "en valehtele" ovat ihan hyviä periaatteita. Kaikki jäykkyys ei ole pahasta.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Ei ihminen voi itseään muuttaa jos syntymästä asti ollut sellainen. Siitä kärsii koko elin ajan minä jos kuka sen tiedän yli 60 vuotta siitä kärsinyt.Lääke täytyy aina ottaa kun menee johonkin missä on muitakin ihmisiä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio